Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/rubenko77il

Marketing

Radimir Čačić - zar je moguće???

Ovo NEVJEROJATNO priopćenje Radimira Čačića (1949.) zahtjeva maksimalnu koncentraciju kod čitanja:
--------------------------------------------------------------------------------
„ Gledao sam proteklih dana, točno, u srijedu 24.08.2011., televizijski izvještaj s posljednjeg ispraćaja para poginulih nautičara iz crkve u Padovi, žrtava pomorske nesreće, koju je, po svim informacijama koje su dostupne javnosti, uzrokovao Tomo Horvatinčić. Otkako se ta nesreća dogodila, s dvoje smrtno stradalih, podsjeća me na prometnu nesreću prije oko godinu dana i devet mjeseci u Mađarskoj, koje sam bio sudionik, a koja još nije okončana sudskim pravorijekom. Prvo ročište zakazano je za mjesec rujan 2011. i obvezan sam tom ročištu nazočiti.
Kako je na mene djelovala moja nesreća, a sada me šokirala i ova nesreća Tome Horvatinčića, posebno njeni odjeci u javnosti, ODLUČIO SAM PODNIJETI NEOPOZIVU OSTAVKU NA MJESTO PREDSJEDNIKA HRVATSKE NARODNE STRANKE!Već nekoliko mjeseci osjećam izraziti pritisak od članova i visokih dužnosnika moje stranke te dužnosnika stranaka tzv. Kastavske grupe, ali i dobronamjernih građana Hrvatske, te javnosti, koji u mom činu vide ne samo pravnu nego i moralnu odgovornost. Pripremaju se već i scenariji pojedinaca u stranci za slučaj da „mađarski slučaj“ krene u neželjenom smjeru. U medijima se mogu pročitati aluzije na moju nesreću - kada se piše o nesreći Tomislava Horvatinčića – naziva me se Radimir Čačić - Horvatinčić, pa Tomislav Čačić itd.i tsl. Rade se javne neukusne usporedbe tipa buka oko Čačićeva slučaja bila je daleko manje, što bi značilo da je Mađare dozvoljeno ubijati, a Talijane ne.
Kako ne želim koristiti štit svoje stranke za obranu u osnovi, sebe kao privatne osobe, kako ne želim biti uteg svojoj stranci i Kastavskoj koaliciji u izbornoj kampanji, kako ne želim da su u sudski slučaj involviraju i dužnosti koje obnašam ili pak moj minuli rad u poduzetništvu ili drugim javnim djelatnostima, podnosim ostavku i u želji da se pred sudom pojavim isključivo kao Radimir Čačić, privatna osoba. Na to me potiče i svjetska demokratska praksa u kojoj je uobičajeno da se nakon ovakve ili slične nesreće javne dužnosti stave u mirovanje ili se suspendiraju.
Vrijeme do sudskog procesa iskoristit ću za pripremanje, zajedno s odvjetnicima, svoje obrane pred mađarskim sudom, koji će, vjerujem, uzeti u obzir moju odgovornost od koje ne bježim, kao i eventualne olakotne okolnosti prometne nesreće, s dvije smrtne posljedice, koju sam nehajem prouzročio. Vrijeme do ročišta posvetit ću i supruzi i drugim najbližim članovima obitelji.
Ovaj čin ostavke želio bih da se shvati i kao potreba Hrvatske da je ubuduće vode potpuno neopterećene osobe, osobe bez repova, moralno i etički primjeri za mlade i druge građane.
Ovo je moja promišljena i neopoziva odluka – od sada sam u rukama Božice Pravde i voljan sam prihvatiti njenu odluku, ma kakva ona bila. U slučaju oslobađajuće presude opet će biti odluka na meni i mojoj savjesti, hoću li se javno opet angažirati te svojim sposobnostima pridonositi razvoju Zagreba, Varaždina i cijele Hrvatske.
Hvala svima s kojima sam do sada imao prilike surađivati, možda će nekima nedostajati moje znanje i iskustvo (koje se mnogobrojnim člancima pa i knjigama, osporava), no držim da je moralna kompetentnost važnija od stručne.
Nezamjenljivih nema, a mojim političkim isto- i slično - mišljenicima želim uspjeh u političkom nadmetanju za mjesta u časnom hrvatskom Saboru.
S poštovanjem,
Radimir Čačić, dipl. ing. arh.
--------------------------------------------------------------------------------

TEKST OSTAVKE - KONSTRUKCIJA!
Nakon što se pročita ovo priopćenje, postavlja se temeljno pitanje: da li je moguće da je Radimir Čačić spoznao svoju zabludu u vezi nastavka političke aktivnosti, da li je neka dobra vila uistinu šapnula ovom čovjeku što mu je činiti? Nažalost, gore navedeni tekst ČISTA JE KONSTRUKCIJA na osnovu nekih stvarnih događanja, mogućnost koju Radimir Čačić nije u stanju spoznati, niti iskoristiti. I dalje će s malih ekrana i „life“ docirati, dijeliti savjete vladi i vladajućima, zauzimati ogroman politički prostor unutar lijeve koalicije, raspoređivati osobe i ministarstva, sve kao da se nije dogodila prometna nesreća njemu, niti Tomislavu Horvatinčiću. Uporno će i dalje tvrditi da su primjedbe u vezi, prvenstveno njegova moralna lika, „prljava igra HDZ-a“, „onih koji mu ne žele dobro“, „zavjera protiv HNS-a, ali i Hrvatske“. On na čelu HNS-a i sudjelujući u izbornoj kampanji odnosi HNS-u najmanje 3 - 4 % glasova i začuđujuće je da i pored brojnih PR, marketinških i medijskih stručnjaka nema puno onih koji bi to javno ustvrdili. I ne zadnje – kako je moguće da građani moraju gledati da takav tip, primjerice, pali svijeće na spomeniku na Ovčari, odlazi na proslavu u Knin, nazoči prijemima.. i td. i tsl.? Teoretski, on bi idućih mjeseci mogao ući u žalbeni postupak pred mađarskim pravosuđem kao – potpredsjednik hrvatske vlade! Kako će biti onima koji će odlučuju o pravosudnom slučaju hrvatskom visokom dužnosniku, nije li to uvlačenje i buduće hrvatske vlade u spor koji se vlade nimalo ne tiče?? Neće li taj sudski spor, a vezano i za istrage oko MOL-a, Ive Sanadera itd. opteretiti mađarsko – hrvatske odnose i dovesti do svojevrsne političke trgovine?

