Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/toco1980foto

Marketing

U Centru Zagreba postavljeni znakovi zabrane fotografiranja!!!

Na svim prilazima Zagrebačkoj "Špici" danas su osvanuli znakovi zabrane fotografiranja!

Zagrebačka "špica" je kvart omeđen Ilicom, Gundulićevom, Teslinom, Praškom i Trgom Bana Jelačića.

Iako su znakovi postavljeni tek na privremenim držačima, postavlja se pitanje hoće li dotični tamo biti postavljeni i trajno, te na temelju čije odredbe su postavljeni i iz kojeg razloga.

Špica ni u kojem slučaju nije strateški važni vojni objekt da bi se po toj osnovi moglo braniti snimanje, već se radi o javnoj površini.

No kako je "Špica" omiljeno je okupljalište Zagrebačke "elite", koja tamo dolazi samo iz razloga da bi bila viđena, može se pretpostaviti da se možda opet radi o nekakvim dušebrižničkim "preventivama" i "zaštiti privatnosti", i/ili zadovoljavanju nečije (pre)velike komocije i straha da "nebi bio viđen na krivom mjestu".

Ukoliko se doista radi o novoj zabrani (a ne nekakvoj provokaciji ili performansu, kako navodi jedan domaći portal) postavlja se pitanje kako dotični koji su donijeli odluku o zabrani misle provoditi dotičnu zabranu? Danas gotovo svaka osoba posjeduje mobitel s kamerom. Ili će se opet po dobroj staroj domaćoj i svjetskoj praksi tlačiti samo one sa "većim" fotoaparatima? Što je sa turistima koji su mahom naoružani svom živom silom opreme za snimanje; hoće li svaka grupica diobiti nekog nadzornika koji će paziti da netko slučajno nebi nešto snimao? Ili je možda cilj turiste istjerati iz centra grada? Ili će turistima biti omogućeno slobodno snimanje, dok će se građanima RH oduzimati foto-oprema i naplaćivati kazne?

Nastavak slijedi...

Post je objavljen 04.10.2011. u 12:42 sati.