Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/anksioznost123

Marketing

Psihoterapija: sociopsihijatrijske grupne tehnike

SOCIOPSIHIJATRIJSKE GRUPNE TEHNIKE uključuju:

1. TERAPIJSKA ZAJEDNICA po Maxwellu Jonesu
Uključuje bolesnika u vlastito liječenje, opterećuje ga odgovornošću za sebe, pozitivna terapijska atmosfera, smanjuju se razlike između bolničke okoline i života izvan bolnice. Cilj je što efikasnije rješavati probleme međuljudskih odnosa. (npr. tako se organizira rad Odjela za duševne bolesti).

2. GRUPE SAMOPOMOĆI
Osnivaju se dobrovoljno, a sastavljaju od osoba sa specifičnim problemima radi razmjene iskustava, i poboljšanja emocionalnog zdravlja, podržavajući homogenost, koheziju, uzajamnu podršku, olakšavaju osjećaj otuđenosti članova. Sastanci jednom tjedno, bez stručnjaka, radi grupnog razgovora. (AA-anonimni alkoholičari i sl.) - v. Forum

3. TERAPIJSKI GRUPNI RAD
Npr. klubovi – razlika je u atmosferi koja je neobavezna, opuštena, spontana, sličnija vanjskim uvjetima, njeguje se druženje, kulturne i zabavne aktivnosti, a odgovornost je potpuno na članovima kluba. (Klub liječenih alkoholičara, Klub hrvatskih branitelja liječenih od PTSP-a). Voditelj Kluba je stručan, viša medicinska sestra ili liječnik. Ostali su stručni suradnici.

Post je objavljen 11.09.2011. u 21:51 sati.