Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/davorovenovosti

Marketing

Završena prva faza sanacije crkve u Mahicnu

Ova vijest je objavila IKA.
Stavljam je na blog jer je moj pokojni otac rodjen u tom mjestu i za Mahicno me vezu uspomene iz djetinjstva.

Karlovac, (IKA) - U zupi Pohoda Blazene Djevice Marije u Mahicnu nedaleko Karlovca zavrsena je prva faza sanacije crkve. Nakon gotovo tri godine ponovo su se oglasila crkvena zvona koja, zbog dotrajalosti drvenog tornja, nisu zvonila jer je postojala opasnost da zvonjava triju zvona sruši toranj. Na to je upozoravao zupnik Nikola Sanjkovic i poceo prikupljati novac za sanaciju tornja ali i neke druge radove. Najprije je sacinjen projekt radova za sanaciju tornja i krovista crkve za sto je placeno 94 tisuce kuna. "Kompletno je obnovljen toranj i konstrukcija zvonika, izradjeni su novi metalni nosaci za sva tri zvona koja su ujedno i elektrificirana, pa su sada u funkciji", kaže vlc. Sanjkovic. Odmah zatim otpoceli su radovi na sanaciji vlage vanjskih crkvenih zidova, napravljena je drenaza terena oko crkve i rijesena odvodnja oborinskih voda. Svi ti radovi, zajedno sa novim zvonikom, stajali su oko 530.000 kuna.
Sljedece godine u planu je nastavak radova na sanacijni krovista crkve. Nacinjen je od lima i na nekoliko mjesta probusen gelerima jos iz Domovinskog rata, podsjeca zupnik Sanjkovic. Zbog tih rupa krov prokisnjava, a i dosta drvenih krovnih "rogova" osteceni su crvotocinom. Zato zupnik poziva sve koji mogu i zele pomoci da se ukljuce svojim donacijama.
- Najvise ce i ovoga puta dati sami zupljani, ali ocekujem i daljnju novcanu potporu gradskih i zupanijskih struktura. Podsjecam da smo ove godine od Ministarstva kulture Republike Hrvatske dobili 200.000 kuna. Ta sredstva nam jos nisu uplacena po ugovoru koji smo potpisali, ali se nadam da ce uskoro "sjesti" na racun zupe, pojašnjava vlc. Sanjkovic. Grad Karlovac izdvojio je 20 tisuca kuna, a zupanija pet tisuca. Ostali novac prikupili su sami zupljani Mahicna.
Uredjenju okolisa crkve ovoga ljeta pomogli su dobrovoljnim radom clanovi DVD-a Mahicno od kojih zupnik ocekuje pomoc i prilikom "skidanja" vlaznog sokla oko crkve.

Post je objavljen 07.10.2011. u 23:02 sati.