Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/oceana

Marketing

O buri uz avokado

Naziv bura trebao bi imati još dva, tri treskavičasta slova r. Burra. Burrra. Dobro bi došlo i nekoliko iznenadnih, uskličujućih a: burrraaa! Snažan, hladan vjetar koji isiše sokove iz bića, sasuši im omotač i pretvori ga u ispucano, bolno propustno tkivo. Nepozvana snaga s visokog, hladnog i suhog crashing the party onima bliže morskome, otimajući im plodonosnu toplinu?

Možda.

Neki huhuutajuću burrruuu doživljavaju kao pročistavajući vjetar; kažu da razbistri um, osnaži tijelo, pročisti emocije.
Nekima djeluje obratno; zaledi im um, stisne tijelo u oblik sasušene bobe grožđa, a emocije se prebrzo izmjenjuju i frcaju po različitim frekvencijama.

Neki je odluče iskoristiti kao prijevozno sredstvo po fizičkim i metafizičkim prostranstvima pa im posluži za bezbrižno prepuštanje. Možda se i Ljubo tako prepustio kao i moj djed u trenutku odlaska s ovog igrališta? Kažu da se otac moje majke bojao samo vjetra, nevidljive i nepredvidljive sile s kojom se ne isplati boriti, jedine sile ispred koje se taj snažan i odlučan čovjek morao predati i čak sakriti. Skrivati? ...Ili je možda bolji izraz „prepustiti“ (sebe ili se)? S-krivanje, osjećaj krivnje zbog nedovoljne snage, neprilagođenosti...? IIi... Možda poticaj, pogurnuće, prepuštanje? Odlučujući trenutak za još jedno proširenje uma i iskustva, skretanje sa zamišljenog na nepredvidljivi put? Isušivanje jedne, potjera na pronalaženje nove...linije, vene, kanala, puta, načina...?

Buurrraaaa. Da, bolje bi pristajalo još jedno ili dva u. Buu-rrr-aaaa. Preplaši-sledi-iznenađujući zalet. Zalet može biti i početak pada i početak podizanja: aaaa može biti iz stegnutog, preplašenog grla i iz otvorenog, oduševljenog zanosom.
Kao i u svemu i uvijek – stvar osobnog izbora. Iz-bora... Iz-bure... Buurrreeee... Eheeej...

Ah, da – zašto avokado u naslovu posta? Samo zato što ovih dana dobih avocado cravings i imam sreće jer je u obližnji dućan došla dobra pošiljka. Tijelo osjetilo nagovještaj buurrreeee? Možda. Kako god, obožavam avokado i da, dobro dođe uz ovaj neobični vjetar sa sjeveroistočnih visina. Ukusni omotač, unutarnji i vanjski. Nakon njega zagrijavajući napitak od đumbira, limuna i meda. Mmmm. Gorivo za uzletni zalet.




Post je objavljen 10.10.2011. u 12:16 sati.