Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/hrvatski-domoljubi

Marketing

Čast je biti Ustaša



Ustaša, ustanik, disident, puntar, hajduk....
Ima li išta ljepše i plemenitije!!?

Počevši od Isusa Krista, preko Franje Tuđmana, pape Ivana Pavla II ili generala Gotovine, ustaška misao uvijek je bila na rubu - ponižena i osuđivana od strane vladajućeg sistema mišljanja. Isusa su razapeli na križ, Pavelića i u smrti proganjaju, jednako kao i Tuđmana. Ustaški cilj je naime uvijek isti: pružiti se nebesima poput surih sokolova, bliže suncu, bliže Bogu!

Neke ustaše - poput Isusa Krista, sv. Franje Asiškog itd. - provode svoju nauku kroz ideologiju opraštanja i ljubavi. Druge ustaše slijede načelo "Na ljutu ranu - ljutu travu". Na prvi pogled riječ je o krajnje oprečnim pojmovima: ne mogu ljubav i mržnja ići skupa! Ipak, ako sa pojmova "mržnja" i "ljubav" skinemo njihovu ideološku košulju onda dobijamo dva oprečna pola jedne te iste stvarnosti. Dakle, kao što bez noći ne bi bilo ni dana, tako ni bez mržnje ne bi bilo ni ljubavi. Drugim riječima ustaša postaje ustašom samo u suprotnosti prema partizanima i četnicima. Poput mitološke priče o Dedalu i Ikaru, ustaše su uvijek osuđene na smrt. Jer samo istinski vitez nalazi svoje otkupljenje kroz žrtvu za pravdu, domovinu, ideologiju... Dakle, ustaša ne mari za lavež farizeja i nasilništvo novovjeke "demokratske" prdeži "uljudbenih" Europejaca. I dok se građani-Europejci uvijek krste u pravovjerje i "demokratsko" jednoumlje (jedna Europa, jedan svjetonazor, jedna batina!), njihovi ljuti protivnici ustaše - poput palih anđela - pozivaju na pobunu i drugačije mišljenje. Stoga je časno biti ustaša. Međutim, pravih ustaša je malo... Daleko je više kloniranih hibrida - NASTAŠA - a još više krmeljavih gmizavaca koji se busaju u pravednička prsa : MI SMO MJERILO SVIH VRIJEDNOSTI. Već smo čuli... Već vidjeli...

USTAŠKA VOJNICA
Iz samostalnih ustaških satnija i vodova koji su postrojeni od travnja do kraja ljeta, postupno je do kraja 1941. godine stvoreno 12 djelatnih bojni:

1. ustaška djelatna bojna, Sarajevo
2. ustaška djelatna bojna, Sarajevo
3. ustaška djelatna bojna, Brčko
4. ustaška djelatna bojna, Jasenovac
5. ustaška djelatna bojna, Glina
6. ustaška djelatna bojna, Bosanski Novi
7. ustaška djelatna bojna, Dvor na Uni
8. ustaška djelatna bojna, Banj Luka
9. ustaška djelatna bojna, Zagreb
10. ustaška djelatna bojna, Slunj
11. ustaška djelatna bojna, Vrginmost
12. ustaška djelatna bojna, Kostajnica







Početkom 1942. godine formirano je još bojni, pa je njihov ukupni broj pri formiranju zdrugova iznosio 38.
Početkom 1942. godine pojedine bojne su grupirane u zdrugove. Tako je na primjer nastao Ličko-krbavski ustaški zdrug, a zatim su ljeti 1942. sve bojne uključene u četiri stajaća djelatna zdruga i to:

I. ustaški stajaći zdrug, Sarajevo
II. ustaški stajaći zdrug, Hrvatska Mitrovica
III. ustaški stajaći zdrug, Karlovac
IV. ustaški stajaći zdrug, Gospić
Krajem 1942. godine iz Sarajevske ustaške pukovnije (poznate Crne Legije) nastao je V. ustaški stajaći zdrug, a zatim su stvarani novi, tako da je do kraja 1944. godine postojalo 19 stajaćih zdrugova. Njihov broj još je povećan nakon stvaranja Hrvatskih Oružanih Snaga 1. prosinca 1944. g.
Formirani su i Poglavnikov Tjelesni Zdrug, Željeznička vojnica (kasniji Prometni zdrug), Pripremne bojne i Vojnica Njemačke narodne skupine.
Postrojbeni pregled za Ustašku stajaću vojnicu sredinom 1944. godine:

I. ustaški stajaći zdrug, Sarajevo
II. ustaški stajaći zdrug, Donji Miholjac
III. ustaški stajaći zdrug, Karlovac
IV. ustaški stajaći zdrug, Gospić
V. ustaški stajaći zdrug, Koprivnica
VI. ustaški stajaći zdrug, Imotski
VII. ustaški stajaći zdrug, Drniš
VIII. ustaški stajaći zdrug, Kostajnica
IX. ustaški stajaći zdrug, Mostar
X. ustaški stajaći zdrug, Zagreb
XI. ustaški stajaći zdrug, Sarajevo
XII. ustaški stajaći zdrug, Tuzla
XIII. ustaški stajaći zdrug, Vinkovci
XIV. ustaški stajaći zdrug, Nova Gradiška
XV. ustaški stajaći zdrug, Zabok
XVI. ustaški stajaći zdrug, Brod
XVII ustaški stajaći zdrug, Ogulin
XVIII. ustaški stajaći zdrug, Otočac
Zagrebački ustaški posadni zdrug, Zagreb

Prema Zakonskoj odredbi o Ustaškoj Vojnici od 17. srpnja 1942. godine Ustaška Vojnica je sastavni dio Oružanih snaga NDH. Prema toj odredbi Ustaška vojnica sastojala se od 9 dielova:
1. Stajaći djelatni zdrugovi
2. Poglavnikovi tjelesni zdrugovi
3. Prometni zdrugovi
4. Hrvatsko oružništvo
5. Redarstvena straža
6. Nadzorna služba
7. Ustaška učilišta
8. Ustaška priprema
9. Stegovni i kazneni sud

Prema posebnim propisima u sklopu Ustaške vojnice nalazila se i Vojnica Njemačke narodne skupine (Einsatzstaffel). Ustaškom Vojnicom zapoviedalo je Zapovjedničtvo Ustaške Vojnice.
Ove temeljne odredbe proširene su u Zakonskoj odredbi o ustrojstvu, novačenju i popuni Stajaće ustaške vojnice i o činovima, berivima i osobnim odnosima njezinih pripadnika od 3. kolovoza 1942. godine. Prema toj odredbi Ustaška Vojnica podieljena je na vrste i suvrste oružja, te na struke. Vrste uružja bile su: pješaštvo, oklopništvo, konjaništvo, topništvo i opkoparstvo. Suvrste oružja su bile su dojavništvo, samovozništvo, zdravstvo i sudstvo, a struke su bile opskrbna, upravna, tehnička, duhovnička i glazbenička.
Ista odredba ozakonjuje novačenje mladih vojnih obveznika u Ustašku Vojnicu. Obvezno djelatno razdoblje trajalo je dvie godine kao i u Hrvatskom Domobranstvu. Služba u vojnici priznavala se kao i služba u domobranstvu.
Krajem 1941. godine Ustaška Vojnica brojala je 15000, a krajem 1944. oko 76000 časnika, dočasnika i vojničara.





Post je objavljen 30.10.2011. u 20:40 sati.