Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/severinomajkus

Marketing

Povodom kaosa na Wall Streetu, Darko Biljanovic komentira u Jutarnjem listu svoje nepoznanice:
„ simpaticno, jedino bih pitao americke proletere gdje su bili proslih 100 godina dok su zivjeli na grbaci ostatka svijeta ili barem proteklih pedeset, kad su zivjeli silom na grbaci ostalog svijeta.“
Americki proleteri nisu nikad zivjeli na grbaci ostalog svijeta, buduci da su zadnjih sto godina (i mnogo vise) bili najeksploatiranija svjetska radnicka klasa. Darku, koji gleda na Ameriku sa Balkana, ovo ce zasigurno zvuciti neuvjerljivo. Statistika SAD od pred sto godina potvrdjuje da je americki radnik tada primao u obliku najamnice tek 1/5 od svog proizvoda. Ta se sumanuta cifra od tada svodi danas na razna izvjesca, koja variraju iz jedne industrije do druge i od geografskog polozaja, nesto od 1/10 do cak 1/100, dok Darkovi proleteri ostalog svijeta jos danas primaju od 1/2 do najgoreg slucaja koji prevazilazi sve svjetske rekorde u danasnjoj Kini u kojoj je doslovni rob, ne radnik ni proleter, prima mozda tek 1/1000 svog proizvoda.Inace, sto je jedna zemlja zaostalija, odnosno njen nacin proizvodnje to radnik prima proporcionalno veci postotak od onog sto proivede . Radi se o temeljnoj marksovoj teoriji kojom se dokazuje da radnik biva eksploatiran iskljucivo na svom radnom mjestu. Tamo gdje radnik proizvodi malo, malo mu se moze i oteti. U SAD-u radnik danas proizvodi po najvisim tehnoloskim dostignucima gotovo basnoslovna bogatstva, dok njemu ostaje proporcionalno sve kraci rep mrkve.
Drugo, americki proletarijat je u zadnjih sto godina, odnosno stodvadeset, iznjedrio jedini pokret revolucionarnog socijalizma u citavom svijetu. Dok su slicni pokreti u svim ostalim svjetskim zeljama tek snasali kukavicja jaja unakazenog reformatorstva i polagali ih slozno u gnjezda znanstvenog socijalizma, te iz kojih su se sneli najveci monstrumi covjecanstva : Socialdemokrati , Nacifasisti i Staljinisti. Ma da je Ameriku osvojio, djelomicno i ostali svijet, jedan kvazi novi Hitler u liku J.W. Busha, revolucionarna partija marksovog socijalizam , i ako sve manja i sve usamljenija, i dalje prkosi svim svojim dostojanstvom i na inat citavom ostatku „ljevicarskog“ svijeta koji ju svijesno ignorira. Pri tome nije za smetnuti cinjenicu da danasnji americki proletarijat cini dobar udio od 44% tamosnjeg stanovnistva koji pripada reakcionarnoj scientology , da je dio njih gotovo nepismen, pa i jedini profesionalni lumpen proleter koji skice iz jednog mjesta u drugo u vjecnoj potrazi za svojom bjednojm egzistencijom.
Po nasoj jedino tu stoji :“Ispeci pa reci“


Post je objavljen 09.10.2011. u 23:41 sati.