Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/vrgorac

Marketing

OPOMENA KOMUNALNOG: Onome tko ne plati grobnu naknadu, izbaciti će se kosti njegovih umrlih iz grobova!

Posljednjih nekoliko dana Komunalno d.o.o. Vrgorac poslalo je na adrese mnogobrojnih građana Vrgorske krajine opomene za plaćanje naknade za održavanje grobova na gradskom groblju na Žbarama. Radi se o iznosu od 180 kuna. Sporno je međutim obrazloženje u kojem se navodi da će u slučaju neplaćanja te naknade od strane vlasnika groba u roku od osam dana, Komunalno objaviti popis ukopnih mjesta na ulazu u groblje sa brojevima grobnica za koje nije plaćena grobna naknada, te će, kada protekne vremensko razdoblje iz članka 14. stavak 1. Zakona o grobljima, grobno mjesto smatrati napuštenim, dodijeliti ga na korištenje nekom drugom ako bude zainteresiranih, a posmrtne ostatke koji budu u grobnici premjestiti u zajedničku grobnicu.

Ovo obrazloženje zaprepastilo je mnogobrojne građane, a cijelo jutro me dio njih naziva na mobitel i zaustavlja na ulici kako bi se potužilo na ovakvo nehumano obrazloženje. Građani navode kako nisu platili naknadu za 2011. godinu jer 2011. godina još traje, a ističu kako je bilo humanijih načina da se građane upozori na problem, a ne da im se prijeti izbacivanjem kostiju njihovih najmilijih zbog 180 kuna.

U opomeni koju je Komunalno poslalo građanima navodi se članak 14. stavak 1 Zakona o grobljima na kojem temelje svoju odluku. Cijeli spomenuti članak glasi:


ZAKON O GROBLJIMA
Članak 14.
(1) Grobno mjesto za koje grobna naknada nije plaćena deset godina, smatra se napuštenim i može se ponovo dodijeliti na korištenje, ali tek nakon proteka petnaest godina od posljednjeg ukopa u grob, odnosno nakon proteka trideset godina od ukopa u grobnicu.
(2) Prijašnji korisnik grobnog mjesta za koje se prema stavku 1. ovoga članka smatra da je napušteno može raspolagati izgrađenom opremom i uređajem groba (nadgrobna ploča, nadgrobni spomenik i znaci, ograda groba i sl.) nakon što plati dužni iznos grobne naknade sa zakonskim zateznim kamatama. U protivnom smatrat će se da se radi o napuštenoj imovini kojom uprava groblja može slobodno raspolagati.
(3) Uprava groblja je dužna prije dodjele grobnog mjesta, odnosno grobnice drugom korisniku premjestiti ostatke preminulih iz napuštenog groba u zajedničku grobnicu izgrađenu za tu namjenu.


Dakle, ako grobna naknada nije plaćena deset godina, grob se smatra napuštenim i može se dodijeliti na korištenje nekom drugom. A ovdje je poslana samo opomena za naknadu za 2011. godinu, koja naime još uvijek traje. Čudna je formulacija da će čim protekne razdoblje iz članka 14 zakona učiniti što namjeravaju. Hoće li čekati deset godina za izvršavanje te prijetnje?
Ako postoji nekakav dug, jeli se to moglo reći na humaniji i ljudskiji način? Očito se netko u Komunalnom istrčao. Daljnje postupke Komunalnog, koji očito nemaju uporište u Zakonu o grobljima, tek očekujemo. Građani nemaju drugog izbora doli platiti, kao što i treba, a Komunalno bi u budućnosti trebalo slati ovakve opomene sa malo više suosjećanja i takta.




Post je objavljen 13.10.2011. u 13:42 sati.