Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/imandadoitamar

Marketing

Mjenjati sebe





Tvrdi burmanska izreka: "Tko kaže: Takav sam i dosta! da opravda svoje slabosti, već je odlučio svojim životom. On je kamen-živac na dnu bare, osuđen da bude prekriven blatom i tako nestane".
-----------------------------------------

Potreba da se mijenjamo prati nas čitava života, jer: "Živjeti znači: mijenjati se, a savršen biti znači: često se mijenjati", kazao je kardinal Newman. To je životna mudrost o kojoj se isplati često razmišljati.
----------------------------------------
Neki se mladić tužio američkom piscu Marku Twainu na oca: "Više se ne razumijemo. Svaki dan dolazi do svađa. Toliko je zaostao da ne razumije potrebe današnjeg vremena. Što da učinim prije nego što pobjegnem od kuće? A poznati pisac odgovori: "Ja te potpuno razumijem. Kad sam i ja imao 17 godina i moj je otac bio jako nazadan, nisam ga mogao podnijeti. Kad sam imao 27 godina, moj je otac već bio učinio dosta koraka naprijed, pa se s njime moglo govoriti o svemu. Danas, deset godina kasnije, nećeš možda vjerovati, ali kada ne znam što bih učinio, odem tati da ga pitam za savjet. Vidiš koliko se stari mogu promijeniti!"

Isto vrijedi i za nas. Dapače, još više.
---------------------------------------------

Neki je arapski učitelj govorio svojim učenicima:

"Kad sam bio mlad, bio sam vrlo buntovan, pa sam stalno molio Boga: 'Gospode, daj mi snagu da promijenim svijet!' Kad sam ušao u zrelu dob, vidjevši da se ništa nije promijenilo, molio sam Boga: 'Gospode, daj mi snagu da promijenim svoju obitelj i svoje prijatelje. Bit će dovoljno!' Sada, kad sam ostario i kad su mi dani odbrojeni, počinjem zapravo shvaćati kako sam bio glup. Pa sada molim boga: 'Gospode, daj mi milost da promijenim sebe!' Da sam tako odmah molio, ne bih upropastio najljepši dio svojega života."
-------------------------------------

Duhovni pisac našeg vremena moli Gospodina: "Neka mi Bog dadne: spremnost da prihvatim stvari koje ne mogu promijeniti; hrabrost da promijenim stvari koje mogu mijenjati; mudrost da jedno od drugoga dobro razlikujem…" (F. Ch. Oetinger).

Post je objavljen 20.09.2011. u 20:08 sati.