Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/sempercontra

Marketing

Prvi dan jeseni i još ponešto

Eto stigla nam jesen. Prema dnevnim temperaturama i ne bi se reklo. S jeseni u Varaždin stižu, nakon 'Špancirfesta', i 'Varaždinske barokne večeri'. Gledam prijenos na prvom programu HRT. Manifestaciju je otvorio dogradonačelnik Varaždina, dok je gradonačelnik u ostavci, Ivan Čehok, sjedio u publici. Kamera ga je nekoliko puta pokazala. U njegovoj koži ne bih osjećao ugodno. Možda se nije ni on.

Što mu je to trebalo, pitam se. Zar je zaista tako teško othrvati se iskušenju vraga/sotone/đavola koji nosi samo jedno ime, Novac. Zar mu nije bilo dovoljno to što je za vrijeme njegovog mandata Varaždin postao u doslovnom smislu europski grad, bez da je službeno u Europu ušao. Dokaz da se može biti europski i bez europske birokracije i pristupnih pregovora. Ne znam koliko je on svojim osobnim angažmanom doprinio stvaranju brenda 'Varaždin', ali sam siguran da je u tome sudjelovao.

I onda jednim potezom izbriše sve što je postigao, I umjesto da u povijest uđe kao uspješni gradonačelnik Grada, ostat će upamćen po svom boravku u Remetincu. Možda i u zatvoru kao jedan njegov daleki prethodnik iz devetnaestog stoljeća koji je iz istih razloga odsjedio sedam godina u ondašnjim zatvorima. Ovom će, ako ga osude, ipak biti bolje. Današnje 'apsane' su luksuzni hoteli u odnosu na ondašnje.
Bjelodano vrijedi: Historia re sumitur, povijest se ponavlja, dok za mnoge ne vrijedi Historia est magistra vitae , povijest je učiteljica života.

Slušam divnu izvedbu poljskog baroknog ansambla (Poljska je ove godine kao zemlja partner pomogla u realizaciji projekta), gledam izvođače produhovljenog i nadahnutog lica pa se po ne znam koji put u takvim prilikama pitam: zaista je čovjek posebna (čudna) sorta. Jedna te ista vrsta u stanju je stvarati tako uzvišena djela kao što je glazba, slikarstvo, kiparstvo, kazalište, književnost, pjesništvo, a istovremeno ubijati, sakatiti, klati pripadnike iste vrste, krasti tuđe. I u tome, što je najtragičnije, uživati, kao što sam ja uživao u slušanju Bachove glazbe

I tada pomislim: kako bi bilo divno da znam samo za ono prvo, a da za ostalo nisam nikada ni čuo ni vidio.


Post je objavljen 23.09.2011. u 23:10 sati.