Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/plasticno-je-fantasticno

Marketing

Plastična ambalaža

Nedavno je internetom prostrujila poruka o štetnosti plastike s obrazloženjima oznaka na dnu plastične ambalaže. Zamolio sam uvaženog prof.dr. Čatića da napiše nekoliko riječi o tome, što je on odmah i učinio, te ga poslao svim članovima Društva za plastiku i gumu. Originalni tekst možete pročitati na sljedećem LINKU.

Međutim, vrlo zgodno ga je obradila dr.med. Andreja Barišin na web portalu časopisa "Zdravlje", pa ga od tamo prenosim:

Plastična ambalaža






















Posljednjih dana primamo e-mail o plastičnoj ambalaži koji bez provjere u istinitost prosljeđujemo dalje. Iznosimo činjenice je li se zaista trujemo!

Tekst proslijeđen e-mailom: Vjerojatno pred deset i više godina nitko još nije pomišljao, da ćemo običnu vodu piti iz plastične boce.

Stručnjaci: Vjerojatno pred 40 godina nitko još nije pomišljao, da ćemo običnu vodu piti iz primjerice PET-plastenki. Riječ plastenka je jednaka kao što se za bocu od stakla kaže staklenka. Godine 1976. proizvedene su prve plastenke od PET-a. Svega četiri godine kasnije Povjerenstvo za dodjelu nagrade za najbolje tehničko rješenje Society of Plastics Engineers (Društva plastičara) sa sjedištem u SAD, dodijelilo je nagradu PET-plastenkama. Danas se godišnje proizvodi oko 400 do 500 milijardi takvih boca.

Tekst proslijeđen e-mailom: Još danas je to više iz navike nego potrebe, jer je voda iz većine vodovoda još uvijek pitka.

Stručnjaci: Ispravno. O tome pisao Vjesnik 10. kolovoza 2007. pod naslovom Treba piti vodu iz slavine kada se u SAD povela kampanja protiv PET-boca. Puno više o napadima na plastiku možete pročitati u knjizi Tehnika, zaštita okoliša i zdravlja (izdavač Graphis, Maksimirska 88, Zagreb). Treba upozoriti i na tekst. Truje li se doista cijeli svijet plastenkama od PET-a (Vjesnik, 10. veljače 2005.). Postavljeno je retoričko pitanje: »Truju li Hrvati Arape kada im prodaju vodu u PET-plastenkama«.

Postoji veliki broj vrsta plastike. Ipak u javnosti se u pakovanjima (ambalaži) susreću šest najučestalijih vrsta.

Tekst proslijeđen e-mailom: Svaki ambalažni proizvod ima oznaku. Oznaka je trokut s brojem u sredini. Pogledajte sliku:



Stručnjaci: Već ova slika pokazuje nepoznavanje stvarnog stanja.

Slika treba izgledati ovako:

Izvor: knjiga A. Rogić i sur.: Polimeri i polimerne tvorevine
(Društvo za plastiku i gumu, Ivana Lučića 5, p. p. 119, Zagreb 2008)

Brojevi na ambalaži označuju samo vrstu plastike a ne i što se u njih smije pakirati, kako je to u jednim dnevnim novinama navela magistra farmacije.

Tekst proslijeđen e-mailom: Navedene su tri dobre plastike. To su PE-HD ili punim imenom polietilen visoke gustoće, PE-LD polietilen niske gustoće i PP – polipropilen

Stručnjaci: PE-LD polietilen niske gustoće napominjemo da neki proganjaju zbog njihove uporabe kao materijala za plastične vrećice. Premda je to najbolji materijal za vrećice s ekološkog motrišta, jer 10 puta manje opterećuje s CO2 od papirnatih vrećica. Ili troši za istu količinu vrećica 17 puta manje, sve oskudnije vode. Ali nikoga ne smeta što trgovački lanci u vrećice od istog materijala pakiraju toaletni papir. Dobar je i PP – polipropilen.

