Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/knjizevnostnapetku

Marketing

Od Desnice do bloga

Danas samo u Zagrebu postoji na desetine književnih tribina, koje imaju dulji ili kraći vijek trajanja, a koje su više ili manje posjećene. Konkurenciju im sve češće čine i ad hoc organizirane tribine, ili bolje rečeno predstavljanja knjiga ili pisaca, koje organiziraju velike nakladničke kuće, a troše poprilična sredstva na različite oblike promocija i s kojima se tzv. „neutralni“ organizatori književnih tribina ne mogu natjecati. Prvo, tribine su mjesta polemika, a ne promoviranja vlastitih autora. A drugo, sve košta. I gosti, i voditelji, i prostori održavanja tribina, promocije. Danas se teško boriti za opstanak svake pojedinačne književne tribine. Posebno u uvjetima života u maloj državi gdje se multipliciraju teme, gosti, voditelji. Svi osim publike, na žalost....
Sigurno se pitate po čemu se baš Književni petak izdvaja?
Prije svega, Književni petak je najstarija književna tribina u Hrvatskoj koja ove godine slavi pedeset i pet godina svoga postojana, što je kuriozitet na hrvatskoj kulturnoj sceni. Cijela priča s Književnim petkom započela je 4.studenog 1955. i gostovanjem jednog od najboljih naših književnika Vladana Desnice u Radničkoj biblioteci Božidara Adžije, u prostoru današnje Tvornice kulture. Petak je s vremenom mijenjao mjesta održavanja pa se seli u Medulićevu, potom u današnji Novinarski dom, u kojem se skoro sedamdesetak godina nalazila Gradska knjižnica, da bi naposljetku završio u Gradskoj knjižnici na Starčevićevom trgu, gdje se i dan danas održava u Galeriji Kupola na trećem katu.
Osim prostora, mijenjali su se i urednici Književnog petka. Cijela je priča započela s Marinom Zurlom, koji je vodio tribinu do 1957, kada vođenje preuzima Vera Mudri – Škunca, a nakon nje Vladimir Vujnović. Punih dvadeset godina voditelj i urednik tribine bio je Stanislav Škunca, koga je u osamdesetim godinama zamijenio Neven Jurica. Tijekom devedesetih godina izmijenili su se Vlaho Bogišić, Julijana Matanović, Lahorka Plejić i Nenad Rizvanović. U novom tisućljeću uređivanje i vođenje Petka preuzima Dunja Seiter-Šverko, a nakon kratke epizode s Berislavom Cimermanom, od 2008. Književni petak uređuje i vodi Boris Perić. U jesen 2011. tribina je napravila mali iskorak u dotadašnjoj koncepciji - prvi put u svojoj povijesti ima dva urednika-voditelja, to su Tonči Valentić i Gordan Nuhanović.
Puno značajniji za tribinu, kao i za ukupnu književnu i kulturnu važnost od samih voditelja i urednika, bili su gosti tribine. Dakle za povijest ove tribine važna je činjenica da su svojedobno na njemu nastupali Jean Paul Sartre i Gunter Grass, alžirski pisac Kateb Yacine, gotovo svi hrvatski pisci (osim Miroslava Krleže i Ranka Marinkovića), ali i mnogi iz tadašnje Jugoslavije, između ostalih: Danilo Kiš, Mak Dizdar, Meša Selimović. Za njegovou povijest važna su i gostovanja Ismaila Kadarea, Barryja Callaghana, Hansa Magnusa Enzensbergera, Adriana Spatole, kao i Jirija Menzela i Alaina Finkielkrauta, ali i Tadashija Nagaija, Jeana - Michel Paniera, Jeana Pierre Fayea, Heniza Kindermanna, Dietera Müllera, Imre Borija, Ferdinada Kriweta, Singha Jaina Sheoraja i mnogih drugih.
Petak ima i svoje rekordere, tako je 25.10.1959. Branka Ćopića došlo gledati i slušati 2500 posjetitelja, a s više od tisuću posjetitelja mogu se pohvaliti Oskar Davičo, Igor Mandić, Dobrica Ćosić, Josip Vidmar...
Na žalost, danas smo daleko od tih brojki.
U pojedinim razdobljima prošlog desetljeća broj posjetitelja se drastično smanjio, i zapravo zaprijetio gašenju samoga Petka. Jer svaka književna tribina, pa tako i Petak, nije samoj sebi svrha, već postoji zbog i za posjetitelje. Od 2008., od kada tribinu uređuje i vodi književnik, prevoditelj i novinar Boris Perić, tribina se ponovno afirmirala na kulturnoj karti grada, za što je najbolji pokazatelj publika Petka koja se ustalila.
Književni petak bio je prvi. Rodonačelnik književnih tribina u Hrvatskoj. Održavao se bez cenzura u socijalističkom vremenu, preživio je prošli rat, proživjet će i trenutnu ekonomsku krizu, a ovaj blog shvatite kao poziv na suradnju, komentare, ne samo o našim aktivnostima, nego i općenito o stanju hrvatskih književnih tribina, a mi ćemo se zauzvrat potruditi donositi vijesti vezane za našu tribinu, za njene teme i, naravno, goste koji uz publiku čine Književni petak.
I. G.



Post je objavljen 04.11.2011. u 14:33 sati.