Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/indijanka-vegetarijanka

Marketing

Apocalypto

Eto, stigao je i taj dan (ili bolje reći noć), da sam pogledala 'Apocalypto'. Film me iznenadio. U negativnom smislu. Indijanci su prikazani kao pravi divljaci (barem većina njih pa čak i oni koji su kao miroljubivi, imali su divljački način šale). A i krvi do koljena. Ipak, nisam željela prestati gledati jer me zanimalo kako će se ta divljačka saga u stilu (pre)cijenjenog Mela Gibsona privesti kraju. A kraj me najviše razočarao. Dvojica Indijanaca su preostala u bjesomučoj potjeri za trećim, međutim jednostavno su ga ostavili da pobjegne jer su ih toliko iznenadili bijeli doseljenici, točnije njihovi brodovi. Zabezeknuto su i tupo ostali stajati i gledati u brodove da im je ovaj treći pobjegao kao od šale. Apsurdno, nema što.

Ipak, ima i stvari koje su mi se svidjele – jezik nije engleski, glumci koji izgledaju kao pravi Indijanci.

Ne znam je li bitno da zapravo nisam znala da se radi o civilizaciji Maya, već samo da je riječ o Indijacima. Zapravo sam se nadala da će se raditi o sukobu Indijanaca i prvih naseljenika, o onome što su Španjolci napravili Njima.

Uz to što su Maye prikazani kao pravi divljaci, prikazani su i kao pravi prljavci, 'drogeraši' i glupani.

Da, istina je da su prinosili ljudske žrtve, ali ne u onolikom broju kako je prikazano u filmu. Osim toga, mnogo toga o ovoj civilizaciji obavijeno je velom tajni pa ne znam čemu su prikazani baš na ovaj način. Vjerojatno samo da se šokira i postigne gledanost. Po meni puno bi bolje bilo prikazati susret Maya i Španjolaca i onoga što su njima napravili Španjolci i općenito bijeli čovjek, nikad okarakteriziran kao divljak.


Post je objavljen 26.09.2011. u 09:20 sati.