Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/frogbros

Marketing

Zombies: A Living History (2011)

Photobucket

Redatelj: David V. Nicholson
Scenarij: Andre Abramowitz, John Palakas, David Sampliner, i Ted Schillinger
Narator: Peter Outerbridge
Gostuju: Max Brooks, Daniel W. Drezner, Jonathan Maberry...i drugi

Dokumentarac je imao premijeru 25. Listopada, 2011 godine
Trajanje: 119 minuta
Budžet: oko 650 000 $
Foršpan dokumentarca...

Photobucket

SADRŽAJ:
''- Većina ljudi vjeruje da je fenomen zombija nastao nedavno od strane raznih stripova, filmova i TV serija. Istina je malo drugačija.
Ovaj dokumentarac istražuje pravu priču o zombijima i to od samih početaka čovječanstva sve do današnjih dana.


Photobucket

RECENZIJA:
- Kako su mi filmovi o zombijima uz slashere najomiljeniji od svih iz horor branše mogu reći da sam se poveselio kad sam uspio nabaviti ovaj dokumentarac.
''ZOMBIES: A LIVING HISTORY'' je nastao iz produkcije kabelske TV ''History Channel'', te se u svojih dva sata na ozbiljan način uhvatio teme o zombijima.

Tako nam ovaj dokumentarac uz pomoć znanstvenika (razni doktori, psiholozi, virolozi, specijalisti za razne bolesti, patolozi...) i stručnjaka književne fikcije, koji su pravi eksperti na tu temu (Max Brooks, Roger Ma, Jonathan Maberry...) pokazuje neke slučajeve koje imaju veze za zombijima bilo to da se govori o mitološkim bićima (engleski revenant, skandinavski draugr, kineski jiang shi... ) ili o znanstveno dokazanim vudu zombijima.
Također uz priču o zombijima imamo uvid u 5 000 godina dugu tradiciju rituala sahrane kroz razna razdoblja ljudske povijesti, gdje je svaka kultura imala svoj običaj kako pokopati pokojnika, te nam ta priča također odaje neke vrlo zanimljive detalje koje smo svakako vidjeli no nismo išli mnogo za tim.
Svakako najzanimljiviji dio dokumentarca je onaj koji govori o tome – što bi se dogodilo kad bi fikcija nekim čudom postala strašna stvarnost?
Tako znanstvenici govore da bi zombi infestacija bila jednako opasna poput Šanjolske gripe (trajala samo 2 godine ali je uspjela ubiti 3% svjetske populacije) ili Bubonske kuge (između 30-60% europske populacije), koje su odvele u smrt skoro 200 milijuna ljudi, što je lijepo predočeno dokumentarističko igranim prezentacijama. Ujedno imamo i prikaz nekih bolesti koje imaju simptome zombija (najzanimljivija je kuru bolest ili bolest smijanja).

Photobucket

Kad se sve zbroji ''Zombies: A Living History'' zaslužuje vašu pažnju (dajem mu finu – 4), iako nije do kraja ispoliran, jer recimo nema mnogo priče o vudu zombijima i nije se u kojih 10-tak minuta lijepo obuhvatila filmska zombi povijest što bi svakako bilo lijepo, te se zadnja trećina previše orijenirala na politiku i borbu protiv terorizma.
Iako, dokumentarac nije u kalibru fenomenalnog ''Unit 731: Nightmare in Manchuria'' iz 1999-te, koji je isto izašao iz produkcije ''History Channel''-a svakako bih vam preporučio gledanje...samo se dobro opskrbite nečim što utažuje žeđ (piva ili sok) i glad (grickalice), jer ovaj uradak traje dobrih dva sata. Uživajte...

Photobucket

THE SCENA:
- Roger Ma u malim prekidima između određenih djelova dokumentarca objašnjava kako se efektivno boriti protiv živih mrtvaca
- potrudili su se prikazati zombije krvave i ima scena gdje se hrane žrtvama, što ej vrlo neobično i pre krvavo za dokumentarac


Post je objavljen 02.11.2011. u 13:53 sati.