Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/hdzbihposavina

Marketing

Blagdan sv. Roka u župi Krista Kralja na Ceru, 16.8.2011.

Predsjednica RO HDZ BiH Sjeverozapadna Bosna i savjetnica ministra Davora Čordaša, Marija Rapo nazočila je proslavi blagdana sv. Roka u župi Krista Kralja na Ceru.

Župa Krista Kralja na Ceru, u Vrhbosanskoj nadbiskupiji, osnovana je 1933. godine. Smještena je na pitomim brežuljcima, na sredini starog puta Derventa - Doboj (poznatijeg kao "Stara cesta"). Obuhvaća nekoliko sela općina Derventa i Doboj, dijelom ili u cijelosti: Komarica, Mišinci, Gradina, Tunjestala, Dažnica, Modran i Foča.

Godine 1992. pred sam rat u župi je bilo oko 600 obitelji, blizu 3000 vjernika. U župi su kroz njenih šezdesetak godina sagrađene dvije crkve, jedna pred drugi svjetski rat, druga neposredno pred ovaj posljednji u kojem je i srušena.
Izgradnja nove župne crkve počela je u srpnju prošle godine, kada je položen kamen temeljac uz nazočnost mnogobrojnih vjernika, među kojima i tadašnji potpredsjednik RS iz reda Hrvata, a sadašnji ministar za izbjeglice i raseljena lica RS Davor Čordaš.

Radovi na izgradnji su u tijeku, a Ministarstvo za izbjeglice i raseljena lica RS je iz ovogodišnjeg proračuna za pomoć u obnovi crkve izdvojilo 10.000 KM.
Svetoj misi na Ceru nazočili su i predsjednik RO HDZ BiH Posavina i predsjedavajući Kluba Hrvata u Vijeću naroda RS Josip Jerković, te zastupnik u Saboru Republike Hrvatske iz BiH i član predsjedništva HDZ BiH Ivo Andrić Lužanski.


Slike sa posvete temelja, danas već izgrađane crkve.

Post je objavljen 16.08.2011. u 16:52 sati.