Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/zoranostric

Marketing

Počelo je u Seatleu, 1999

Želio bih ispraviti jednu pogrešku, koja se često ponavlja u javnosti. A iskaz je kratko medijskog pamćenja (od čega ni internetski mediji nisu pošteđeni).

Povodom pokreta "Ocupy Wall Streat" piše se kako je Arapsko proljeće došlo u New York. Kao da je sve započelo prije pola godina. A nije tako.

Ovo već dulje traje. Alternativa se rađa. Teško je i vremena mnogo treba.

Kad su prije dvije i pol godine studenti prvi put blokirali fakutlete u Hrvatskoj, napisao sam: "Revolucija je počela!" Ali odmah sam upozorio: tu neće biti jednog događaja dramatičnog preokreta, tipa "Juriš na Zimski dvorac". Više kao ona revolucija, koja je trajala stoljećima, koja je zhapočela negdje s humanizmom u Italiji prije 500+ godina. I stvorila, postepeno, današnji svijet. Sa svim njegovim čudesnim vrlinama i groteksnim manama.

Revolucija je svakodnevnica. Kao i respresija.

Ako je negdje započelo, onda je to Seatle 1999.. Početak prosvjeda, koje su mediji u nedostatku boljeg termina krstili "antiglobalizacijski". Pa onda "alterglobalizacijka" okupljanja na Svjetskom socijalnom forumu.

Kriza ovoga svijeta započela je možda 1997., s financisjkompropašću slavljenih "Azijskih tigrova". Što je bilo ukazalo na ultranestabilnost sistema.

W. Buffet objavio je da je u tijeku "klasni rat", i da njegova klasa pobjeđuje. U pravu je. Ali u tijeku je. Nije završen.

Alternativa današnjem svijetu shtvara se kroz mnogo malih koraka mišljenja i djelovanja. Nitko je ne može unaprijed osmisliti i voditi.

Post je objavljen 16.10.2011. u 09:47 sati.