Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/sshzc

Marketing

NERVOZA I PANIKA U SŽH

Poštovano članstvo, cijenjeni radnici HŽ Carga,

Nakon što je SŽH pokušao obmanuti radnike HŽ Carga kako će s novim KU dobiti stvarne troškove prijevoza, citiram „Naknada prijevoza s posla i na posao isplaćivati će se u visini stvarnih troškova prijevoza“, a kad je SSHŽC izvijestio radnike HŽ Carga da je to obična laž, s obzirom da se upravo ovih dana radnici HŽ Carga koji putuju vlakom moraju odlučiti da li se žele odreći besplatne karte P2d ili se odreći naknade od 290,00 kuna. Tako je u konačnici razotkrivena prevara SŽH, a kad su postali svjesni toga da su razotkriveni, u njihovim redovima pojavila se nervoza i panika, pa su objavili novi tekst na svojoj web stranici u kojem to pokušavaju zakamuflirati, baveći se isključivo sa SSHŽC.

SSHŽC kao ozbiljan sindikat sa stavom i iz principijelnih razloga želi i mora odgovoriti i objasniti o čemu se zapravo radi.

U navedenom tekstu izjavljuju, citiram „SŽH je bio spreman potpisati Kolektivni ugovor samo u trenutku kad je postao prihvatljiv za naše članstvo“.
S obzirom da znamo da radnici HŽ Carga ne mogu biti zadovoljni sa KU s kojim nisu dobili „NIŠTA“, a još su izgubili dio naknade za prijevoz na posao i s posla, smatramo da su svojim takvim dogovaranjem KU i njegovim potpisivanjem, SŽH i SHŽ, nasamarili sve radnike HŽ Carga, a također i svoje članstvo.

Izjava SŽH kako su pregovarali u dobroj vjeri je toliko neuvjerljiva i licemjerna i liči na pravu farsu, s obzirom da se dobro zna da su oni, na žalost, kao većinski sindikat obnašali funkciju koordinatora u sindikalnom timu, a ti kolektivni pregovori su sramotno trajali gotovo 2 godine, a još su na kraju sa SHŽ, 4.08.2011., a u sprezi s Poslodavcem potpisali nepravedan i loš KU, na štetu radnika HŽ Carga., upravo onakav kakav je odgovarao Poslodavcu, bez povećanja cijena sata rada.Što se tiče njihove izjave da su strukovni i matični sindikati stvar prošlosti, a njihov SŽH, sindikat „općeg tipa“stvar budućnosti, moramo reći da se grohotom smijemo takvoj nebuloznoj izjavi kad i vrapci na grani znaju da su u drugim velikim tvrtkama u RH, a tako i društvima HŽ Holdinga, najznačajniji i najutjecajniji sindikati strukovnog i matičnog profila.

90% radnika u RH organizirano je u strukovne sindikate, dok su sindikati „općeg tipa“, koji svaštare na rubu izumiranja, a primjer je i SŽH koji je na početku svog organiziranja, naslijedivši socijalistički sindikat imao 13 500 članova, a u sadašnje vrijeme stalno kopni te broji manje od 3 000 članova (kad se zbroje svi njihovi članovi iz HŽ Carga, Infrastrukture,Putničkog prijevoza, Holdinga i ovisnih društava).
Gotovo i svaki radnik u društvima HŽ Holdinga zna da su upravo strukovni sindikati (Sindikat prometnika vlakova Hrvatske, Sindikat strojovođa Hrvatske i Sindikat infrastrukture HŽ) najbrojniji, najjači i najutjecajniji sindikati na sindikalnoj sceni HŽ-a. Želimo slijediti primjer upravo tih navedenih sindikata jer smatramo da radnici HŽ Carga zaslužuju imati takav utjecajan i moćan, strukovni i matični sindikat.

Do ovako velike erozije članstva SŽH došlo je upravo zato kad su radnici shvatili da ovakav sindikat koji svaštari nema smisla, da ih samo strukovni sindikati mogu dobro zastupati jer bi s SŽH i dalje samo trpjeli gubitke i nepravdu.

Što se tiče izjave SŽH da su sposobni provesti štrajk, treba reći da to nitko nije doživio u posljednjih 12 godina, što znači da u tom vremenskom razdoblju nisu ni jednom štrajkali i borili se za radnička prava, a kad bi i najavili nekakav štrajk onda bi ga uvijek na brzinu i otkazali i to uvijek znakovito oko pola noći.

Na njihove insinuacije oko potpisivanja KU od strane SSHŽC, treba reći slijedeće, da je stav SSHŽC da je ovaj KU loš , nepraveden i na štetu radnika HŽ Carga, a koji je 4.08.2011. od strane SŽH i SHŽ izdogovaran i potpisan na prevaru. Predsjednica SSHŽC ga je zajedno sa predsjednikom STPVV HŽ potpisala novi KU za HŽ Cargo 18.08.2011., i to nakon sjednice Glavnog odbora održane 17.08.2011. na kojoj su raspravljali svi glavni povjerenici svih podružnica SSHŽC i predsjedništvo SSHŽC, o argumentima „za“ potpisivanje KU i „protiv“.

Iako ogorčeni i revoltirani sa takvim KU i načinom na koji su to odradili SŽH i SHŽ, stavivši SSHŽC i STPVV HŽ pred gotov čin, Glavni odbor SSHŽC je donio odluku da je za rad i organizaciju sindikata bolje potpisati, jer bi sa njegovim nepotpisivanjem dalo mogućnosti Poslodavcu i tim sindikatima da nas blokiraju na razne načine.

Naše nepotpisivanje KU značilo bi prepuštanje sudbine radnika HŽ Carga i naših članova u ruke ova 2 navedena sindikata (SŽH i SHŽ) koji su ih već bezbroj puta prevarili.To bi nam bio neoprostivi grijeh.

Isto tako bez našeg potpisa na KU oni bi imali mogućnost kad su već bili u sprezi sa Poslodavcem, da u svoju korist, a ne u korist radnika HŽ Carga, potpišu kojekakve Sporazume (npr. Sporazum o profesionalizmu i sl.).

Isto tako našim nepotpisivanjem radili bi nam koje kakve smicalice i podmetanja, te ne bi imali pristup informacijama koje su bitne za zaštitu prava naših članova.

Na kraju moramo reći i to da je u trenutku potpisivanja KU, na strani SSHŽC i STPVV HŽ bilo 140 članova manje nego na strani SŽH i SHŽ, a da je bilo obrnuto, na našoj strani više 14o članova onda ovako loš KU ne bi nikad bio potpisan, jer bi u tom slučaju SŽH i SHŽ bili manjina.

Na kraju poštovano članstvo, poštovani radnici HŽ Carga kako je i u ovoj situaciji odlučila brojnost članstva pozivamo vas da ispravite tu pogrešku i pristupite svom matičnom i strukovnom sindikatu SSHŽC, jer ne trebate biti podstanari u tuđoj kući kad imate svoju vlastitu.S poštovanjem,

PREDSJEDNICA SSHŽC
Marija Stefanov


Post je objavljen 14.09.2011. u 12:00 sati.