Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/auzmish

Marketing

Definicija guze, smješak pivi i pokoja o spomenicima industrijske kulture, između

Svjestan sam kako osamnaestogodišnjim brucošima uglavnom pod pojmom interdisciplinarnosti prvo na pamet padaju ženske obline i razne čarolije na ugodno kliskim rubovima prijateljstava.
Ipak, žao mi je što – barem u prvoj deceniji mog studija – niti u jednom predmetu nije bilo strukturirano govora o kontekstu društvenog razvoja u specifičnom prirodnom okruženju i o posljedničnom razvoju privrede, industrije, kulturnih odrednica.
Lakše bi bilo shvaćati i sebe, i sliku koju kao pojedinci, grupe i nacije ostavljamo. A svakako bismo uglavnom svijetom hodali osvješteniji, ponosniji i suptilniji, kad bi se sjećanja na neki tamo jednosemestralni predmet krenula sljubljivati sa radnim i širim životnim iskustvima.
Ovako, ostaje mi misterij, zašto kolege pravnici – koliko znam – malo ili ništa uče o komuniaciji, rješavanju konflikta, pregovaranju. Ili zašto moji dobri tehničari gotovo ništa ne čuju o tehnogenezi regije, o novijoj povijesti nastanka naših gradova i gradića oko pilana, rudnika ili sjecišta trgovinskih puteva; o intelektualnim migracijama, cjelinama i pripadnostima.
No...

Kao gimnazijalac, i sam sam kraj naselja, u koje se stilom gradnje uklapala moja škola, uglavnom prolazio razmišljajući o kontrolnom iz matematike, o zgođušnoj plavušici iz nižeg razreda, koja bi uvijek dolazila u školu u uskim, kožnim hlačama ili o tome, hoće li mi otac uspjeti poslati Springsteenovu kazetu.
Da je ime naselja na sjeveroistoku Njemačke, Piesteritz, zapravo izvorno Bistrica i da se uklapa u teze o migracijama Slavena sa tih prostora, bilo mi je posve nebitno; to su bile teme za ljude poput mog prastarog i zamornog profesora povijesti, koji me nekad usput pitao, vozi li Dubrovnikom još uvijek žuti tramvaj, kao kad je on kao mladić boravio u Gradu. Dapače, bitnim mi se činilo, hoćemo li nas par tih dana motorima na noćno kupanje; koji crni žuti tramvaj... (Dimenzije njegovog pitanja shvatio sam zapravo tek nedavno, na proslavi godišnjice mature.)

Piesteritz, Werkssiedlung (tvorničko naselje).
Poljoprivreda regije krajem 19. stoljeća naglo se razvijala i potakla gradnju preradnih pogona, pa time elektrana, čeličana i tehničke industrije.
Slijedom britanske pomorske blokade Njemačke tijekom 1. Svjetskog rata, zemlja nije mogla uvoziti prijeko potrebno dušično gnojivo iz Čilea. Kraj Lutherovog Wittenberga, u Piesteritzu, 1915. nastaje tvornica umjetnog gnojiva, koja idućih osamdesetak gosina određuje ukupni profil grada i uže regije.
Izgradnja same tvornice i njezin pogon nadilazili su raspoloživost radne snage; naseljavaju se radnici iz Šlezije, Bavarske, Poljske.
Za njih, uprava tvornice od 1916. do 1919. gradi integralno naselje od 363 jedno-i dvoobiteljske redne kuće za 2.000 stanovnika, sa katoličkom crkvom, trgovinom, ambulantom, gimnazijom, vijećnicom i, anegdotično, pansionom za neudane žene.
Moguć je najam ili vlasništvo; cijenama ispod polovice tržišne vrijednosti nastoji se ojačati stalnost strukture zaposlenih.
Kuće su opremljene, za tadašnje standarde, luksuznim unutrašnjim toaletima i kadama, imaju vlastite vrtove a kompaktnošću i blizinom tvornici naselje omogućava život na malom prostoru, bez automobila i dnevnog putovanja ili pješačenja.
Dodatno, u svrhu integrativne komponente zaposlenika, poslovođe i rukovoditelji stanovali su u naselju zajedno sa radnicima radi „skrbi i kontrole“.

Image and video hosting by TinyPic

Image and video hosting by TinyPic

Image and video hosting by TinyPic
(U jednoj od ovih kuća, u vrijeme moje gimnazije, živjela je i B. Iako se nismo nikad upoznali, trajno je utjecala na moje dogogodišnje vjerovanje, kako je velika guza dobra guza.)

Tvornica preživljava drugi rat, demontažu postrojenja od strane sovjetskih „osloboditelja“ i ponovni pogon; zapošljava preko 9.000 radnika u raznim pogonima. Nakon ujedninejna njemačke, tvornica je restrukturirana i privatizirana, ostaje oko 800 radnih mjesta u proizvodnji i još oko 1.200 na lokaciji, koju sad koriste i druge firme.
Još 1986., dok sam tamo odrađivao prakse, u smjenama očitavao manometarske vrijednosti na tornjevima za sintezu amonijaka, tovario traktorske prikolice prašnjavim katalizatorskim otpadom, prevodio ruske članke o harmonizaciji zrnatosti slobodno nasipanog kristalnog materijala i družio se sa tvorničkim gastarbajterima sa Kube, iz Angole, Mozambika i Vijetnama, radničko naselje stavljeno je pod spomeničku zaštitu.
Nešto kasnije nakon ujedinjenja Njemačke, dok sam kao zapadni plaćenik bez potpisa dijelio pamet demokracije vrletima Bosne i Herc., naselje oko moje tadašnje gimnazije sanirano je uz investiciju četrdesetak milijuna eura.
Prije par godina, u jednu od zgodnih kućica uselila je prijateljica, koju sam upoznao tijekom rata u Hrvatskoj.
(Nikome od nas nije jasno, zašto si odlučila tako otići, M. ... namignut ću Ti večeras; vedro je... )
Nekidan, vodio sam svoju majku, svoju Sivu Panteru, zubaru baš prekoputa svoje gimnazije i, čekajući ju, prošetao oko škole...

Image and video hosting by TinyPic

Image and video hosting by TinyPic

Navečer tog dana, čekajući na trgu u centru Wittenberga uz kriglu tamnog piva i posljednje zrake sunca, pokušavao sam svojih pet godina DDR-a sročiti jednom rečenicom.
Taman kad sam odustao, prijateljica me s leđa ispod glasa zapitala, smješkam li se uvijek ispred krigle piva...

Image and video hosting by TinyPic




Post je objavljen 15.10.2011. u 14:23 sati.