Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/planine

Marketing

Triglav

24. - 25. 09. 2011.


Evo me na Triglavu po drugi put. Ovog pta na vrh dolazim rasterećena straha od visine kojeg sam imala lani na prvom usponu.
Osjećaji koji me preplavljuju su neopisivi jer sada mogu uživati u pogledu s vrha na okolne vrhove po kojima sam nedavno bila.
PD Glas Istre iz Pule pripremao je ovaj izlet već nekoliko mjeseci jer je bilo otkazivanja zbog lošeg vremena pa se sada, konačno u posljednjem tjednu sezone na uspon za Triglav sa strane Rudnog Polja, krenula je složna ekipa put Triglava.
Vrijeme odlično. Neočekivano toplo za ovaj perid godine. Gužve na stazama koje vode prema Triglavu i u domovima govore o tome da svi žure uloviti posljednje sunčane dane za ovaj uspon.
Grupa od 36 planinara kreće prema Planiku. Vodič Baćac Marino ima odličan tempo koji mogu pratiti svi sudionici, tako da smo čitavu stazu odradili u planiranom roku i bez prevelikih "rasipanja" planinara po stazi.
Dolazak u prepun dom Planik i odmor nakon napornog dana.
Veselje i euforija onih koji na vrh odlaze po prvi put ne jenjava. Raspituju se o težini uspona i o opasnostima kao i o tome da li je staza dovoljno osigurana. Osjećam se ponosno na sebe kada mogu podijeliti svoja iskustva o tom usponu s onima koji nisu bili na Triglavu. Onima koji se boje mogu prenijeti svoja iskustva "razbijanja" straha od visine, upravo na tom usponu.
Ranojutarnje buđenje i zajedničko fotkanje, uobičajeni je proces svakog polaska na Triglav.
Prema savijetu vodiča, osigurani kacigama i pojasevima, krećemo svatko u svojim mislima u tišini prema vrhu.
Sunce se polako izdizalo iznad nas i dan se pred nama ukazivao u najljepšem izdanju. Vedro, toplo i sunčano, bez vjetra u ovo doba godine, kao naručeno za nas.
Gužve na stazi počinju već na malom Triglavu gdje se susrećemo s planinarima koji dolaze iz smijera Krederice.
Nastavak staze prema vrhu prolazi bez veće gužve jer se svi kreću u istom smjeru. Na vrhu je već puno planinara i sporo se dolazi do prostora za slikanje i krštenje onih koji su po prvi put na Triglavu.
Pogled s vrha za mene predstavlja neko novo otkriće i osjećam se kao da sam prvi put tu. Konačno mogu uživati u pogledu na sve strane Triglava bez onog osjećaja panike i straha kojeg sam imala prošle godine. Sjećam se da su tada svi uživali i veselili se uspjehu a ja sam se tada borila sama sa sobom i panikom koja me je uzimala, kako ću natrag s vrha dolje. Danas toga nema. Svima onima koji su me pitali kako će natrag s vrha i da li će biti teško, mogla sam sasvim pouzdano reći da je lakše sići nego se popeti, u što su se i sami mogli uvjeriti pri silasku.
Nakon zajedničke fotografije na vrhu, silazak je također protekao bez problema. Jedino što je gužva na stazi postajala sve veća jer su mnogi pohrlili ka vrhu baš u vrijeme kada smo mi silazili. Sve u svemu bilo je izvrsno. Organizacija i čitava ekipa je bila na vrhuncu. Jedan od ljepših pohoda od kada posjećujem vrhove. Na ovom pohodu upoznala sam neke nove ljude i susrela meni drage ljude koje znam od ranije. Uvijek je lijepo kada društvo čine pozitivni ljudi.
Sada mi je jasnije zašto volim planine sretan


Prvi dan hodanje uz pratnju magle

Pogled na pređeni put
Polako napredujemo
Sve bliže podnožju Triglava
Vodnikov dom ispred nas
Uspon prema Planiku
Izlazimo iz magle
Dom Planik se nazire ali i Triglav s njegove desne strane
Ispred nas mali iveliki Triglav suncem okupani
Maglu i oblake ostavljamo ispod nas
Jutarnje sunce
Ranojutarnji polazak na vrh
Na obronku malog Triglava šeću divokoze
Sunce se sada sasvim uzdiglo
Planik ostaje ispod nas
Nadomak malog Triglava
Kriške podi
Prijelaz s malog na veliki Triglav
Ispod samog vrha
Na vrhu je već dosta planinara
Pogled u natrag
Pogled s vrha

Još malo pogleda s vrha
Kriške podi s vrha Triglava izgledaju fascinantno
Na sve strane pogled je prekrasan
Ponosna ekipa na vrhu
Neki se u povratku odlučuju za put Krederice
Ostavljamo Triglav iza nas

Post je objavljen 26.09.2011. u 19:29 sati.