Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/hrzenicadvd

Marketing

Suradnja sa američkom organizacijom International Fire Relief Mission

Dobrovoljno vatrogasno društvo Hrženica, jedno je od 33 dobrovoljna vatrogasna društava koje djeluju na području ludbreške regije koju čini pet jedinica lokalne samouprave i to Grad Ludbreg i Općine Mali Bukovec, Veliki Bukovec, Martijanec i Sveti Đurđ. Na ovom razmjerno malom prostoru gornje hrvatske Podravine, vatrogastvo ima jako bogatu povijest, a čak 8 Društava može se pohvaliti sa stoljetnom tradicijom. Spomenimo kako je DVD Ludbreg osnovan nakon ustrojavanja takvih društava u Varaždinu, Sisku i Otočcu, dok je DVD Hrženica osnovano 1872. godine kao najstarije dobrovoljno vatrogasno društvo osnovano u seoskoj sredini u Europi (potvrđeno posljednjim istraživanjima).

Vatrogasne organizacije na području ludbreške regije pružaju protupožarnu zaštitu više od 20000 stanovnika smještenih u 40-tak naselja.

U društvima djeluje velik broj mladih čije su aktivnosti uglavnom usmjerene na vatrogasna natjecanja. Svako Društvo ima ustrojenu vatrogasnu postrojbu od minimalno 10 operativnih članova, koji za obavljanje svojih operativnih zadataka moraju posjedovati određenu vatrogasnu opremu. U velikoj većini društava upravo je problem nedostatak kvalitetne, prvenstveno zaštitne opreme. Jedinice lokalne samouprave svake godine izdvajaju sredstva iz proračuna za protupožarnu zaštitu, no ta sredstva nažalost nisu dovoljna kako bi se opremili svi operativni članovi.

Upravo iz tih razloga, na inicijativu DVD-a Hrženica, odnosno tajnika Ivana Debelec, ostvareni su kontakti sa dužnosnicima humanitarne američke organizacije, International Fire Relief Mission, odnosno sa predsjednikom Ronom Grueningom s ciljem da se operativni članovi opreme prvenstveno osobnom zaštitnom opremom, ali i ostalom opremom koja je potrebna za obavljanje vatrogasne djelatnosti.

Dobrovoljno vatrogasno društvo Hrženica, sredinom 2012. godine održati će proslavu 140 godina rada i postojanja te će tom prilikom biti izvršena primopredaja osobne zaštitne opreme, ali i druge opreme koja je neophodna prilikom vatrogasnih intervencija (cijevi, mlaznice, oprema za tehničke intervencije). Napomenimo kako će kompletnom zaštitnom opremom biti opremljeno cca. 200 operativnih vatrogasaca sa područja ludbreške regije. Tom prilikom ugostit ćemo i dužnosnike američke humanitarne organizacije koji će prilikom boravka u Hrvatskoj održati i obuku za rad s doniranom vatrogasnom opremom.

Više informacija o donaciji, odnosno suradnji između DVD-a Hrženica i International Fire Relief Mission-a uskoro će biti dostupno i na sljedećim web stranicama:
International Fire Relief Mission
Facebook stranici IFRM-a




Tekst: Ivan Debelec, bacc.ing.eit

Post je objavljen 27.10.2011. u 14:44 sati.