Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/agropolitika

Marketing

NATJEČAJ ZA POTICAJE SISAČKO - MOSLOVAČKE ŽUPANIJE



NATJEČAJ OTVOREN DO 31.10. 2011.

Odlukom o poticajima u poljoprivredi u Sisačko-moslavačkoj županiji za 2011. godinu propisano je 16 poticajnih mjera, odnosno vrste proizvodnji u poljoprivredi za koje se dodjeljuju županijska poticajna novčana sredstva. Korisnici županijskih poticaja isključivo su poljoprivredna gospodarstva koja se bave uzgojem poljoprivrednih kultura, držanjem i uzgojem stoke, proizvodnjom poljoprivrednih proizvoda, a upisana su u Upisnik poljoprivrednih gospodarstva i imaju prebivalište i sjedište na području Sisačko-moslavačke županije, te imaju poljoprivredne površine i poljoprivrednu proizvodnju za koju traže županijski poticaj na području Sisačko-moslavačke županije.

Sredstva županijskih poticaja ove Odluke osigurana su u Proračunu Sisačko-moslavačke županije za 2011. godinu u iznosu od 3,4 milijuna kuna, što je oko 10 posto više od svih isplaćenih poticaja u 2010. godini.

"Novost u odnosu na prošlu godinu je uvećanje iznosa svih županijskih poticaja za 20 posto za korisnike poticaja koji imaju prebivalište i sjedište, te obavljaju poljoprivrednu aktivnost na području posebne državne skrbi u Sisačko-moslavačkoj županiji, što ne samo da je u skladu sa Zakonom o područjima posebne državne skrbi nego je i definirano u našim strateškim dokumentima, u cilju postizanja ravnomjernijeg razvoja svih područja naše Županije. Uveli smo i novu mjeru, a to je poticaj za nabavu rasplodnog materijala u sustavu krava-tele", najavila je županica Marina Lovrić Merzel. Novim poticajem bit će sufinancirana nabava rasplodnih bikova za prirodni pripust za sustav krava-tele.

Javni natječaj bit će objavljen u ponedjeljak, 19. rujna 2011. godine u Večernjem listu i na služenim web stranicama Sisačko-moslavačke županije, a otvoren će biti do 31. listopada 2011. godine i to za sve poticajne mjere. Više informacija zainteresirani mogu dobiti ako se osobno obrate službenicima u Upravnom odjelu za poljoprivredu, šumarstvo i vodno gospodarstvo Sisačko-moslasvačke županije, na broju telefona 550-215 ili na www.smz.hr.

Kroz vlastite poticajne mjere u poljoprivredi uloženo je više od 20 milijuna kuna proračunskih sredstava, a na svaku kunu poticaja naši poljoprivrednici ulažu pet kuna vlastitih sredstava, tako da su ukupna ulaganja u poljoprivredu u proteklih 6 godina oko 100 milijuna kuna. Rezultati su vrlo dobri, a ističemo samo neke:

Sisačko-moslavačka županija prva je u Hrvatskoj:

- po broju ekoloških proizvođača
2005. samo 9 proizvođača
2010. čak 123 proizvođača na 2.526 hektara (20 posto od RH)
Uloženo 2,9 mil. kn

- po broju grla u sustavu krava-tele
98 uzgajivača s ukupno 4.057 grla (38 posto uzgoja RH)
Uloženo 1,8 mil. kn

- po broju grla autohtonih pasmina konja
3.094 grla hrvatskog posavca i hladnokrvnjaka (42 posto uzgoja RH)
Uloženo 744 tis. kn
- po broju pčelinjih zajednica
33.167 zajednica (11 posto broja u RH)

- po količini podignutih nasada vinograda
od 2005. do 2010. podignuto 113 hektara, a u cijeloj RH ukupno 190 hektara
Izvor informacije:
VIŠA SAVJETNICA ZA ODNOSE S JAVNOŠĆU
SISAČKO - MOSLOVAČKE ŽUPANIJE
Mirjana Gerić Strižić, v.r.



Post je objavljen 17.09.2011. u 08:10 sati.