Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/toxycat

Marketing

Tko tješi znanost kada padne?

-Dimenzija je karakteristika prostora, identificira prostor i objekte u njemu. Ona je minimalan broj realnih parametara potrebnih, da se jednoznačno opiše položaj točke u danom prostoru.
Dimenzije koje sastavljaju prostor su duljina (x), širina (y) i visina (z). U Einsteinovoj teoriji relativnosti, prostor dobija još jednu dimenziju - vrijeme. Tako se u teoriji relativnosti govori o četvornom prostoru - četverac (x,y,z,t).-

-Einsteinova specijalna teorija relativnosti kaže da ništa ne može putovati brže od svjetlosti.

-Glasnogovornik međunarodnog tima znanstvenika Antonio Ereditato, iz centra za fiziku čestica CERN, izjavio je da su njihova višegodišnja mjerenja pokazala da snop neutrina ispaljen iz Ženeve do 730 kilometara udaljenog Gran Sassa u Italiji stiže 60 nanosekundi brže od svjetlosti

- Razlog zbog kojeg kretanje brže od svjetlosti ne bi trebalo biti moguće jest činjenica da bi se u tom slučaju mogli zamijeniti uzrok i posljedica, odnosno da bi posljedica mogla nastupiti prije uzroka.

-Jedna od teorija je da postoje dodatne dimenzije, tj. da svemir nema tri, odnosno četiri dimenzije. A ako je točna onda je moguće da postoje i prečice kroz dodatne dimenzije. Recimo da trebate putovati oko Zemlje iz Londona za Sydney. U ovom bi slučaju postojala mogućnost da putujete tunelom - prečicom. Dakle, moguće je da neutrini idu prečicama kroz druge dimenzije. Ako je to točno, onda to zapravo i nije u suprotnosti s Einsteinovom teorijom relativnosti. U tom slučaju možemo reći da je teorija u suprotnosti s idejom o trodimenzionalnosti prostora.



Možete li zamisliti ijednu dimenziju koja nije visina/širina/dužina i vrijeme?

Bezgranično mjesto .... Dimenzija u kojoj vrijeme ne postoji?

Mjesto koje je sve i ništa
Početak i Kraj


Luis Royo Fallen angel



Post je objavljen 27.09.2011. u 16:55 sati.