Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/megakit

Marketing

Studenti Kulture i turizma u posjetu masovnim medijima

Tridesetak redovitih studenata druge godine preddiplomskog interdisciplinarnog studija Kultura i turizam Odjela za ekonomiju i turizam "Dr. Mijo Mirković" Svečilišta Jurja Dobrile u Puli u sklopu obaveznog kolegija Odnosi s medijima jutros su pod mentorstvom nositeljice kolegija Maje Ružić Baf, docentice i asistentice Tijane Vukić Stjelja održali nastavu izvan učionice - posjetili su najznačajnije masovne medije u Puli.

Cilj studijskog posjeta i terenske nastave je da se studenti iz prve ruke upoznaju s karakteristikama različitih vrsta masovnih medija, radom novinara, urednika, fotografa, snimatelja i montažera te dobiju uvid u organizaciju posla u redakcijama. Osim toga težište je na kultiviranju odnosa s novinarima i urednicima koji kao i svaki drugi odnos, započinje, upoznavanjem. Naglasak je i na razumijevanju sadržaja koji oni kao budući zaposlenici u kulturi i turizmu trebaju pripremiti za pojedini medij

Studijski posjet je započeo u Glasu Istre gdje su novinarke Vanesa Begić, Maša Jerin i Marica Košta studentima opisale način poslovanja dnevnih novina. Studenti su imali prilike iz prve ruke saznati o neugosnim situacijama s kojima se susreću novinari, kako izgleda jedan njihov radni dan u dnevnim novinama te koliko se od onoga što se propisuju kao norme novinarskoga posla svakodnevno i primjenjuje.

Na Hrvatskom Radiju Radijo Puli studente je ugostila glavna urednica Tatjana Kaštelan. Studenti su upoznali redakciju na hrvatskom i talijanskom jeziku, fonoteku, režiju te dva studija.

O pulskom studiju Hrvatske televizije i glavnim obilježjima televizije kao masovnoga medija studentima je više rekla Jasna Zrinšćak Šebelić, fonetičarka Službe za jezik i govor HTV-a. Studenti su imali prilike vidjeti tajništvo, novinarsku redakciju, režiju i studio te na konkretnom primjeru su vidjeli kako se stvara televizijski prilog nakon što je snimljena slika što im je zorno predočio dugogodišnji montažer Ratko Barać.

Završetak studijskog posjeta bio je u redakciji Regional Express, regionalnog internetskog portala koji jedini na ovim prostorima ima novinarsku redakciju i na taj način posluje kao i drugi masovni mediji.




Studentima su Glavni urednik Nenad Marjanović i direktorica marketinga mr.sc. Darija Božac pojasnili zakonitosti mrežnog novinarstva te tako im dali uvid u elemente koje je važno poštovati u odnosima s novinarima koji posluju u toj vrsti masovnoga medija.





Post je objavljen 03.11.2011. u 20:02 sati.