Image and video hosting by TinyPicBoston - “Boston" oliti Music LP-Undergorund / GRTg 01 11 u 20:10 uri,feta.blog.hr" />

Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/feta

Marketing

Image and video hosting by TinyPicBoston - “Boston" oliti Music LP-Undergorund / GRTg 01 11 u 20:10 uri

Odlazimo preko velike bare, tocnije u Boston i predstavljamo istoimeni band sa istoimenim prvim albumom. ”

Ne triba bit raketni strucnjak za zakljucit da je band Boston uzeja ime po gradu u kojem su odrasli.
Zvjezdani uspon su imali daleke 1970 i to zahvaljujuci gitaristi, klavijaturisti, kompozitoru i producentu Tom Scholzu.

Tom Scholz je zapoceja komponiati 1969 godine kad je napisao instrumental "Foreplay". Pridruzuje se bandu "Freehold" di susrece gitaristu Barry Goudreaua i bubnjara Jim Masdea. Vokal Brad Delp se pridruzuje grupi 1970 godine.
Ova ce se imena manje vise poistovjecivati sa postavama Bostona u razlicitim fazama.

Ka diplomirani inzenjer, Scholz je radija za Polaroid.
Cilu je zaradu ulaga u studio kojeg je sagradio u podrumu.
Tu su nastale i demo trake buduceg albuma.
Bili su slabe srice u potrazi za izdavacem. Sve demo trake odreda su bile odbivene od svih diskografskih kuca kojima su bile poslane.

1973 godine, Scholz oformljava band pod imenom Mother's Milk, sa Delpom, Goudreauom i Masdeaom.
Grupa se ubrzo raspada, ali Scholz i dalje manijakalno sa istim pajdasima snima demo trake.
Napokon skrecu paznju promotora na sebe i povezuju se sa Epic Recordsom, nakon sta je Masdea pod pritiskom managera napustija grupu.

Nabrzinu sastavljena ekipa odrzava promociju za glavonje Epica i na kraju dobivaju ugovor za - 10 albuma.
Po savjetu producenta i tonca, uzimaju ime, Boston.

U stvari, kao Boston ugovor su potpisali samo Scholz i Delp.

Debut album je izasao u osmom misecu 1976.
Neocekivano, po samom izlasku, postize ogroman uspjeh.
Izuzev debut albuma Guns N' Roses “Appetite for Destruction” postao je najbrze prodavani prvjenac svih vremena.
Prodao se u nevjerovatnih 17 miljona kopija.

Image and video hosting by TinyPic

Tog lita i jeseni, Boston su privukli ogroman publicitet zbog nevjerovatne prodaje albuma. Sa svoje strane diskografska kuca je pokusavala prikazati Boston kao grupu a ne kao projekt jednog covjeka, Scholza.
Koliko su uspili u tome, veoma je diskutabilno, zbog same cinjenica da je Scholz taj koji je potpisa sve teme i svira na vecini istrumenata. Scholz se ustvari i nije bas previse bunija jer je i sam bija svjestan, u to vrime, grupe su prolazile daleko bolje od pojedinaca.
Sa casnin izuzecima normalno.

Nakon sta su nastupali ka predgrupa Black Sabbatha, Blue Oyster Culta, Foghaata, band zapocima sa samostalnim turnejama.
Time su u veoma kratko vrime postali rock atrakcija i samim tim upisali se u listu dobitnika Grammya kao "Najbolja nova grupa”.
I jedna zanimljivost vezana za to vrime, Boston je bija prvi band u povjesti koji je svoj prvi nastup u New Yorku imao u Madison Square Garden.

Sa albuma su skinute tri singlice "More Than a Feeling", "Long Time" i "Peace of Mind". Sve su dosle na top liste. Sam album se popeo na trece misto Billboardove liste i ostao tu 132 sedmice.
Oliti drugim rijecima receno, ostao je na top listi pune dvije i po godine.

Usprkos problemima sa managerom, Scholz je kompletira drugi album dvije godine kasnije. Sican se sa kojim se iscekivanjem ocekiva taj album. Misecima se u medijima nagadjalo o sadrzaju buduceg albuma. Cak je i definitivan datum izdavanja nekoliko puta pomican. Napokon, u osmom misecu 1978 godine, “Don't Look Back” je ugleda svitlo dana.

Album je izdan usprkos protivlljenju Scholza, koji je smatrao da teme nisu do kraja dotjerane i spremne za publiku.
Album se proda tek u plovini primjeraka od svog prethodnika, ali jos uvik govorimo o velikim brojkama – od 7 miljuna kopija.

Sljedi uspjesna turneja i naslovna tema se penje na peto misto Billboardove liste.
Sa albuma su skinute jos dvi singlice, "A Man I'll Never Be" i "Feelin' Satisfied". I one zauzimaju svoja mista na listama.
Doduse daleko slabija (40. i 50.), ali jos uvik dobar podsjetnik na grupu.

Usprkos uspjehu, Scholzov odnos sa sa producentom Ahernom dolazi do svog kraja. U to vrime, Scholz zapocima sa radom na trecem albumu Bostona, za kojeg je naumio da bude samo njegov projekt.

U ovoj emisiji se necemo baviti sudskim procesima ni zutilom vezanim za umjetnike, tako da cemo preskociti znacajni dio Bostonove povjesti koja je vezana za sud i sudovanje.

Jedna mala notica vezana za Scholza u to vrime.
Utemeljuje high-tech kompaniju Scholz Research & Development (SR&D), koja se bavila pojacalima i drugim muzickim instrumentima. Kompanija je postala poznata po pouzdanim i kvalitetnim pojacalima Rockman, koji su izasli na trziste 1982 godine.

