Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/rusalka

Marketing

Šeherezadina papučica (9), kratka priča

Photobucket
photo by rU


Kada bi postojala bića koja ljudima ispunjavaju sve želje,
to ne bi bili bogovi nego demoni.

(Fridrih Georg Junger)


Šeherezadina papučica (9), kratka priča


Dok je velika ruka podizala bocu, Zefir je kroz dno boce uspio vidjeti tijelo u kojem je do maločas obitavao kako leži, mrtvo i nepomično, uz rub vode.

Veliko oko zaviri u bocu u kojoj je Zefir bio zatvoren. Šarenica oka bila je plava poput večernjeg neba. Tamna zjenica, malena poput crne točke u plavetnilu, poče se širiti sve dok nije tamom potpuno zamračila Zefirov vidik. Zefir se u strahu šćućuri na dnu boce i u očajanju utonu u mrklu tamu.

Crna i neprozirna tama okruživala ga je i kad se probudio iz sna bez snova, sna koji je ličio na smrt ili nesvjesticu. Nije nazirao ni tračka svjetlosti, nije čuo nikakav zvuk osim mukle tišine. Glatki zidovi koje je u tami napipao uvjeriše ga da se još uvijek nalazi u boci u koju ga je ljutiti Stvoritelj zatočio. Nije znao je li tu zatočen jedan sat, jedan dan, tjedan ili godinu ...

A možda su već i stoljeća prohujala ... pomisli u strahu.

Otsutnost bilo kakvih senzornih podražaja bila je zastrašujuća. Nije znao leži li njegov stakleni zatvor na dnu oceana ili je možda zatrpan tonama pustinjskog pijeska. Nije osjećao nikakvo kretanje, mogućnost vlastitog pokreta bijaše svedena na minimum. Vrijeme je stajalo, tama i tišina su carevale.

...

Ovdje Pripovjedačica zastade, a Slušatelj priče se nasmija: Tko poželi slatko, treba podnijeti i gorko.

I Ona se nasmija i odgovori mu: To bi trebao imati na umu svaki sladokusac.

O, nema većeg sladokusca od mene ... odgovori On.
A kad već spominjemo slatko, mogli bismo nešto slatko i kušati. Moj kuhar vješto sprema slastice a svaka moja želja za njega je zapovijed.

Rahatluk i halva, hurmašice i baklava ...
U trenu se niski rezbareni stolić pred njima povi pod teretom orijentalnih poslastica. Ona uze samo mali komadić ratluka od ruže a On pohlepno zagrize veliki zalogaj baklave.

Uživaj u slatkom, Sladokušče, dok noć još traje ... pomisli Ona.
A ujutro ću ću te podsjetiti da onaj tko poželi slatko mora biti kadar i gorko podnijeti ...



(nastavak slijedi)






Post je objavljen 30.09.2011. u 21:11 sati.