Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/blagovijest

Marketing

BLAGDAN ŽALOSNE GOSPE

Blagdan Žalosne Gospe, slavimo 15. rujna. Crkva nas potiče da barem malko zavirimo u Prečisto Srce Marijino, koje strahovito trpjelo za vrijeme Isusova zemaljskog života, a osobito pod Križem na Kalvariji. Sveta crkva pokazuje nam Marijino srce probodeno osobito sa sedam britkih mačeva boli.



Prvi mač boli je prorokovanje starca Šimuna prigodom prikazanja Isusova u hramu: « I tebi će samoj mač probosti dušu, da se otkriju misli mnogih srdaca… «

Drugi mač boli prosjekao je Prečisto Marijino Srce prigodom bijega u Egipat. Zamislimo Marijino Srce tom zgodom, kad je trebalo brzim bijegom iz domovine svoje spasiti Dijete Isusa od krvoloka Heroda.

Treći mač boli prošao je kroz Marijino srce kad se je Dječak izgubio u hramu. Tražeći ga zajedno sa svetim Josipom i našavši ga u hramu, svojoj boli u srcu dala je oduška riječima: « Sine, što si nam to učinio?»

Po četvrti put probo je mač boli Marijino Srce kad se susrela sa Isusom na njegovom križnom putu na Kalvariji. Ona je bila u toj pratnji smrti. U masi svijeta koja viče, smije se ruga, dobacuje okrutne pogrdne riječi i na nju se survala sva ta silna gomila mržnje. I na tom putu susreli su se Isus i Marija ! Pogledi, osjećaji, suze, bol, vapaj …mač strašne boli, prošao je kroz Marijino Srce. Licem joj teče more suza, a što koga briga za Majčine suze !

Peti mač boli je kad je stajala na Kalvariji i promatrala razapinjanje svog premilog Sina. Križ sa živim Isusom osovili i zabili u zemlju… U strahovitim mukama Isus umire na Križu. Što li je tada osjećalo Majčino Srce Marijino ?

Šesti mač boli je kad su Isusa mrtva skinuli s križa i položila ga u Marijino krilo.

Sedmi mač boli probo je Majčino srce, kod ukopa Isusova. Suze su opet potekle . Majčino srce puca od boli Presveto tijelo Isusovo stavili su u grob, a Josip iz Arimateje navalio je na grob veliki kamen. Svi su se požurili u grad na blagdan. A Marija ?... I Ona se morala otkinuti od toga mjesta, ali njezino Srce, koje je bilo pribijeno na križ, sad je bilo ukopano u Isusov grob !

Sestre i braćo ! Žalosna Gospa postala je simbol – znak čovječanstva koje pati. Bacimo stoga pogled svoj na žalosnu Gospu da kod nje nađemo smilovanje i utjehu.
don Josip Bunić

Post je objavljen 15.09.2011. u 19:16 sati.