Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/junac

Marketing

Otkrio sam stripove ovo ljeto

Otkrio sam da mogu biti puno više od detektivskih akcijskih pričica. Kao mali sam, kao i svi, bio na Alan Fordu, dok mi Mister No, Dylan Dog i sl. nikad nisu bili zanimljivi. 10-ak godina kasnije probao sam s Modesty Blaise koja je kod nas iznimno popularna kod "zrele" publike. I kultnim Cortom Malteseom. Ali i dalje mi je sve to bilo dosadno. Lijepo to izgleda, ali je prazno. Kao James Bond filmovi - zaspim na pola.

Onda sam se u sedmom posvađao s frendicom s posla i nisam imao s kim izmijeniti par suvislih riječi pa sam skočio do knjižnice, uzeo neki strip (savršeno za na poslu dok je firma prazna) i... oduševio se.



Ofucani holivudski film. Nisam imao pojma da se toliko toga može reći stripom, da strip može biti toliko moćan. Stariji mladi, New York, ljubav, cure, dečki, dosadni poslovi, stripovi, snovi, otkazi... nema pucačine, trčanja, letenja, samo spika. Jedan forumaš je napisao: "Singles" meets "Chasing Amy" meets "Clerks" meets "High fidelity". 600 stranica!



Prejebeno.

Vratio sam se u knjižnicu naći još par sličnih, i u principu sam našao, ne toliko dobrih kao ovaj, ali dobrih.

"Plave pilule" - lik se zaljubi u curu s klincem, ona i klinac zaraženi hivom, autobiografski.



"Zašto sam ubio Pierrea" - isto autobiografski, kako ga je kao klinca debeli, simpatični, liberalni svećenik pipkao ispod plahte.

Razne i ne toliko banalne teme se obrađuju. I često su autobiografski.

Svidio mi se i "Neznanac" iako je bondovski, jedna epizoda bezveze, ali u drugoj je bilo opakog noira, morat ću mu dati još koju priliku. Autor Magnus, onaj koji je crtao prve Alan Fordove, tako da je vizualno u tom stilu, crtački vrlo jak.

A zaljubio sam se i u Klaru. Prostitutka, ima klinca. Nešto ja u zadnje vrijeme imam... hm... uglavnom, dvostrane pričice, crtice, anegdotice iz njenog profesionalnog i privatnog života. Lijepo crtano, autori neki Španjolci, vrlo duhovito.


klikni ako su slova premala

Sad sam na nekom koji bi se ženskama svidio, takav je i naslov: "Sanjam te", iz devedesetih, pokupio isto par nagrada, neke dvije frendice, jedna je ko klinka bila prostitutka, sad je umrla bivša Madamme pa je ova u kurcu, nije se još radnja skroz razvila, nemrem reći.

Tak, htio sam vam malo o tome, više informativno, kao preporuka ako nekog zanima.

Zdravo!

Post je objavljen 02.10.2011. u 17:31 sati.