Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/matijevici

Marketing

BIT ĆE VINA ZA NEBESKIH VISINA

Ovih dana se završava berba grožđa (u narodu zvana „trgačina“), ali je zato pravljenje vina u punom jeku.
U Neretvi, nekad bogatoj nasadima vinove loze, gdje je od trajnih nasada prije 50 godina oko 70% trajnih nasada bila upravo loza, loza sada obuhvaća niti 1 % trajnih nasada. Razlozi za to su prije svega bolja isplativost voćnjaka, prije svega agruma, ali i drugih kultura. No jedan od razloga je i promjena klimatskih uvjeta koji su doveli do toga da loza zbog visokog stupnja vlage i veće pojave štetnika u Neretvi više nema uvjete kao što je nekada imala, posebno glede bijelih vinskih sorti grožđa koje su se pokazale slabije otporne na raznorazne štetnike.
Slabo je poznato da je najveće vinogorje u Hrvatskoj upravo ono koje se nalazi u Pojezerju - između naselja Kobiljača, Otrić-Seoci, Dusina i Staševica. Tisuće tona grožđa iz tog područja je otišlo ili ide u pravcu cijele Hrvatske. Oni „snalažljiviji“ ga u Zagrebu prodaju pod neku od „otočkih ili poluotočkih“ sorti, a oni manje snalažljiviji ga (pro)daju Vrgoračkoj vinariji koja već godinama ne plaća novcem otkupljeno grožđe, već u materijalu – ponajviše umjetnom gnjojivu.
Cijena kvalitetnijih sorti (Merlot) se držala oko 6 kn, dok je cijena neretvanske plavke bila oko 4 kn. Oni koji su svoje grožđe davali Vrgoračkoj vinariji prolaze najlošije jer je cijena manje od 3 kn, a isplata je upitna zbog velikih poslovnih poteškoća te vinarije koje traju godinama.

U našim mjestima, u konobama koje održavaju tradiciju uzgoja vinograda i pravljenja vina, ovih dana je sve bilo užurbano. Bačve su se prale, bigunci i badnji pripremali, tražio se šećer... No šećer se ove godine manje tražio jer je slador bio bolji zbog izostanka kiše kroz dugo razdoblje. U Neretvi se slador uglavnom kretao od 18-19 gradi (stupnjeva),a i zdravlje grožđa je bilo na zavidnoj razini upravo zbog izostanka vlage.

Sve to će obradovati vinopije (kako one okorjele, tako i one kojima vino služi kao dodatak hrani). Za napomenuti je da je po zakonu prodaja vina dopuštena onima koji imaju svoje vinograde, ali samo u konobi, dok je proizvodnja rakije potpuno zabranjena bez posebnih dozvola i plaćenih poreza (iako čisto sumnjamo da će to spriječiti sjedenje i guštanje u pravljenju rakije uz kotao ).

Za kraj par fotografija iz Matijevića gdje se u konobi Mate Šprlje pravi crno vino pod njegovim budnim i revnim okom. Greške ne dopušta, a i savjetovanje s enologom nije izostalo pa je za očekivati povećan broj prijatelja iduću godinu.


Konoba je spremna za pristizanje najomiljenijeg pića od Biblijskih vemena
Image and video hosting by TinyPic

Neki su se pobrinuli da bačve budu potpuno ispražnjene............
Image and video hosting by TinyPic

Image and video hosting by TinyPic

.... ali brinulo se o tome i da budu ponovno napunjene!
Image and video hosting by TinyPic

Image and video hosting by TinyPic


Post je objavljen 21.09.2011. u 12:09 sati.