Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/nepoznatizagreb

Marketing

Otkrij svoj grad - gradski safari za djecu


Snimio: Vanja

Danas vam želim predstaviti jednu izvanrednu knjigu - knjigu o otkrivanju grada namijenjenu djeci. Knjigu "Entdecke deine Stadt - Stadtsafari für Kinder" osmislile su i napisale dvije njemačke autorice, Anke M. Leitzingen (ideja i tekst) i Lisa Rienermann (umjetničko oblikovanje i ilustracije) i namijenile su je djeci uzrasta između 8 i 13 godina želeći ih zainteresirati za svjesno sagledavanje gradskog prostora u kojem žive. Svjesno sagledavanje znači uočavanje dobrih i loših strana grada i razmišljanje o tome što i kako se može učiniti da bi život u gradu bio bolji - primijećeno je da je život bolji u gradskim dijelovima gdje se stanovnici aktivno uključuju u osmišljavanje grada i njegovih službi.

Cijela knjiga je osim uz mnoštvo fotografija (preko 800!) prožeta i dječjim izjavama o gradovima u kojima žive, ali i mišljenima stručnjaka za razna područja urbanizma i gradskog života, od bivšeg svjetskog viceprvaka u skateboardu koji sad projektira dječja igrališta pa do socijalne radnice koja je postala ekspert za graffite.

Uz sve dosad navedene stvari u knjizi ćete naći i pokoje gradsko zapažanje očima djece: znate li da se Njemačkoj trećina djece koja živi u gradovima tuži da im nedostaje društvo za igru? A to je posljedica sve veće brige koju roditelji vode o djeci ograničavajući im kretanje izvan kuće i time im smanjujući mogućnost da uživaju u neovisnoj igri sa vršnjacima. Može li i tu grad nekako pomoći vraćanjem osjećaja sigurnosti i zajedništva?


Snimio iz knjige: Vanja


Snimio: Vanja

Kako bih još vam malo približio sadržaj knjige evo i popisa poglavlja:

- Postani gradoistraživač: gledaj oko sebe, slušaj, upotrijebi sva osjetila- Što čini grad vrijednim življenja?
(kako se planira grad, veliki gradovi uče od malih gradova, gradska psihologija, kako možeš promijeniti grad, moj dio grada izgleda drukčije od tvog)
- Kako doći sigurno do cilja?(kako se orijentirati u gradu, javni prijevoz, bicikl, može li se bez automobila?, kome pripadaju ulice?,
- Kako priroda ponovo osvaja grad?(nema ništa do zelenila, parkovi, velike male pukotine - vrtlarstvo pneumatskim čekićem, gradsko vrtlarstvo, umrežavanje parkova, zeleno umjesto sivog, grad učiniti vrtom, kako postati vrtlarski pirat?)
- Gdje je mjesto za igru i sport?(što je tako "cool" u igranju u gradu?, brže-strmije-bolje)
- Zašto je umjetnost (skoro) svugdje?(grad postaje muzej, svijet naglavačke, svi se oni žele samo igrati, umjetnost ili ipak samo djetinjarije?, fasade kao slikarska platna, radi se o tome da se ostavi trag, kako mogu stvoriti umjetnost u gradu?
- Što me čini gradostručnjakom?(gradski abecedarij, što misliš o svome gradu?)


Snimio: Vanja


Snimio: Vanja


Snimio: Vanja

Knjiga, na žalost, nije još prevedena niti na jedan strani jezik, no već i samo prelistavanje na prvi pogled kazuje više nego dovoljno o idejama autorica i temama koje obrađuju.

U nastavku pogledajte OVDJE link na tu knjigu na "Amazonu", zatim OVDJE razgovor sa autoricama te OVDJE na web stranicu projekta "StadtBauKultur NRW" uz čiju suradnju je knjiga i nastala.
("StadtBauKultur NRW" znači "GradGradnjaKultura pokrajine Nordrhein-Westfalien")


Post je objavljen 18.09.2011. u 18:53 sati.