Image and video hosting by TinyPicUB40 - “Signing Off" oliti Music LP-Undergorund / GRTg 08 11 u 20:10 uri,feta.blog.hr" />

Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/feta

Marketing

Image and video hosting by TinyPicUB40 - “Signing Off" oliti Music LP-Undergorund / GRTg 08 11 u 20:10 uri

Sljedeci utorak idemo na Otok.

UB40 i njihov album "Signing off"

Dokazali su da i bjelci mogu odsvirati dobar raegge i time ukazali na univerzalnost muzike.
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
UB40 su Bodulski band oformljen 1978 godine.
Za aktivnog djelovanja, band je imao vise od 50 singlica na “UK Singles Chart” i time neminovno zabiljezija i internacjonalni uspjeh.
U stvari, jedni su od najprodavanijih umjetnika svih vremena.
Prodali su preko 70 milljuna nosaca zvuka.

Buduci clanovi grupe su se susretali kroz razlicite skole u Birminghamu. Bilo je to depresivno vrime Margaret Thatcher, kad je brutalnom silom nametana Miltonova skola neoliberalnog kapitalizma, kojeg imamo privilegiju zivjeti danas.
Margaret Thatcher je pozatvarala sve rudnike, tvornice koje nisu imale profita u buducnosti, celicane koje su nosile gubitke, bez obzira na stratesku vaznost.
Kao rezultat takvog odnosa spram ekonomiji broj nezaposlenih se u kratkom vremenu toliko poveca da su zapoceli socjalni nemiri.
No to je vec druga prica.
Ono sta je nama bitno u njoj, da su Birminghamski klinci uzeli ime UB40 (Unemployment Benefit, Form 40), po tom obrazcu za nezaposlene.
Njega su stavili i na omotu prve ploce.

Ajmo se vratit na pocetke pocetaka.
Dunque, Brian Travers je sakupija nesto love i kupija si prvi saxofon. Zajedno sa Jimmy Brownom, Earl Falconerom i Ali Campbellom oformljava UB40.
Prepoznatljivi zvuk dobivaju tokom beskonacnih jamova na raznim lokacijama u Birminghamu.
Inace , prvi sluzbeni nastup imaju u drugi misec 1979 godine.

UB40 bivaju zapazeni od Chrissie Hynde i ona im nudi da budu intro band za njezin band Pretenders.
Normalno, objerucke prihvacaju i ta saradnja im otvara vrata za snimanje singla. "King"/"Food for Thought" izlazi na Graduate Records, lokalnu nezavisnu kucu i penje se na 4. misto “UK Singles Chart”.
Dok “King” na kriticki nacin donosi sumnju u smjer kojim su krenuli sljedbenici Martina Luthera Kinga, "Food For Thought", koji je vjerovatno i najveci peak albuma, kritizira odnos zapada spram gladi uEtiopiji, cilih pet godina prije “Band Aida”.

Nedugo po izlasku singlice, snimaju prvi album u rodnom Birminghamu.
Za producenta su uzeli tada malo poznatoga ali perspektivnog Bob Lamba.
Krajen osmog miseca 1980 godine album je ugleda svitlo dana i nedugo nakon toga se pocima penjati na top listama.
Zaustavlja se na drugo misto engleske top liste i ostaje na njoj 71 sedmicu.

Singlica "My Way of Thinking" / "I Think It's Going to Rain Today", izlazi kao pilot i penje se na 6 misto UK top liste.
Interesantna je cinjenica da "My Way of Thinking" uopce nije uvrsten na albumu.
Razlog lezi vjerovatnio u tome sta pojedini clanovi grupe bas nisu bili zadovoljni lirikom koja je odisala sexismom.



Nakon velikog pocetnog uspjeha u Engleskoj, popularnost su zacementirali i u Americi sa drugim albumom “Labour of Love”.
Album dolazi na prvo misto UK liste ali i na 8. Billboardove u Americi. Na albumu se nalazi i njihov mozda najveci hit, obrada Neil Diamondove teme, "Red Red Wine", koja ostaje na listama vise od 100 sedmica.

Najveci uspjeh grupe je tek dolazio, u vidu singlice na kojoj se nasla obrada Elvisove teme "(I Can't Help) Falling In Love With You", koja je u stvari bila soundtrack iz filma “Sliver” sa Sharon Stone.
Singlica je zasjela na sva moguca prva mista, istovremeno u Europi, Engleskoj i Americi.

Kad govorimo o neobicnostima vezanim za grupu, napomenimo i to da su sve tri singlice koje su zasjele na prva mista UK top liste, i cetiri od pet Top Ten u Americi, bile obrade.

