Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/nekretnineistra11

Marketing

Građevinski konzorcij traži povrat od 50 milijuna kuna

Konzorcij stanovi Vrbani hrvatskih građevinara, sastavljen od Konstruktor inženjeringa, Viadukta i Hidroelektre, od Hrvatskih cesta traži 50 milijuna kuna kao odštetu zbog zaustavljenih radova na Pelješkome mostu, doznaje se iz visokih izvora u Hrvatskim cestama. Naime, te su građevinske kompanije nakon potpisivanja ugovora o gradnji jednog od najosporavanijih građevinskih projekata u Hrvatskoj počele obavljati pripremne radove na mjestu gradnje mosta, sagradivši betonare i ostalu prateću infrastrukturu, kao i naselje za radnike. Iako je riječ o uobičajenim stavkama ugovora kada su u pitanju građevinski radovi, koji se u građevinskoj terminologiji naziva plaćeni zastoj radova, Mijat Stanić, predsjednik Nezavisnog cestarskog sindikata, postavio je pitanje odgovornosti svih strana u tom manjkavom projektil. Ako postoji minimum odgovornosti, onda su te tvrtke prije potpisivanja ugovora trebale od naručitelja radova zatražiti da im pokaže im" li osiguran novac za taj projekt, kaže Stanić.

Dogovorili se o isplati?
Riječ je o mostu čiji je početak radova prvi put 2005. godine otvorio bivši premijer Ivo Sanader, a kasnije se prometnuo ujedan od glavnih izbornih obećanja HDZ-a, unatoč skepsi struke i enormno visokoj cijeni. Hrvatske ceste od planiranih 320 milijuna eura, koliko stoji most, osigurale su samo 420 milijuna kuna u četiri godine, pa je od početka bilo poznato da za projekt jednostavno nema novca. To, međutim, nikoga nije spriječilo da se javi na natječaj za njegovu gradnju.

Domaći konzorcij na čelu s Konstruktor inženjeringom javio se u vrijeme prije velike krize, kada su u Hrvatskoj cvjetali građevinski radovi i kada se isplatilo biti građevinar, ali je kriza 2008. godine sve kompanije dovela do ruba pa se danas odlučuju i na tužbu protiv dosadašnjih najizdašnijih investitora, kao što su Hrvatske ceste i Hrvatske autoceste. Stanić smatra da cijela priča od samih građana i da je riječ o dogovornom sporu kako bi se zadovoljile sve strane. Sada se svi pokušavaju naplatiti iako su imali informacije o manjkavostima samog projekta. Smatram da je riječ o dogovoru koji će skupo platiti samo građani ove države. Riječ je o staroj sprezi ovog konzorcija, da ga ne nazovem kartelom, s vladajući ma, a sve to mi plaćamo, kaže Stanić.


Post je objavljen 19.10.2011. u 10:33 sati.