Sudski procesi su otegli snimanje, produkciju i samo izdavanje treceg albuma, tako da je ovaj ugleda svjetlo dana 6 godina nakon pocetka rada na njemu.
“Third Stage” je napokon izdan u devetom misecu 1986 godine. Singlica "Amanda" i sam album odmah odlazena prvo misto Billboardove liste.

Naknadno izdane singlice, "We're Ready" i "Can'tcha Say" su takodje zasjele na svoja mista u gornjem razredu Top liste.

Po vec uhodanom scenariju, nakon izdavanja albuma, grupa krece na turneju u trajanju od dvi godine.

Image and video hosting by TinyPic

1990 godine Scholz se vraca u studio da bi zapoceja rad na cetvrtom studijskom albumu. U to vrime ga definitvno napusta Delp i Scholz ostaje jedini orginalni clan. U stvari, on je i bija jedini ali eto, industrija je bila odlucila drugacije.
Prije odlaska Delp sudjeluje u komponiranju teme "Walk On", koji ujedno uz "I Need Your Love" zakljucuje ovu fazu stvaralastva Bostona i Scholza samoga.

Cetvrti Album “Walk On” izlazi u sestom misecu 1994 godine, osam godina nakon svog prethodnika. Postaje platinast ali ne uspjeva ostavit nekog veceg traga na top listama.
Dolazi do sedmog mista na Billboardovoj listi, generirajuci samo jedan single "I Need Your Love".

Od 1995 godine, kad su u grupu vraca Delp, nepresatalno su na turnejama, da bi 1998 godine Scholz usao u studio i zapoceo rad na petom studijskom albumu.

“Corporate America” je ugledala svjetlo dana 2002 godine a istoimena tema je instant zasjela na drugo misto progresivne top liste !?

Boston je aktivan dan danas, ali nazalost, vokal Brad Delp nije vise medju zivima. Svojom voljom je zaminija ovozemaljski status za onaj nebeski.

Od 2008 godine Boston cine novi clanovi sa izuzetkom Scolza koji je i dalje alfa i omega grupe.

Nema najava o novim studiskim izdanjima, te se trziste preplavljuje kompilacijama i snimkama u zivo, kako autoriziranih, tako i bootleg izdanja.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
I sta na kraju reci o grupi Boston.
Sama cinjenica je da njihova muzika generaira razlicite osjecaje, pa cak i misljenja koja variraju od jedne krajnosti do druge, te ih je tesko jednoznacno opisati. Dakako, pored cinjenice da jos uvik djeluju, njihova povjesna uloga je ispisana odavno. Danasnjim izdanjima tesko da mogu tome ista dodati ili oduzeti.

Bazirajuci svoj izricaj na progresivnom pristupu i implementirajuci komercjalnu komponentu do kranjih granica, donjeli su na pozornici blend progressive i midstream muzike, koji ce se nedugo nakon njihovog pojavljivanja na sceni i sluzbeno nazvati AOR (Adult Orijented Rock).
Usudija bi ih se nazvati pionirima AOR-a.

Sama muzika koju je Scholz isporucivao bila je podredjena melodiji i gitari. Bolovala je i jos uvik boluje od tipicne boljke “one man banda”, a to je ritam linija. Ona je potpuno u sluzbi kompozicije i melodije.
Nemastovitost ritam sekcije vema rijetko biva potisnuta kreativnim momentima, i tu je za mene jedna od glavnih zamjerki. Jer, nemojmo zaboravit, osnovu egistencije jednog Creama, a pogotovo Vanila Fudge i da ne nabrajan dalje, cini upravo ritam sekcija. Nazalost, Scholz, jednsotavno nije bija u stanju ili nije tija isporucit nista slicnoga.

Na to se nadovezuje jos jedan veliki minus, odnosno klica novog trenda. Bjesomucnim nasnimanjem gitara i glasova, stvorio se doduse jedan still, ali istovremeno je doslo do sterilizacije same muzike.
Sve sirovo iz kompozicije je otpalo, a samim tim sama bit rocka.
Dakako, mase su prigrlile ovakav pristup i rodija se AOR.

Da se ne zavaravamo, prvjenac Bostona je daleko od toga da bude proglasen losim albumom.
Ima na njemu sjajnih i manje sjajnih trenutaka.
Publika je svoje rekla i to 17 miljuna njih. Stoga bi zakljucili ovaj prikaz Bostona samo sa jednom konstatacijom.

Boston nisu najboji band ikada, niti su najinovativniji band, niti su najkreativniji bend, niti su najprogresivniji band a niti su najpopularniji band – Boston je od svega toga pomalo.
Pa ko voli neka izvoli!
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Za kraj ovog prikaza, jedna osobna:

Prvi stihovi teme "More Than a Feeling" me pogadjaju ravno usrce.
Moji osjecaji pretoceni u Scholzove stihove!

Svako jutro kad se dignen, i kad nisan bas od neke volje, poslusan komad muzike i dan mi odjednom postane lip!

"I looked out this morning and the sun was gone
Turned on some music to start my day
I lost myself in a familiar song
I closed my eyes and I slipped away"

Eto !
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Evo i nagovjestaja onoga sta ide u emisji:

Boston - Don't Look Back
Boston - Foreplay-Long time
Boston- More than A Feeling
Boston - Peace of Mind
Boston - Rock and Roll Band
Boston - Amanda

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Cilu emisiju mozete slusati u utorak navecer u 8 i 10 uri, ako stavite lancu od radija na 90,6 MHz a isto tako i preko majke svih mreza na ovi link doli:

Music LP-Underground - Live Streaming

feta


Post je objavljen 25.10.2011. u 21:00 sati.