Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/umojojkuhinji

Marketing

Salata i juha od rajčica i kruha

pa to se čak i rimuje! smijeh.

Recepti za ovu salatu i juhu od kruha i rajčica potječu iz talijanske kuhinje, no nisu patentirani, pa postoji milijun varijacija kad je riječ o sastojcima i njihovim omjerima; bitno je samo da sadrže (stari) kruh i rajčice sretan.


Salata od rajčica i kruha

Ova salata, poznata pod talijanskim nazivom Panzanella (čit. pancanela), obavezno se sastoji od kruha, rajčica, luka, ulja, octa, soli i papra thumbup. A što se drugog povrća tiče, možete dodavati bilo koje svježe, ali i kuhano povrće: krastavci, paprika, tikvice,…yes
Možete dodati i tvrdi naribani sir, ali i Mozzarellu. Moje varijacije na temu ove salate uključivale su čak i narezana kuhana jaja i kisele krastavce; mašta može svašta. rofl


Image and video hosting by TinyPic

Sastojci
oko 400 g kruha (od prethodnog dana)
3 veće crvene rajčice
žute rajčice po želji
1 crveni luk
3 češnja češnjaka
2 krastavca
2 paprike (zelena, žuta)
nasjeckano svježe peršinovo lišće ili drugo začinsko bilje
ulje, ocat
sol, papar


Kruh narežite na šnite i stavite u posudu pa ga obilno prelijte hladnom vodom. Ostavite da stoji tako 15ak min.

Rajčice operite i narežite na ploške.
Obje vrste luka oljuštite i sitno nasjeckajte.

Krastavca ogulite i narežite na okrugle ploške. Paprike očistite i narežite na tanke rezance.

Namočeni kruh dobro ocijedite: rukama istisnite što više tekućine iz njega, zdrobite ga/natrgajte na komade.

Natrganom kruhu dodajte sve povrće i začinsko bilje pa začinite uljem, octom, solju i paprom pa dobro promiješajte. Salatu stavite u hladnjak na par sati (može i preko noći) da se dobro rashladi.


njami


Juha od rajčica i kruha

Što se ove juhe, poznate pod nazivom Toskanska juha od rajčica i kruha, tiče, također postoje varijacije na temu, ali ne toliko s obzirom na sastojke, nego na gustoću/izgled juhe (te na postupak pripreme) smijeh. U kuharicama i na Internetu viđala sam recepte u kojima se kruh doslovno treba raskašiti yes (kao npr. u ovom, ovom ili ovom receptu), pa to onda liči na svojevrsnu gustu juhu (naravno i takva juha može biti rjeđa ili gušća, ja radim jako gustu, da žlica stoji u njoj sretan). A viđala sam i varijante u kojima se kruh reže na velike komade i oni se ne trebaju raskašiti, nego plivaju u juhi eek (kao u ovom, ovom, ovom ili ovom receptu).
Dva puta isprobavala sam verzije s velikim komadima kruha: meni se nikako ne sviđa kad takvi komadi kruha plivaju u nekakvoj rijetkoj vodi/juhi rolleyes. Zato sada uvijek radim ovu varijantu u kojoj se kruh raskaši, ali nemam naviku držati se nekog recepta, takve stvari pripremam odoka. mah


Image and video hosting by TinyPic

Sastojci
4 žlice (maslinovog) ulja
2 češnja češnjaka
1 kg zrelih rajčica
200 g kruha ili žemlji (od prethodnog dana)
1 l vode
sol, papar
svježi bosiljak


Rajčice operite i narežite na kockice.
Češnjak oljuštite i sitno nasjeckajte.

Kruh narežite na kocke veličine 1 cm.

U loncu zagrijte ulje, dodajte češnjak i kratko ga popržite, kad lagano požuti, dodajte rajčice i kuhajte ih na laganoj vatri 10ak min., povremeno promiješajte. Zatim dodajte vodu i kruh, kad smjesa zakuha, smanjite vatru na najslabiju i kuhajte 15ak min. da se kruh raskaši (vrijeme kuhanja ovisi o tome koliko čvrstu juhu želite, ali i o tome koliko su rajčice «vodene», i koliko je kruh suh), povremeno promiješajte, pazite da ne zagori. Po potrebi dodajte još vode.

Na kraju začinite solju i paprom, umiješajte i nasjeckani svjež bosiljak, po potrebi dodajte šećer (ako su rajčice kisele).

Poslužite odmah.




Post je objavljen 09.09.2011. u 08:04 sati.