Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/rusalka

Marketing

Šeherezadina papučica (3), kratka priča

Photobucket
photo by rU

Jak i jako zaslađen crni ili voćni čaj u Turskoj se pije iz ovakvih čašica kakvu su mi moji donijeli sa svog puta u Tursku. Po ispijanju čaja Turci su ispred poznatih 'čajopijaca' Engleza. Kad vam u Turskoj natoče čaj reći će: 'Afiyet olsun' (uživajte). I, dok ja uživam u čaju, vi uživajte u novom nastavku priče.


Šeherezadina papučica (3), kratka priča


Da, Šahrijah mu bijaše ime ... odgovori On.
Moćni kalif pred kojim su drhtali i velmože i podanici. Kad je toga moćnika prevarila žena koju je volio, on je, ogorčen zbog ženine nevjere, pogubio stotine djevica. Svakom od njih bi se oženio, u prvoj je bračnoj noći razdjevičio, pa potom dao smaknuti. Jedino je tako bio siguran da ga više nijedna žena neće iznevjeriti ...

Moćnik? reče Ona smijući se iako joj nije bilo do smijeha.
A meni taj moćnik više liči na dječaka koji se boji usnuti pa u strahu od tame svake noći sve do jutra sluša Šeherezadine priče ...

Noć je poput žene ... reče On ozbiljno, bez smiješka.
Tamna i prepuna tajni čak i za punog mjeseca, noć je žensko 'doba'. Ono što ne može postići danju, žena lako postigne noću. Muškarac u ženinu krevetu noću je kadar obećati ono što danju nikada ne bi.

Obećanja i kora od pite napravljeni su da se prelome ... odvrati Ona.
A u velika obećanja uvijek valja sumnjati ...

Da, muškarac uvijek može reći - dato obećanje potreba je prošlosti, prekršena riječ potreba je sadašnjosti ... nasmija se On. No, ja obećavam da neću posegnuti za tom izrekom.

Ispričaš li mi priču koja će me držati budnim do jutra, priču koja će me odvratiti od želje da te ovoga časa uberem poput ruže, održat ću obećanje - ujutro ćeš moći slobodno otići, ako to budeš željela.

Ne znam zašto bih povjerovala tvome obećanju ... odgovori ona.
Između obećanja i ispunjenja najčešće je provalija. No, priča bi mogla i tebi i meni poslužiti poput mosta koji premošćuje provaliju između jutra i večeri.

Poslušaj moju priču, a onda ćemo oboje sutra ujutro znati je li jutro doista pametnije od večeri ...

On sjede na minderluk a Ona se spusti na ćilim do Njegovih nogu i započe pripovijedati.







Post je objavljen 16.09.2011. u 07:01 sati.