Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/sebastiansobota

Marketing

Sveti Marko Križevčanin vs. Sveti Blaž - 7. kolo KMNL-a

Prošle subote bilo je na rasporedu 7.kolo Katoličke malonogometne lige Zagrebačke nadbiskupije. Utakmica koju sam pratio bila je između moje župe, Sveti Marko Križevčanin i župe Sveti Blaž. Dvoboj dviju perspektivnih ekipa završio je podjelom bodova, kaj je zapravo bilo i najpravednije, obzirom na ono kaj su ekipe pokazale na terenu. Konačan rezultat 3:3 realan je, jer su obje momčadi igrale stihijski, međutim to je boljka mnogih ekipa u ovoj ligi (nažalost i moje).


Druženje u Kristu


Međutim, poanta ovog posta nije toliko argumentirano iznošenje taktičkih pogrešaka u malonogometnoj igri, ili kritiziranje truda i zalaganja pojedinaca na terenu (iako će biti govora i o tome), već predstavljanje jednog sjajnog sportskog natjecanja kao što je KMNL. Osnovana 1998. na inicijativu nekoliko zagrebačkih župa, čiji su vjernici bili ujedno i sportski fanovi, Katolička liga iz godine u godinu diže broj članova, te zadnjih nekoliko sezona broji tri ranga natjecanja. Iako je sportska strana lige itekako bitna, važnija je ona duhovna i socijalna. Druženja ekipa na misnim slavljima, koja se također honoriraju sa tri boda u natjecateljskom dijelu, pravi su pokazatelj zajedništva i osjećaja pripadnosti nečem što je istinski duhovno pozitivno. Subotom ujutro na legendarnom igralištu u Kušlanovoj ulici, moguće je vidjeti više od stotinu mladića kako se prije utakmice zajedno mole, zatim odigraju utakmicu, kasnije si pruže ruke i odu na piće. Jednom mjesečno se svi skupa nađu u jednoj od župa i u misnom slavlju pokazuju zajedništov u duhu kakvo se u posljednje vrijeme sve rjeđe sreće u današnjem otuđenom društvu. Kako se ovo ne bi pretvorilo u ničeovsko razglabanje o smislu života, ili u marksističku kritiku, želim samo istaći kako je glavna snaga ove lige njen kontinuitet, kao i to da se sve više pravih zagrebačkih haklera počinje natjecati u njoj. Od jednog natjecanja dobrih prijatelja, koji su manje više svi jedni druge poznali, Katolička liga svake sezone donosi neka nova lica, nove mlade ljude prepune duha i želje za sportskim nadmetanjem. Liga objedinjuje ono najčišće što postoji; sportski uspjeh, koji je sam sebi nagrada (naravno postoji i simbolična financijska potpora, kao i pehari pobjednicima), te zajedništvo u duhu koje pruža zadovoljstvo svim mladima koji se natječu.


Molitva prije utakmice

Sveti Blaž u ofenzivi

Nakon neophodnog uvoda, okrenimo se sportskoj strani posta (zlobnici bi rekli i tragikomičnoj strani J). U zadnje jesensko kolo momčad Svetog Marka Križevčanina ušla je sa dvije pobjede i šest poraza na kontu. Ekipa koja se prošle godine borila za sam vrh ljestvice, te osvojila Uskrs kup, ove godine pruža neprepoznatljive partije. Neuigranost, nedostatak kondicije, al i raznorazni pehovi bacile su Trešnjevčane na samo dno ljestvice, u borbu za ostanak sa Varaždinom i Lučkim, ups… krivi izvještaj, ajmo ispočetka. Kolo prije kraja jesenskog dijela Sveti Marko Križevčanin nalazi se na 14. mjestu od 16. ekipa, te mu je do kraja sezone svaki bod važan za ostanak u ligi. Utakmica sa agilnom ekipom Svetog Blaža došla nam je kao šaka u oko. Iako je protivnik bio dobro skautiran, te je kao najveća opasnot istaknuta osovina Smok-Petek, utakmicu smo otvorili kriminalno.
Sveti Blaž poveo je sa 2:0 nakon individualnih grešaka naše obrane, te nas bacila u rezultatski minus po tko zna koji put ove sezone.

1:0 Sveti Blaž
2:0 Sveti Blaž


Povratak otpisanih


Međutim, predvođeni okosnicom ekipe, Petrom Bošnjakom vraćamo se na 2:1, što je bio i rezultat kojim se otišlo na odmor. Bošnjakov velemajstorski prodor po lijevoj strani i asistencija Listar vrtit će se po sportskim špicama na Jabuka TV-u i sličnim postajama sigurno tjednima.

2:1 Sveti Marko Križevčanin

U poluvremenu smo skupili glave, pozvali našeg Svetog Marka u pomoć što nam se i vratilo. U školskom presingu Trbušić je oduzeo loptu na centu i onda solo prodorom i majstorskim udarcem špicom poslao golmana po ćevape.

2:2 Sveti Marko Križevčanin


Svakome po bod


Kad se činilo da je na terenu uspostavljena ravnoteža, te da će se do kraja utakmice igrati “šah”, situaciju je odlučio zakuhati najiskusniji na terenu, golman Svetog Marka Stipe Pletikosić. Krivo bačenom loptom u kontru dao je priliku Smoku da pokaže zašto je bio vođa ekipe koja je prošle godine ušla u polufinale Kutije Šibica. Video govori sve za sebe, a za one koji ne znaju Ivan Smok je asistent za pogodak u ovoj akciji.

3:2 Sveti Blaž


U očajničkoj situaciji, sa golom minusa tri minuta prije kraja, naš stožer predvođen veteranom Vukmanićem zove time out. Uvodimo golmana-igrača te krećemo u lov na pogodak. U tragičara gostiju pretvara se Smok koji pogađa stativu sa pet metara, a naš junak postaje Hrvoje Šiptar, baraba i vucibatina, ali i jedan od najodanijih članova ekipe. Dame i gospodo, uživajte u akciji za izjednačujući pogodak.

3:3 Sveti Marko Križevčanin

Eto, to je sve od mene za ovaj put, svi komentari i kritike su dobrodošli. Za kraj ću samo staviti video našeg trademark pozdrava kojim svake subote ujutro budimo stanare Kušlanove, Bužanove, Naselka i ostalih susjednih ulica.

Himalaja


Post je objavljen 03.11.2011. u 14:56 sati.