Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/modestiblejz

Marketing

Čuvanje ovaca i koza

Listajući dnevni tisak za oko mi neki dan zapeo malešni člančić pod naslovom „Uče se čuvanju ovaca i koza“.

Odmah me zaskočilo pitanje kakva je to velika nauka potrebna za čuvati ovce i koze, i kako su naši preci bez te nauke uopće uspijevali očuvati svoja stada? Ta kako su, za ime bložje, oni dobri pastiri u tihoj betlehemskoj noći, uopće znali postupati sa janjčićima i kozlićima?
No nisam dopustila svom uvijek propitujućem umu da me spriječi u potpunom informiranju, i zato nastavih čitanje tog gotovo neprimjetnog tekstića, pometenog u kut dnevnih novina, koji dalje piše ovako: „U srednjoj školi u Obrovcu započela izobrazba za zvanje uzgajivač koza i ovaca, za ukupno 25 polaznika sa područja te županije“.

Aha, znači ipak je riječ o uzgajivačima, a ne čuvarima, jer čuvati i uzgajati nije isto. Dobro, neka je riječ i o uzgajivačima ovaca i koza, ali opet se moj nestrpljivi um pita - ma kako su samo Abraham, Jakov i sva biblijska ekipa do osnutka prvih škola i to uspijevali, mislim, bez ikakve škole uzgajati ovce i koze? To mora da je bilo čudo. A oni su bez sumnje bili čudotvorci. Sad mi je jasnije zašto o njima govori Biblija. To što su oni tisućama godina prije nas radili nešto bez škole, za što su nama danas ipak potrebne škole, e to je danas ravno čudu. Da netko bez škole može uzgajati ovce i koze. Ma zamisli. Čudo neviđeno.

Baš neki dan vidjeh neki simpa prilog o dvoje radnih kolega koji su, uočivši neizvjesnu budućnost u dućanu svog poslodavca, odlučili krenuti u uzgoj koza (što je bez ironije hvalevrijedan poduhvat) i danas prehranjuju dvije obitelji (svaka čast!). Kozicama u štalici puštaju tihu glazbu i radio-emisije pa kozice daju duplo više mlijeka i kvalitetno meso (pitam se u kojoj su školi to naučili, jer škole su to, bez sumnje).

No tragom čudesne vijesti u potrazi za čudima idemo dalje, ovako onaj tekstić dalje veli: „Edukaciju su, u sklopu zajedničkog projekta, organizirali i sufinancirali Zadarska županija i Program Ujedinjenih naroda za razvoj (UNDP), iz donacije nizozemske vlade.“

Blože, čuda se gomilaju. Abraham i biblijska ekipa uzgajali su ovce i koze čak i prije postanka Programa Ujedinjenih naroda za razvoj i nizozemske vlade! Ma kako im je to samo uspijevalo bez njihova programa školovanja i sufinanciranja?

„Izobrazbu provodi Učilište za obrazovanje odraslih „Apis“ iz Velike Gorice. Program se sastoji od 120 sati teoretske i praktične nastave, te studijskog posjeta obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu u blizini Obrovca.“

Učilište iz Velike Gorice na području Zadarske županije, hm? Da, netko tu nekoga definitivno pravi volom. A polako dolazimo i do toga - tko koga (u 120 sati teoretske i praktične nastave moliću lijepo!).

„Ukupna vrijednost projekta je 180 tisuća kuna, od čega Zadarska županija i UNDP plaćaju po 75 tisuća kuna, a ostatak sami polaznici.“

I evo nas na izvoru čuda, sve lijepo i uredno matematički izloženo, tri odgovora na ona tri pitanja: a) tko tu b) koga i c) kako.

{180 000kn – (2 x 75 000kn)} : 25polaznika = 1200kn (po polazniku)

„Nakon završetka nastave, koji se očekuje sredinom prosinca, bit će organiziran ispit za sve sudionike obrazovnog programa, na temelju kojeg sudionici dobivaju potvrdu o uspješnom završetku izobrazbe, čime stječu pravo na upis zvanja uzgajivač koza i ovaca u radnu knjižicu.“

Odnosno, nakon završetka „tečaja“ koji je prvenstveno izmišljen da, osim stranih donacija, izvuče i 30 000 kn iz seljačkog džepa: 25 polaznika koji su prisiljeni/ucijenjeni na nepotrebni tečaj - županiji/državi će platiti 1200kn za komad papira na kojem piše da su sposobni uzgajati ovce i koze.

Jer pazite, bez tog skupog komada papira od 1200kn, pretpostavljam formata A4 (cijena u maloprodaji 20lipa), polaznici u očima državne birokracije ne bi bili sposobni uzgajati koze i ovce, jer uzgajati ovce i koze bez tog komada papira, nitko nikada prije birokracije, od kada je svijeta i vijeka - nije uspio. Ili?

Nedavno sam se grohotom nasmijala na sličnu novinsku crticu koja je na sva usta hvalila gospođu na čelu jedne županijske udruge koja se, također financirana fondovima EUa, na prvi pogled bavi doškolovavanjem naših sugrađanki za sutrašnje europsko tržište rada. Tečajevi po isto tako naizgled sitnim sumama, koji u radnu knjižicu upisuju najbanalnija moguća zanimanja odnosno vještine, koje se do jučer ni po kakvoj logici nisu upisivale kao zanimanja.
A kako već i pastiri moraju imati (moraju platiti) diplomu da bi bili pastiri, očekujem uskoro i redovite tečajeve za navlačenje cipela, pranje podova, uzgajanje noktiju i podjelu diploma za dizača daski na WC školjkama (intelektualniji poslovi ionako nisu za sutrašnje europsko roblje).
No najzabavniji i najtragikomičniji mi je bio oglas te iste udruge koji je smrtno-ozbiljan otprilike ovako pozivao sve zainteresirane sugrađanke - da prisustvuju predavanjima i mogućim studijskim putovanjima, koja će ih osposobiti za predavanja o mogućnostima kretanja i fluktuacija na budućem tržištu rada EUa i mogućim studijskim putovanjima nut

Ovo je isti par izmišljenih postola kao i ono diplomirano kozarenje i ovčarenje, ali za nijansu profinjenije. Kužite?

Ma evo još jednostavnije - to je jednako funkcioniranju hrvatskog Zavoda za zapošljavanje. Zavod za zapošljavanje ne postoji da bi zapošljavao vas (niti će vas zaposliti), već je jedina svrha Zavoda za zapošljavanje da bi zaposlio djelatnice/ke Zavoda za zapošljavanje. Odnosno, nije ZZZ tu zbog vas, već ste vi tu zbog ZZZa - birokracija zapošljava samu sebe, na naš račun.
Iako će vas pri tom gorljivo birokratski uvjeravati da je njihovo postojanje jaaaako korisno (pa naravno da će opravdavati vlastite fotelje) i da vam zapravo čine uslugu učeći vas "čuvati/uzgajati koze i ovce", i da sve što čine oni čine samo za vašu dobrobit - pa čak i kad vam tu "uslugu" naplaćuju 1200kn.

Proces bi dakako bio kudikamo jednostavniji i manje licemjerniji kada bi država direktno tražila 1200kn za izdavanje uzgajivačke dozvole, ali kako bi onda država ubirala proviziju, te zaposlila i financirala postojanje svih onih državnih međuposrednika i parazita koji glume "učitelje stočarstva"?

O da, slažem se, osim čuvati, ovce treba znati i - šišati.

Post je objavljen 26.10.2011. u 19:50 sati.