Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/shzzadar

Marketing

TKO TO LAŽE DA SU STANKOVCI USPJEŠNA OPĆINA?

TKO TO LAŽE DA SU STANKOVCI USPJEŠNA OPĆINA?

http://www.mega-media.hr/aktualno/zadar/797-tko-to-lae-da-su-stankovci-uspjena-opina

Općina Stankovci već godinama slovi kao jedna od najuspješnijih općina u Zadarskoj županiji, a što najviše imaju zahvaliti poslovnoj zoni za koju su 2009. godine dobili i priznanje za najbolju u državi.

Međutim, osim poslovne zone, teško da se o općini Stankovci može govoriti u superlativima. Nesumnjivo se u općinu ulažu novci u razvoj infrastrukture, djeca imaju besplatni vrtić itd. no govoriti o Stankovcima kao o uspješnoj općini, pomalo je pretendenciozno.

Prema službenim podacima Ministarstva regionalnog razvoja, šumarstva i vodnog gospodarstva, prema indeksu razvijenosti gradova i općina u Zadarskoj županiji (28 općina i šest gradova uključujući Zadar, op.a.), od Stankovaca značajno veći indeks razvijenosti ima 27 gradova i općina!

Dakle, Stankovci su po indeksu razvijenosti jedna od gorih općina u Zadarskoj županiji! Od Stankovaca veći indeks razvijenosti imaju čak i Galovac, Jasenice, Polača, Škabrnja itd., pa pomalo nevjerodostojno zvuče izjave tamošnjeg načelnika Željka Baradića o Stankovcima kao uspješnoj općini.

Spomenimo još neke službene brojke. Unatoč postojanju najuspješnije poslovne zone u Hrvatskoj, stopa nezaposlenosti u Stankovcima veća je nego u pr. Lišanima Ostrovičkim, Kolanu, Pakoštanima, Sv. Filipu i Jakovu, Kukljici, Preku, Tkonu i dr.

Prošle godine je Vlada RH donijela odluku o razvrstavanju jedinica lokalne i područne samouprave prema stupnju razvijenosti u četiri skupine, pa u I. skupinu spadaju općine sa stupnjem razviejnosti manjim od 75 posto od državnog prosjeka, u II. skupinu od 75-100 posto državnog prosjeka, u III. skupinu od 100 do 125 posto, i u IV. skupinu općine sa stupnjem razvijenosti iznad 125 posto državnog prosjeka.

Općina Stankovci spada u II. skupinu, dok se primjerice u IV. skupini nalaze Biograd, Kolan, Nin, Pag i Zadar. U III. skupini nalaze se Bibinje, Jasenice, Kali, Novigrad, Pakoštane, Pašman, Polača, Poličnik, Preko, Privlaka, Sali, Starigrad, Sukošan, Sv. Filip i Jakov, Tkon, Vir i Zemunik Donji. Iako su sve ove općine i gradovi daleko uspješnije od Stankovaca, rijetko se o njima može čitati ili čuti nešto pozitivno.

Općina Stankovci očito kao pčele med privlače pozitivan publicitet, no bez pokrića.

Autor Vedran Vidučić Petak, 13 Svibanj 2011 10:51


Post je objavljen 15.09.2011. u 10:17 sati.