UB40 su saradjivali sa mnogobrojim glazbenicima.
Nabrojit cemo samo neke: Pato Banton, Madness, Bitty McLean, Chrissie Hynde, Maxi Priest, Robert Palmer, Hunterz, Japanese artist Mikidozan, French artist Nuttea, Lady Saw, Afrika Bambaataa, 808 State.
Dakako, najpoznatija je saradnja sa Chrissie Hynde, sa kojom su izdali singlicu sa hitom Pretendersa “I Got You Babe”.
Triba li napominjati da se singlica nasla na top listama diljem svjeta.

Orginalni vinilni album je sacinjavalo deset tema.
Uz njega je izdan 12-incni EP sa temama "Madam Medusa", "Strange Fruit" i "Reefer Madness".
1985 godina album se repakira i izadaje kao dupli. Na njemu misto nalaze dotad neizdani na albumu "My Way Of Thinking", "The Earth Dies Screaming" i "Dream A Lie"
Naknadnim izdavanjem CDa, album dobiva svoj konacni izlged sa svih 13 tema na njemu.

Image and video hosting by TinyPic

Album “Signing Off” se smatra najboljim izdanjem UB40.
Nastao u tmurnom, “thatcher” razdoblju socjalne neosjetljivosti, album se po “defaultu” bavi socjalnim temama.
Istovremeno donosi frisku verziju raggea i time siri krug poklonika te muzike. Nije tajna da su mnogi bjelci po prvi put dosli u kontakt sa raggeom slusajuci UB40.

UB40 su aktivni od danasnjih dana. Planetarnu popularnost su zamjenili dobrotvornim radom i mnogobrojnim projektima, vezanim za poboljsanje socjalnog standarda ljudi oko sebe.
Iako su bili megazvezde, nikad se tako nisu ponasali, a ni smatrali sebe kao takve.

Zahvaljujuci svojoj komunikativnosti i pristupacnosti, svojevremeno su gostovali u Zadru na jednom multimedijalnom projektu.
Bubnjar grupe se toliko zakacija za Zadar da je ostao u njemu, ozenija se i fala blogu, dobija dicu.
Ovoga ljeta je doveja cili sastav u Zadar i napravili su lipi nastup.
Nazalost, zbog veoma konfuzne reklame koncerta, pisac ovih redaka ga je propustija. Naime, koncert se u nekoliko navrata otkazivao, pa pomjerao termin, da bi se na kraju odrzao u orginalnom terminu bez neke velike najave.

I po starom dobrom obicaju, tribalo bi nesto reci na kraju.
Manje vise je sve receno kroz emisiju, a najbitnije je to da smo se upoznali sa muzikom UB40.
UB40 su bili i jos uvik jesu veliki sastav. Nikada ne priznavsi svoj status superzvjezda svrstali u se u ligu samozatajnih umjetnika koji su eto, slucajno, dosli do svjetske slave.
Podrctavajuci svoje teme cisto socjalnom tematikom, svakim stihom podsjecaju na svoje porjeklo.

UB40 ce ostati u povjesti muzike zapisani kao rodonacelnici bjelog raggea. Pri tom su napravili ogromnu uslugu svim orginalnim ragge glazbenicima, jer su sirokom bjelom auditoriju priblizili sam izricaj.
Mozemo u ovom kontekstu slobodno reci, da nije bilo Erica Claptona i UB40, da ragge mozda nikad nebi pustija tako snazne korijene van svoje maticne zemlje a pogotovo ne na Europskom kontinentu.
Tu UB40 nosi svoj dio “tereta”.

Oprostit cemo se sa UB40 zavrsom temom sa albuma, instrumentalom “Reefer Madness” u kojoj su i te kako naglasili onu komponentu o kojoj smo veceras malo govorili a to je multietnicnost i multikulturalnost.

Tema je toliko siroka da je se u stvari nisan tija doticat, nego je za kraj samo spominjem, jer bez nje slika UB40 nebi bila potpuna.

Eto!

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Evo i nagovjestaja onoga sta ide u emisji:

UB40 - Signing Off

UB40 - Reefer Madness

UB40 - CAN'T HELP FALLING IN LOVE

UB40 - RED RED WINE

UB40 & Chrissie Hynde - I Got You Babe
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Cilu emisiju mozete slusati u utorak navecer u 8 i 10 uri, ako stavite lancu od radija na 90,6 MHz a isto tako i preko majke svih mreza na ovi link doli:

Music LP-Underground - Live Streaming

feta


Post je objavljen 08.11.2011. u 21:00 sati.