Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/indijanka-vegetarijanka

Marketing

Koktel od zmijske krvi i živo srce zmije kao poslastica?

Prenosim članak s 24sata. I prije nego se svi počnu zgražati nad Vijetnamcima i zaključivati kako 'oni tamo zbilja sve jedu i svašta rade', sjetimo se da i svi oni koji jedu drugačije meso (piletinu, govedinu, teletinu, ribu...) zapravo do svog 'slasnog' šnicla dolaze na ne znatno drugačiji način:

U selu Le Mat near Hanoi u Vijetnamu najveća turistička atrakcija je pripremanje zmija za jelo na razne načine. Restorani u tom selu zmije drže živima kako bi gosti sami mogli izabrati na koji način žele da im se pripremi svježe ubijena zmija. Na meniju su između ostalog i kokteli od zmijske krvi te zmijsko srce koje još tuče. Jedan bloger je opisao svoju avanturu u Zmijskom selu.

Nakon što odabereš zmiju koja ti se čini najslađom, kuhar je izvadi iz kaveza te je baci na pod i krene je udarati štapom. Ukoliko zmija onda pokuša ubiti sve oko sebe, onda znači da je najslasnija - ispričao je bloger.

Gosti onda sami mogu narezati zmiju, a njenu krv i žuč obično odmah uliju u čaše te se počaste. Vlasnik restorana u kojem poslužuju zmije na razne načine kazao je kako mu posao ide najbolje zbog stranaca.

- Dnevno poslužimo desetak stolova s oko 10 do 20 gostiju. Pola toga su stranci - ispričao je vlasnik.
Udruge za zaštitu životinja zgrozile su se nakon što je vijetnamska atrakcija postala popularna. Ističu da zmije osjećaju bol te da je njihova smrt nehumana.

- Jasno je iz snimaka da zmije osjećaju nesnošljivu bol dok ih se reže, jer su svega svjesne - poručili su iz udruga. Osim toga, slažu se i kako je konzumiranje zmijskih organa opasno po zdravlje ljudi, a takav 'turizam' može ugroziti i zmije na tom području, koje su ionako pred izumiranjem.




Post je objavljen 19.10.2011. u 10:32 sati.