Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/frogbros

Marketing

The Dummy (1982) - Short Film

"Lutka" (1982)

Photobucket

Redatelj i scenarist: Louis La Volpe
Uloge: Carri Vickrey i Ezra Teitelbaum
Cijeli film...

SADRŽAJ:
"- Kad joj muž ode na posao lada žena ostane sama u svom stanu sa lutkom koju koriste trbuhozborci, a koja je uspomena iz djetinjstva njenog muža. No, jeziva lutka nije ono što se čini...''

"Lutka" je kratki studentski film snimljen 1982 godine i koji danas uživa kultni status i koji se može pohvaliti da ima najduži staž prikazivanja (10 god) od svih kratkometražnih filmova na kabelskoj televiziji.
Kutni status uživa zbog toga jer je uspio preplašiti generacije mladih amerikanaca na način koji je to napravila "Leptirica" (1973) Đorđa Kadijevića na prostoru bivše Juge.
Kako traje samo sedam i pol minuta, sam film je lijepo snimljen bez ikakvih efekata (bez animatoriskih lutaka), no sa odličnom montažom i glazbom.
Ono što izdvaja ovaj film od ostalih jeste što je i dan danas jeziv, no što je važnije čini mi se da je i podario par ideja nekim danas kultnim i jako popularnim filmovima poput Child's Play (lutka sa nožem..Chucky enibodi?!) serijala ili "Terminator" franšize (pogledajte scenu kad lutka počne hodati prema ženi dok ona pokušava otvoriti vrata, a mjuza je također inspirativna). Kako ne bi bilo zabune da je ovo prvi film o jezivoj lutki, on svakako nije jer su se svako malo pojavljivali takvi filmovi "Dead of Night""Zone Sumraka" koja se pojavila 1962. Stoga uživajte u 450 sekundi stare dobre jeze i atmosfere, te još jednog primjera kako nije nužno da svaki horor ima CGI efekte da bi bio strašan....

Post je objavljen 20.10.2011. u 13:25 sati.