Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/nepoznatizagreb

Marketing

Ptičice male odletjele još nisu ...

... ali dugo još sa nama biti neće. :o(


Na ulazu u (bivše) skladište "mladosti" u Borongajskoj cesti. Snimio: Vanja

Prije malo više od godine dana sam vam već pisao o "Mladosti" (vidi OVDJE) ... to su bili trenuci kada je nekada naša najveća knjižara, ona Ilička kod Gundulićeve, doživljavala preobrazbu u "Zarin" dućan. U međuvremenu su se i ostale knjižare i papirnice "Mladosti" polako, ali sigurno gasile (zadnja koju sam vidio otvorenu je bila u Preradovićevoj, ako se ne varam?) i bio sam uvjeren da ta tvrtka više niti ne postoji.

I, jednog dana prolazih po Borongajskoj cesti i ugledah dobro poznat natpis na ogradi, bješe to Borongajska 69 i staro skladište "Mladosti". Vrata su bila otvorena, na porti nikoga ... pa, rekoh, da uđem malo i pogledam što ima unutra.


Otvorena vrata. Snimio: Vanja


U skladištu. Snimio: Vanja

Sa ulične strane nije bilo puno toga za vidjeti - atmosfera napuštenosti, no bez vidljivih zanimljivih tragova. No, ulazak u stražnji dio skladišta je otkrio drugi svijet - svijet raspadanja i svijet otpada. Tu su bile hrpe stolaca, starih registratora, uredskog pribora, tepiha ... svega onoga što je desetljećiam činilo dio svakodnevice radniak tog skladišta. Dakle, čišćenje je u toku ... možda bi bilo zanimljivo od svega toga izbačenoga napraviti neku ad hoc izložbu kao uvid u uredski život 70-tih i 80-tih?

I tako ja slikah uokolo kad li me zazove neki ženski glas sa jednog od prozora ... da što ja radim ovdje, to je privatni posjed i ulazak i fotografiranje su zabranjeni. Objasnio sam da me zanima industrijska arhitektura (što i jest istina, zanimljivi su ti skladišni prostori sa zaobljenim svodovima), ali i prošlost firme i da nisam znao da je ovo skladište još živo.

"Pa, zasad je još živo, ali vjerojatno neće dugo", rekla je ona i zamolila me da izađem što sam i učinio.

Stogam vama na znanje i ravnanje, evo pogleda na posljednje dane izdavačkog poduzeća "Mladost", slike tu govore mnogo više od riječi ... a ako vas zanima izvještaj revizije pretvorbe tog poduzeća, pogledajte izvještaj OVDJE.


Stil 70-tih. Snimio: Vanja


Zaprimljeno. Snimio: Vanja


Godine poslovanja u hrpama registratora. Snimio: Vanja

"Halo, ovdje Mladost!". Snimio: Vanja


Podsjetnik. Snimio: Vanja


Snimio: Vanja


Post je objavljen 08.09.2011. u 13:33 sati.