Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/iznajmljivanjestanova

Marketing

Troškovi života rastu iz mjeseca u mjesec, dok nekretnine Rijeka stovremeno raste broj građana koji ostaju bez posla, ne primaju plaće ili im mjesečna primanja ne pokrivaju ni upola mjesečne troškove. Potvrdila je to i sindikalna košarica Nezavisnih sindikata Hrvatske koja je na državnoj razini iznosila 6.720 kuna, daleko više od prosječne plaće koja iznosi 5.425 kuna. Po ovim podacima jasno je kako četveročlana obitelj može pokriti tek 80 posto mjesečnih životnih troškova.

Prema visini iznosa sindikalne košarice od 6.767 kuna, Zadar je među skupljim gradovima u Hrvatskoj, točnije zauzeo je četvrtom mjestu. Skuplji život je tek u Puli gdje sindikalna košarica iznosi 7.179 kuna, te Vukovaru i Rijeci. Zadrani sa prosječnim primanjima mogu pokriti tek 80 posto mjesečnih troškova. Treba napomenuti kako košarica pokriva troškove stanovanja, odnosno režije u stanu od 60 metara kvadratnih, prehrambene i higijenske potrepštine, te korištenje javnog prijevoza za četveročlanu obitelj, a najveći udio u istoj oko 40 posto otpada na hranu. U nju su uračunati troškovi kulture koji obuhvaćaju jedan mjesečni odlazak u kino, te svakodnevno čitanje jednih mjesečnih i dnevnih novina.

U troškove košarice ne spadaju troškovi obrazovanja, kupnja knjiga i ostalog školskog pribora, odlazak na godišnji odmor, sportske aktivnosti, troškovi održavanja automobila i kupnje goriva, te zdravstvene usluge, kao ni troškove podstanarstva, stambenog ili nekog drugog kredita. Tada troškovi života rastu za najmanje dvije tisuće kuna. Riječ je tek o pukom preživljavanju, čije troškove Zadranin sa prosječnim primanjima u 30 dana ne može pokriti.


Post je objavljen 19.10.2011. u 10:08 sati.