Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/sempercontra

Marketing

Kako nazvati trg ispred HNK?

Parlamentarni izbori su pred vratima. Hrvatska tone sve dublje u moralni i gospodarski glib. No nema veze, mi smo pred vratima EU (koja je usput budi rečeno najvjerojatnije na istom putu) koja će nam, tako misle naši političari, svojim fondovima pružiti spasonosni štap (samo da nas poslije njime ne počne mlatiti) ili uže (samo da nam se ne omota oko vrata) i izvući nas na čvrsto tlo.

Sve u svemu nemamo o čemu brinuti glede a u svezi opstojnosti i boljitka jedine nam i ljubljene domovine i njezinog puka, sve je riješeno, pa se u ovo predizborno vrijeme možemo posvetiti nikada raščišćenim, i za hrvatski puk daleko 'važnijim' temama (tako barem misle političari): tko je za 'crvenu' a tko za 'crnu' Hrvatsku, tko je bio a tko nije u KP (SK), tko se ovija oko 'štange', tko na čemu sjedi, koja je stranka 'zločinačka organizacija' a koja 'crvena opasnost', gdje ćemo sada ići po dopuštenje za nešto činiti, jer u Beograd više nećemo a ovakav Bruxelles nema sluha za neke naše 'specifičnosti', da li treba čistiti ispred ili iza vrata, svojih ili tuđih, da li je netko nesposoban biti u Vladi samo zato što se na pr. zove Rade i time je zagarantirano najljući neprijatelj onog koji se na pr. zove Trpimir ili Hrvoje, je li HDZ Imperij dobra ili zla, je li Zooro osvetnik za HDZ ili protiv njega, o tome kako čelnik jedne stranke na pitanja uglavnom odgovara: 'to je hipotetsko pitanje' a čelnica konkurentske pleše u stilu Lepe Brene: 'sitnije Cile sitnije', itako dalje i tako bliže.
Sve sama krucijalna pitanja Hrvatske i hrvatskog puka.

Jedno od takvih pitanja, koje se ponavlja uvijek uoči nekih izbora (a ima ih kao gljiva poslije kiše, mislim izbora) ponovo je postalo aktualno. Ovaj put ga pokrenuše poznati 'čistači', 'škovacini' hrvatske povijesti, dva doktora Ivo Banac i Slaven Letica, oba rođena 1947. na početku vladavine tadašnje 'zločinačke organizacije' i koje se oni kao dobro sjećaju pa sada o njoj svjedoče iz osobnog iskustva. Odlučiše stoga da pod svaku cijenu izbore promjenu naziva najljepšeg trga u glavnom nam gradu Agramu, pardon Zagrebu. Osnovaše zato 'Inicijativu Krug za trg' kako bi se i dalje po tom pitanju mogli vrtjeti - u krugu. Od izbora do izbora.

A evo kratke povijesti dotičnog trga.

Početak
Kad je oformljen 1878. godine purgeri ga nazvaše Sajmišni trg. Za pretpostaviti je da se u to vrijeme na njemu trgovalo kao što se danas trguje na buvljim pijacama pa je zato godinu dana nosio to ime. Na trgu se, međutim, otvori prvi fakulteti pa je već 1888. godine preimenovan u Sveučilišni trg. Kako danas, tako vjerojatno ni tada nismo previše cijenili nauku, te gradski oci odlučiše 1919., iz meni nepoznatog razloga (možda zbog njegovog stava da svaki narod treba imati svoju državu), trg nazvati imenom tadašnjeg Predsjednika SAD - Wilsonov trg.

Sredina
Ime američkog predsjednika uspjelo se na tom 'trusnom' trgu zadržati punih dvanaest godina, sve do 1927. kad trg ponovo mijenja ime (vjerojatno također nakon 'burnih' sjednica 'hrvatskih purgera'). Ovaj put u čast i slavu tadašnjeg vladara kraljevine Jugoslavije u Trg kralja Aleksandra i 'ponosno' ga nosi do 1941. Stupajući na povijesnu pozornicu uz pomoć hitlerove soldateske jedan drugi vladar koji je sebe nazivao Poglavnikom, daje trgu 'neutralno' ime Trg I. Takvo se jadno ime naravno nije moglo dugo održati (a možda je i bilo nešto drugo posrijedi?) pa trg 1945. dobiva naziv Kazališni trg. Nažalost ovaj naziv, koji je po mom mišljenju najprimjereniji, izdržao je samo jednu godinu kada ga 1946. preimenuju u Trg Maršala Tita u skladu s tradicijom da se ono što je najljepše naziva prema Najvećem.

Kraj
Prema prijedlogu spomenutih doktora (iako ne mogu tvrditi sa sigurnošću da je to baš njihova ideja) trg bi ponovo trebao dobiti novo ime. Ovaj put navodno, kako javljaju mediji, Trg Republike Hrvatske. Nije to loš prijedlog (pitam se samo zašto ne predložiše Trg dr Franje Tuđmana?) no ja mislim da bi možda u intermecu do ulaska Hrvatske u EU trebalo pokušati s još nekim nazivima. Na primjer Trg dr Ante Pavelića tek da se vidi kako bi reagirali bruxellesovi birokrati i bi li se na to podigla 'eu-batina' (znam jednog blogera koji bi sigurno svršio pet puta uzastopce da se to dogodi), pa možda i Trg Žrtava hrvatske gluposti da se vidi eventualna, ali ne sigurna, reakcija hrvatskog puka koji je bjelodana žrtva gluposti hrvatskih političara.

Možebitna budućnost
Naime uvođenje naziva predloženog od dvojice doktora, Trg Republike Hrvatske, prije ulaska Hrvatske u EU krije u sebi opasnost da bi 2013. godine možebitno trg opet doživio preimenovanje. Tada bi se naime moglo desiti da se ponovo nađu neki 'doktori' i da započnu borbu za preimenovanje trga u - Trg Europske unije.
To bi, naime, bilo na tragu prakse 'hrvatskih purgera' (političara) da se novim gospodarima redovito uvlače u guzicu, dupe oli ti čmar.



Post je objavljen 13.10.2011. u 16:58 sati.