Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/rusalka

Marketing

Šeherezadina papučica (8), kratka priča

Photobucket
Šeherezada iz pothodnika, photo by rU


Šeherezadina papučica (8), kratka priča

Eunuh se poput duha pojavi iza zavjese i prije no što je On pljesnuo rukama. I, dok su vješte eunuhove ruke pripremale tutun i pripaljivale ugljen, On je zamišljao kako se njezine i njegove usne smjenjuju na srebrnom pisku vodene lule.

Ona nekoliko puta povuče mirisni dim uživajući u aromi jabuke. Tamni je duhan bio pomiješan s medom i jabukom a dim ugodno rashlađen prolaskom kroz vodu u staklenoj posudi.

Osjetit ćeš ugodnu omaglicu, no to će brzo proći ... reče On.
Umor će nestati, ubrzo ćeš osjetiti ugodu i osvježenje pa ćeš moći dalje pripovijedati ...

Začudivši se sama sebi, Ona osjeti mali ubod razočaranja: Čini se da On više želi čuti priču do kraja nego mene ljubiti ...Dobro skrivajući tu pomisao, povuče još jedan dim i nastavi pripovijedati:

Kad je Zefir nakon duga putovanja preko pustinje stigao do oaze i žedan se nagnuo nad zdenac, ugleda u vodi odraz svoga lica i užasnu se. Kosa još uvijek tamna, no brada prošarana sjedinama. Kesice pod očima, bore oko usana, nekoliko praznih mjesta u donjem zubalu, ruke posute staračkim pjegama ...

Pa ja sam starac! uzviknu.
Užasnut još jednom pogleda svoj odraz a zatim bijesno šakom pljesnu po površini vode: Proklet bio čas kad sam poželio ljudsko tijelo!
Yasmina je lijepa i mlada, neće ni pogledati a kamoli pomilovati mene starca ...

A tada mu kroz glavu sjevnu još strašnija pomisao: Ne samo da nikad neću osjetiti njezina milovanja, ovakav star i ružan neću se moći nadati ni da ću ja nju ikada više pomilovati! Gorko je požalio što više nije nevidljiv i nedodirljiv.

Dugo je ležao uz rub vode očajavajući, a tada skupi snagu i opet zazove Stvoritelja: Uzmi natrag ovo tijelo kojim si me kaznio! Vrati mi lakoću lahora ...

Nebo nad oazom se zamrači, iz oblaka se pruži velika ruka Stvoriteljeva i upre kažiprst u Zefira: Dosta si mi dodijavao!

Kad ga je Stvoriteljev kažiprst dotaknuo, Zefir od straha zadrža dah no snažni mu prst pritisnu prsa i istjera mu dah iz pluća. I prije no što je Zefir stigao ponovo udahnuti, Stvoritelj njegov dah uhvati dlanom, ugura ga u bocu i bocu začepi.

Dok je velika ruka podizala bocu, Zefir je kroz dno boce uspio vidjeti tijelo u kojem je do maločas obitavao kako leži mrtvo i nepomično uz rub vode.

(nastavak slijedi)







Post je objavljen 27.09.2011. u 16:51 sati.