Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/igniss

Marketing

"Izgledam li debelo u ovome?"

Obična igra upoznavanja i zavođenja se dosta razlikuje od igre u braku. Jedna ima cilj stvoriti nekakvu emocionalnu vezu - druga održati je (ako vaš brak nema nikakvu emocionalnu vezu, moja sućut). Kako bi se zavodilo svaki dan istu ženu, svejedno je bitno pokrasti iz prve sve one tehnike koje mogu koristiti.

Teoretizirat ću s ovom idejom, ali kada bi muževi to više činili, znatno bi manje doživljavali "ne osjećam više vatru" i "volim te ali nisam više zaljubljena u tebe". Naravno, dosta razvoda bi se i dalje događalo zbog društvenih okolnosti i zato što neki ljudi jednostavno nisu jedno za drugo. Protiv nekih stvari se čovjek ne može boriti.

No, krenimo s izdanjem Bračne Igre. Činjenica je da će drame, testovi i čudni trenutci uvijek postojati, i nikakva količina molbi ženama "da to ne rade" neće pomoći. Reći da žene to ne bi trebale raditi je kao moliti vjetar da ne puše. Glavni primjer:

"Izgledam li debelo u ovome?"
(aka "Jesam li debela u ovome?" i
"Da li u ovom izgledam debelo?"
"Čini li ti se da mi se dupe objesilo?")
- Žena bilo koje dobi i bračnog statusa


Glavni uzroci neuspjeha u Igri su nedostatak mašte i nedostatak zaigranosti/opuštenosti. Zajedno s činjenicom da je brak nešto što automatski čini drugog partnera manje privlačnim jer je zauvijek dostupan, to je polagani recept za katastrofu. Kako bi se onda muškarac trebao nositi s drama-testovima poput gornjeg?

a) Složi se i pojačaj: očekuje se da ćeš nešto negirati, no ti se umjesto toga složiš i odeš korak dalje, u svijet totalno apsurdnog i komičnog
b) Okreni kontekst: prepoznaješ suptilno značenje u testu i okrećeš ga u nešto toplo i zaigrano

Samo za primjer, pomislimo da je pitanje bilo formulirano kao "izgleda li mi guza debelo u ovome?" Instinkt muškarca, kada čuje riječ "guza", će biti nešto tipa "mmmmm, guza.... super". Tu je na dobrom putu. Onda će se sjetiti, kako čita svugdje već desetljećima, da on svoju ženu mora podržavati, tješiti, ozbiljno shvaćati i što već, i kontekst će ga proždrijeti. Nadam se da vidite gdje nastaje problem - instinktivni odgovor je bio na pravom putu, ali kulturne navike su ga uništile.

Vratimo se na početak: "Izgledam li debelo u ovome?"

Ako netko ne vidi što ne valja s odgovorom "da", neka se pokrije ušima i ode natrag u svoju pećinu.
"Ne"? Čak i ako je to istina, odgovor je zamka i, iako si tehnički prošao, nećeš vidjeti nikakvo zadovoljstvo na njenom licu. Sveukupno si propao. Kažeš "ne", ali to je zapravo "kažem ne zato što te se bojim, stoga moj odgovor ne važi." Malo pomalo, takvo ulagivanje će izjesti romansu braka kao što crvi izjedu jabuku. "Možda" je samo slabašno odgađanje egzekucije zbog kojeg izgledaš slaboumno.

Pravi odgovor (jedan od) leži u ključnim riječima: "izgledam" i/ili "u ovome". Moja sugestija:

*nakon dugog, vragolastog pogleda* "Ne znam. Morao bi te prvo vidjeti bez ičega."

Na to će ili prihvatiti ponudu (dalje ne trebam govoriti) ili se samo nasmiješiti, jer je to ono što je zapravo htjela čuti. Ovo naravno nije jedini drama-test na svijetu. Bespotrebno je učiti napamet testove i odgovore na njih - bitno je razviti pravilan, samouvjeren i zaigrani stav.

------
Ja sam žena i smatram da je ovaj post seksizam.
Mea culpa.

Post je objavljen 04.10.2011. u 11:23 sati.