Tekst proslijeđen e-mailom: PVC (nekad i 3V ) - Ova plastika ispušta dvije otrovne kemikalije, a obje ometaju djelovanje hormona u ljudskom tijelu. Usprkos tome, to je još uvijek najčešće upotrebljavana plastika za boce.

Stručnjaci: PVC ili poli(vinil-klorid) nikada nije bio 3V, koristio se dugo za plastenke za ulje, dok ih nisu zamijenile one od PET-a. Nikada se nisu koristile za pakiranje vode, pa se ne mogu proglasiti da se i danas najviše u njih pakira voda.

Je li si netko postavio pitanje kakvo je opterećenje okoliša sa staklenkama te je su li i one baš bezopasne? Ukoliko se nude aluminijske, onda se potrebno pitati što se zna o njima?

Tekst proslijeđen e-mailom: 7 - PC (ili bez oznake) - To je najlošija plastika za prehrambene proizvode, jer izlučuje kemikaliju BPA. Na žalost, koristi se u bočicama za dojenčad, sportskim bocama i posudama za spremanje hrane.

Stručnjaci: To nije povezano s brojem 7. PC je oznaka za polikarbonat i zbog BPA (bisfenola A) ugledni zeleni proganjaju taj materijal. Službeni stavovi, koje je primilo iz europskih nadležnih tijela Društvo za plastiku i gumu, 15. srpnja 2011. su sljedeći






Detaljniji pregled regulative u europskim zemljama možete pogledati na sljedećem LINKU

Tekst proslijeđen e-mailom: 6 - PS - Plastika koja ispušta u vodu kancerogenu tvar STIREN. Najčešće se koristi u čašicama za kavu za jednokratnu uporabu, ili u ambalaži brze prehrane.

Stručnjaci: Temeljem znanstvenih ispitivanja više od pet desetljeća, vladine agencije za sigurnost hrane su utvrdile da je polistiren siguran za korištenje u prehrambenim proizvodima. Tako polistiren zadovoljava stroge standarde europske i američke komisije za zdravstvenu ispravnost hrane (Food and Drug Administration and the European Commission/European Food Safety Authority) i za uporabu u pakiranju za skladištenje i serviranje hrane. Nedavno je Odjel za hranu i higijenu okoliša u Hong Kongu pregledao na zdravstvenu ispravnost razne namirnice s polistirenom koje se poslužuju u ugostiteljstvu i došao je do istog zaključka kao i američka agencija za hranu i lijekove (US FDA), da nije škodljiv za zdravlje kad se koristi u ambalaži za hranu.

Provedeno je trogodišnje istraživanje (1999. - 2002.) u 12 zemalja sa stručnjacima koji su odabrani od Centra za procjenu rizika u Harvardu te je dalo sveobuhvatan pregled mogućih zdravstvenih rizika koji su povezani s izlaganjem stirena. Uključeni su bili znanstvenici iz područja toksikologije, epidemiologije, medicine, analize rizika, farmakokinetike i procjene izloženosti određenom riziku. Ovo harvardsko istraživanje je pokazalo da je stiren prirodno prisutan u hrani, kao što su jagode, govedina i začini, te se rabi u procesu obrade hrane, kao što je vino i sir. Istraživanje je također obradilo i podatke o količini stirena koji se nađe u hrani zbog migracije s primarnog pakiranja i ambalaže za jednokratnu uporabu, te se zaključilo da nema razloga za zabrinutost što se tiče izloženosti javnost od stirena iz hrane ili materijala koji se upotrebljavaju za prehrambenu ambalažu, kao što su polistiren-pakiranje i ugostiteljske posude.

Pouka: Ovaj mail je primjer neinformiranosti i neznanja te unošenja nepotrebnog nemira u pučanstvo

Savjet stručnjaka: Mirno spavajte i dalje koristite proizvode upakirane u plastičnu ambalažu kao i do sada!

Uredila: Andreja Barišin, dr. med.
29. rujna 2011.
Autor: Prof. dr. Igor Čatić
- Osnivač Društva plastičara i gumaraca, međunarodni urednik časopisa Polimeri





Post je objavljen 08.11.2011. u 17:28 sati.