Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/vajrapani

Marketing

Šestorica velikih Učitelja Kargyutpe- Milarepa i Gampopa

Ovim trećim člankom u nizu završavamo pregled šestorice Gurua prikazanih na slici niže.

Odmah na početku odlučio sam napraviti mali kviz za štovano čitateljstvo. Ako ste raspoloženi u komentarima na kraju ovog članka možete odgovoriti koji su od ove šestorice Indijci, a koji Tibetanci, a koji nije povijesna osoba nego Nebeski Izvor linije Kargyutpa. Svi odgovori mogu se naći čitanjem prethodna dva kao i ovog posljednjeg članka. Ovo nije neki test nego pokušaj interaktivizcije bloga jer često privatno čujem da se blog čita kako u RH tako i u susjednim zemljama ali komentari ne ukazuju na to.

Kako ćemo se s Milarepom ovdje sigurno još družiti u budućnosti ovome dodajem još nekoliko njegovih izjava, citata koji bi mogli prosječnog čitatelja zainteresirati za njegov rad i filozofiju:

-Sve svjetovne težnje ili potrage imaju jedan neizbježni kraj, a to je patnja: stjecanje završava u rasipanju, gradnja u rušenju, sastanci završavaju u rastancima, rođenja u smrti. Znajući to pojedinac se treba od samog početka odreći stjecanja i gomilanja (stvari), odreći se građenja i sastanaka i predano uputama eminentnog gurua uputiti se u ostvarenje Istine (koja nema rođenja ni smrti)

-Ako izgubiš svako razlikovanje između sebe i drugih, bit ćeš sposoban služiti drugima.
A kada u služenju drugima ostvariš uspjeh tada ćeš susresti se sa mnom,
A pronašavši mene, ostvariti ćeš Buddhinstvo.

-Život je kratak i vrijeme smrti je nepredvidljivo, dakle primjeni sebe u meditaciji. Izbjegavajući činjenje zla stječi dobrobit najbolje što možeš, čak i pod cijenu vlastitog života. Ukratko: postupaj tako da nemaš razloga stidjeti se i ne odstupaj od toga pravila.

-Uzdržavaj stanje neometenosti i smetnje će odletjeti od tebe
Prebivaj sam i naći ćeš prijatelja.
Zauzmi najniže mjesto i dosegnuti ćeš najviše.
Žuri polako i uskoro ćeš stići
Odreci se svjetovnih ciljeva i postići ćeš najviši cilj.

-Guru koji je sam kao Dharma-Kaya, zbir svih prosvijetljenih bića, usporediv je s nebeskim prostranstvom
-Na nebeskom licu skupljaju se Oblaci Dobrih Želja Sambhoga-Kaya- zbir pokroviteljskih božanstava nebeskih svjetova
-Iz Oblaka plovećih nebeskim prostranstvima pada pljusak cvijeća Nirmana-Kaya -Veliki Učitelji utjelovljeni na Zemlji
-Oni padajući na Zemlju neprestano gaje i dozrijevaju žetvu Spašenih Bića“

Photobucket


Milarepa- (cca1052.—1135.) - u tibetanskim izvorima najčešće zvan Jetsun Milarepa, na slici je prikazan zdesna Marpe, dakle figura Milarepe je u donjem lijevom uglu. (Njegov guru bio je upravo Marpa i susret s njim na himalajskim obroncima značio je početak pročišćenja od zlih djela prošlosti koja je Milarepa činio kao osvetoljubivi šaman.) Milarepa sjedi na koži antilope kakvu inače koriste yogini kada prakticiraju yogu. Odjeven je u jednostavan komad pamučne tkanine- standarda odjeća Kargyutpa asketa , koji indicira da bez ikakve druge zaštite tijela može podnijeti intenzivne hladnoće visokih predjela snježnih planina Tibeta.

Photobucket

Kao i Tilopa i Marpa, Milarepa također drži lubanju punu krvi koja simbolizira njegovu moć nad okultim (loki siddhi). On pjeva himnu, a to simbolizira ruka na uhu (u ovom slučaju desna). Crvena vrpca preko prsa, usporediva sa brahmanskom svetom niti, jest zapravo yoginska meditacijska vrpca kakvu tibetanski yogiji upotrebljavaju da im pridržava noge u položaju duboke meditacije (asana) dok su u stanju transa (samadhi). Slične vrpce nose Tilopa i Naropa. Lavlji simbol iznad ulaza u njegovu špilju kazuje da je špilja u visokim izoliranim predjelima himalajske divljine kakve posjećuju samo planinski lavovi koji vole samoću, a sam Milarepa jest „Neustrašivi Lav Dharme (ili Istine), a špilja predstavlja „Lavlji Brlog“.

Photobucket

Gampopa (1079–1153) - slijeva Marpe (znači figura u donjem desnom uglu slike), prikazan je u lamskoj halji Kargyutpa Bratstva, sjedeći na bogato ukrašenom jastuku smještenom u propovjedaonici. On objavljuje, uz pomoć Tibetanske Svete Knjige, koju drži u ruci, Doktrinu Prosvjetljenoga- Dokinuće Patnje i Put u Konačno Oslobođenje. Gampopa je peti od petorice gurua koji su se pojavili u ljudskom obličju na dobrobit mnogih, a šesti u liniji koja počinje sa Nebeskim Gurua Dorje Changom, koji pak, prema vjerovanju modernih Kargyutpa još uvijek udjeljuje Bratstvu na Zemlji svoj duhovni blagoslov, telepatski odašiljući „valove milosrđa“ direktno iz Nebeskog Svijeta u kojem prebiva.
Od Gampope koji je bio Milarepin najdarovitiji student nadalje do današnjih dana neprekinuto nastavlja se linija Kargyutpa Učitelja.

P.S. Milarepa i Gampopa utemeljili su ono što se razvilo u današnju Karma Kagyu tradiciju- jednu od 4 velike škole tibetanskog budizma. Više povijesnih činjenica o njima dvojici i povijesti njihovog susreta nekom drugom prilikom, možda već u sljedećem članku krajem tjedna.


Post je objavljen 12.09.2011. u 12:35 sati.