Recept za ova peciva temelji se na receptu s Coolinarike. Ja volim napraviti slana peciva, ali možete napraviti i neutralna, ali i slatka – prema tome kakav peciva želite, odredite količinu soli i šećera.
Tijesto
4 i pol šalice brašna (šalica od 250 ml)
oko 400 ml mlake vode
3 žlice rastopljenog, malo ohlađenog margarina/maslaca
1 suhi kvasac (7 g)
malo soli i šećera
Premaz
150 ml vode
pola čajne žlice kukuruznog škroba (Gustin)
Svi sastojci za tijesto trebaju biti sobne temperature.
U posudu stavite brašno, sol, šećer, margarin i kvasac pa postupno dodavajte vodu i zamijesite tijesto. Posudu pokrijte vlažnom krpom i ostavite na toplom da se tijesto digne.
Dignuto tijesto premijesite i oblikujte kugle željene veličine. Kugle složite na lim obložen papirom za pečenje, ostavite dovoljno prostora među njima da mogu rasti.
Ostavite ih još 20ak min. na toplom da se malo dignu.
Zatim ih stavite u pećnicu zagrijanu na 200 stupnjeva i pecite da porumene.
Za preljev, škrob umutite s 2-3 žlice hladne vode, pazite da se ne zgruda. Odmah mu dodajte kipuću vodu i dobro primiješajte. Ostavite ga da se ohladi.
Vruća peciva odmah premažite hladnim preljevom. Po želji, odmah ih posipajte sjemenkama (sezam, lan).
Ostavite ih da se ohlade.
Post je objavljen 28.10.2011. u 08:04 sati.