BAHATOST U POLITICI
Horvatinčića i Čačića, kako se radi o istim posljedicama nesreće (dvoje, nažalost, mrtvih), povezuje zajednička karakterna crta: BAHATOST! Uz ovaj negativni epitet mogli bi se vezati i Ivo Sanader, Zdravko Mamić, Željko Kerum, Branimir Glavaš, Milan Bandić,Vladimir Šeks pa i Jadranka Kosor. Osnovno je da bahat čovjek nema poštovanja prema drugome, onaj koji se pravi važan, ohol je, prepotentan, sklon dociranju. Narod u biti u međuljudskim odnosima sankcionira takvu osobu i ona nije omiljena, čak ni kada darove dijeli – postoji sustav izoliranja osoba tipa „nos do neba“ i njihov domet je ipak ograničen. Takve osobe nisu pogodne obnašati dužnosti u demokratskim sustavima jer on podrazumijeva „služenje narodu“ ili bar vrhovnom predstavničkom tijelu, parlamentu – bahate osobe često skrivaju duboku nesigurnost i komplekse. Upoznao sam mnogo osoba na istaknutim položajima i tzv. uspješne ljude i dojma sam da velika većina njih uspješno se nosi s odgovornošću, moći i slavom koju im položaj donosi – neki od njih naprosto zrače otvorenošću i susretljivošću, ne ulazeći sada u analizu, koliko to prožima njihovo ukupno biće. Ali, i jedan Barack Obama, Angela Merkel, David Cameron, Shimon Perez… znaju da je bahatost danas za političara izrazito kontraproduktivna.Velika je nada da će Ivo Josipović sa svojim kulturnim stilom ophođenja prema javnosti inaugurirati novi politički stil ophođenja u Hrvatskoj.
Naravno, na kušnji je politička zrelost i odgovornost Čačića, ali i nas koji toleriramo grijehove „zaslužnih i nezamjenljivih“.Jer, on tvrdi da je normalno da stranka sadašnje veličine (navode oko 40 000 članova!!) ne može imati više od dvije medijski eksponirane osobe, (misleći na sebe i Vesnu Pusić!) čime podcjenjuje članstvo vlastite stranke. Čovjek koji žonglerski barata statističkim podacima obišao je prije nekoliko godina Hrvatsku nudeći se za hrvatskog premijera, zaboravljajući da ga može ponuditi stranka koja osvoji većinu mandata u Saboru. Tajnik njegove stranke, bivši saborski zastupnik HNS-a Srećko Ferenčak (1959.) i Petar Turković nepravomoćno su 2010. na zagrebačkom Županijskom sudu osuđeni na po godinu dana zatvora pod optužbom za zloporabu položaja i ovlasti. Nakon desetak i više godina u vrhu stranke i dalje kontroverzni nepravomoćno osuđeni Ferenčak priprema izbornu kampanju HNS-a.
Taj grč pojedinaca za vlašću (R.Čačić i drugi) upozorava na oprez jer obično je to prvi korak u pogrešnom smjeru – ne samo za stranku nego i za političku scenu Hrvatske koja traži nova lica, kvalitetu, etičku i moralnu vlast temeljenu na Ustavi u zakonima.

MEDIJSKE I PRAVNE KONZEKVENCE - PRIBLIŽNO ISTE
Uz sve to, danas (8.09. 2011.) objavljeni izvodi iz izbornog programa Kastavske grupe, koje u onom dijelu koji govori o gospodarstvu potpisuje Radimir Čačić, pored ostalih gospodarskih grijehova koji mu se pripisuju (ali ne i procesuiraju!!) pokazuju da imamo pravo postaviti i pitanje njegove ekonomske kompetentnosti – naime, izvodi iz programa pokazuju nedostatak inovativnosti, zapravo su zabrinjavajući po nedostatku dublje analitike, nuđenju stereotipnih rješenja te izostanku praktičnih mjera dramatičnih ekonomskih problema koji pritišću Hrvatsku.
Hrvatska narodna stranka vrijedna je zahvalna politička opcija, s velikim potencijalom, ali se udaljila od izvornih načela koje je postavila dr. Savka Dapčević Kučar. Sve, kao i činjenicu da smo sve više dio evropskog političkog prostora, valja imati na umu kada se vrednuje snaga HNS-a i budućnost, koja ne bi smjela ovisiti o pojedincima u vrhu stranke, nego prije svega, o članstvu.
Jer, nove nesreće, gdje elise melju ljudsko meso kao što se u mlinovima melje pšenica ili kukuruz, ili moćni auti i njihovi vlasnici traže da im se skloni s puta opomene su i presedani za buduće političko ponašanje, i ma koliko god su moguće svakom od nas, medijske i pravne konzekvence trebaju biti približno iste.


Post je objavljen 12.09.2011. u 02:49 sati.