Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/vajrapani

Marketing

Na barikade braćo…! Ide,… ide pseudoznanost!

Smiješni naivci kakvi smo bili za probleme Republike Hrvatske često smo krivili političare, pohlepne lopove, korupciju, EU, šta ja znam koga, framasone… o kako li smo bili glupi! Hrvatskoj je, naime, rogove nabila - Pseudoznanost!

Tako sam prekjučer pročitao taj članak o najnovijoj fetvi dr. Vinkovića i bješe mi zanimljivo. Dejan Vinković ušao je u legendu negdje tamo lani u svibnju, lipnju kad je napao Šokre-a i njegovu emisiju Na Rubu Znanosti. Optužba – pseudoznanost.

Photobucket
Ilustracija: bauk pseudoznanosti, teorija zavjera i praznovjerja rugajući se prijeti inače potencijalno prosperitetnom hrvatskom europskom društvu znanja, nanotehnologija i obnovljivih energetskih izvora!

Naravno da sam se zainteresirao o čemu je sad opet riječ, kakvi to mračni zlodusi opet more britki um ovom mladog i zdravog hrvatskog znanstvenika? Pa emisija Na Rubu Znanosti jedva da se uopće i pojavljuje na malim ekranima, bila možda dvaput u zadnjih mjesec i pol dana! Znači mora da je nešto drugo ovog puta. I jest- kao što vidite iz videa u članku na koji sam stavio link na tapeti (frajer je ljude doslovno stavio na power point prezentaciju ili kako se to već zove) su liječnica L. Gajski i profesor strojarstva prof. Maltar. Ne znam možda ima i drugih bad guysa koje je beskompromisno „demaskirao“ Vinković. Nisam video pogledao do kraja jer sam nakon 15 min toga strastvenog izlaganja gospodina znanstvenika i odobravajućeg hihotanja u pozadini od strane publike stekao sam dojam da gledam izlaganje sa sastanka NSDAP-a o „strahotama“ utjecaja židovskog elementa u njemačkom društvu iz 1930-ih. Naravno nije izbjegao ni Mišaka- zato jer se eto između ostaloga Mišak drznuo pisati blog osim što radi i spomenutu emisiju te piše čak i neke knjige… ma zlo jedno je taj Šokre. Na 15 min videa mi je bilo dosta ali slobodno ako pogledate cijeli javite ako ima još nekih naročito dragocjenih momenata ;-)

Ajmo se radije fokusirati na najnoviji Vinkovićev napad, dakle taj prof. Maltar je napravio nekakve metalne štitove koji štite od nekakvog zračenja. Da li to hoćete ili možete vjerovati ne znam, prvo pogledajte linkove, mene takve stvari previše ne interesiraju. Sporno je jedino to što je ravnateljica spomenute škole,kako smo vidjeli, kupila te „štitove“ navodno u vrijednosti 100 000kn i ugradila nekud po zidovima. Bizarno. I što sad? Ako nešto nije po zakonu neka se obavijeste nadležne institucije. Recimo da sam ja zainteresirana stranka u tom slučaju tražio bih objašnjenje od ravnateljice da li se takav trošak može opravdati i može li ona proizvoljno donijeti takvu odluku. Nisu njeni novci i nije riječ o njezinoj privatnoj kući nego o školi i tu je bit problema
Ne treba ovaj čudan slučaj služiti nekakvom križaru kao poticaj u njegovim pohodima.
Napravio je Vinković samo dobru reklamu tomu izumitelju i bioenergetičaru jer oni koji takve stvari kupuju sigurno neće sad prestati radi njega.

Baš zbog ovakvih čudesa kakav je Vinković obični građani su indiferentni prema znanosti, a ne radi nekakvih “alternativaca” koji kao jadni neuki puk odvode u fantazije. Da dotakao se i Drage Plećka, Davida Ickea svih tih "mutikaša" koji, ko što ono netko reče, „varaju napaćen narod“ itd…

Kakvo je to zastupanje znanosti koje ima prizvuk religiozno-fanatičnog što bi se moglo ilustrirati ovako nekako:
-„ kmee kmee… ja sam u pravu ja vjerujem samo ono što je stvarno istina kmeee, gle one budale ne vjeruju isto što i ja kmeee pa moje je istina kmeee vidi budale kako zadrto odbija prihvatiti istinu kmeeeee!

To je ono što ja čujem iz ovoga Vinkovićeva predavanja.

Da umjesto toga taj doktor, kažu fizičar, ima nešto reći o fizici, da se potrudi neke stvari nejasne laicima pretočiti u zanimljivu priču pa neka radi nešto za puk, emisiju na radiju nek mu daju ili šta ja znam, a ne ovakva smijurija.

Ne volim farizeje koji sa svojih olimpskih visova posprdno ismijavaju sve što nije u skladu s njihovim proizvoljnim svjetonazorom. Znanstveni vjernici nije isto što i pošteni znanstvenici, moram se tu izričito ograditi jer imam i prijatelja znanstvenika koji se ljuti kad kritiziram znanost.

Dakle znanstveni vjernici- svete su to i nedodirljive krave koje bijesno i paranoično reagiraju na sve što doživljavaju kao prijetnju. Vinkoviću i hihotajućoj ekipi iz videa samo ova poruka: nikoga od običnog naroda nije briga za vas, uhljebili ste se, usalili, ustalili, neće vam nitko to oduzeti, nitko sve dok narod koji vas plaća većinom gleda ezo-tv i vidovitog Milana, tarot i slična sr#$ja i vi ste na svojim položajima bez brige. Ne vucite vraga za rep, ne gurajte ljude prema razmišljanju. Nije vam znanstveno utemeljeno sjeći granu na kojoj sjedite ;-)

P.S. Večeras je napokon na programu emisija Na Rubu Znanosti (drugi program HTV-a u 23:25) i gošća je upravo prozvana liječnica dr. Gajski (ne znam samo da li je to riječ o reprizi njezina ranijeg gostovanja u ili je riječ o novoj emisiji). Predlažem stoga nešto revolucionarno- ajmo svi skupa iz protesta pogledati emisiju i na temelju viđenoga i čuvenoga pokušati sami vlastitim umom donijeti svoj sud. Ono ko porota na američkim filmovima!

Ali nemojte reći da vas nisam upozorio, evo ukratko nekih „opasnih“ ideja koje dr. Gajski promišlja i zastupa:

U zadnjih dvadesetak godina raširenost najčešćih bolesti nije se promijenila, a broj bolesti se povećao, premda prosječni čovjek odlazi liječniku više nego ikad, upućuje se na mnoštvo pretraga, ima rastući broj dijagnoza i uzima sve više lijekova. Ako objektivno i nije bolesniji nego prije, takvim se osjeća. Uz to, izravne štete od lijekova i medicinske tehnologije rastu i poprimaju zabrinjavajuće razmjere. Najvažniji čimbenik rastuće potrošnje, a onda i njezinih nepoželjnih posljedica jest moderna medicinska tehnologija. Paradoks leži u činjenici da je toliko problema i šteta stvoreno nečime što u značajnoj mjeri uopće nije potrebno. Jesu li suvremeni lijekovi doista ono kako se zovu - lijekovi - ili su tek obmana. Liječnica Lidija Gajski, autorica knjige "Lijekovi ili priča o obmani" zapitala se baš to - zašto raste potrošnja lijekova i kako je zaustaviti.

Da li se usuđujete stupiti na tamnu stranu i postati dio najvećeg hrvatskog problema?




Post je objavljen 14.10.2011. u 11:40 sati.