Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/popopolis

Marketing

New Reviews: Lady Gaga, Beyonce, Britney, Kelly Clarskon, Leona Lewis, Flo Rida, Timbaland...

Lady Gaga-'You and I'
|Teatar apsurda, monodrama-'Mala sirena.'|
_Lady Gaga se i dalje ne može odlučiti na koji je način rođena- izlegla se iz jajeta? izronila iz morske pjene? ustala iz mrtvih?...tako da kroz četvrti single 'You and I' nastavlja istraživati različite strane albuma 'Born this way' i otkrivati što joj je majka priroda podarila…

_ Balada koju polariziraju rock i country, dva glazbena pravca u kojima baš ne kontekstualiziramo Lady Gagu. Objektivno gledano, 'You and I' je vokalno, tematski i produkcijski zrela pjesma, no averzija naspram dotične pjevačice opstruira naš glazbeni zor.
Posebno je teško slušati pjesmu koja dovoljno govori sama za sebe, ali je pod specijalnom agresijom Gaginog vizionarskog genija. Ljubav bi trebala biti živa kucavica ove pjesme, no bilo možemo samo zamisliti pomoću pozadinskih otkucaja iz 'We will rock you', dok aritmiju srca uzrokuju: morska sirena, frankeštajnova mlada, muški alterego i sl. (između svih tih spodoba, jedino se kukuruzište čini kao jasan motiv Nabraske, zavičaja kojeg lokal patriotica nostalgično spominje).
_Kvalitetna pjesma, dobra stvar za naći se na albumu, ali čudan odabir singla jer je šira publika (van krugova obožavatelja) navikla na Gagin turbo pop.
Ocjena:3+/5

Double review
1+1 gratis
Beyonce-'Party' & '1+1'
_Beyonce je noseća. To je vrlo slikovito obznanila na crnom MTV VMA's tepihu ovijena biblijskom haljom kao da je začela po duhu svetom u boji budističkih monarha radi religijske nepristranosti. Sad bismo mogli nastaviti razglabati o tome je li ili nije lažirala trudnički trbuščić (podmetnula spužvu) kako bi pojačala dojam, no treba nešto reći i o nova dva singla s aktualnog albuma '4'.

Beyonce-'Party'
|Krstitke.|

_Ako ne sudite knjigu po koricama, onda vas ime pjesme nije zbunilo te niste očekivali lumperaj u stilu Keshe. Beyonceina verzija zabave je nešto prigušenija, intimnija i profinjenija (live svirka umjesto dj-a, vođenje ljubavi umjesto seksanja). Za ležernu retro atmosferu pjesme je zaslužan kućni prijatelj Kanye West kao producent, a Andre 3000 (OutKast) smireno repa uz raspoloženu Beyonceinu vokalizaciju.
Ocjena:4/5

Beyonce-'1+1'
|Zanimljiv zbroj pribrojnika.|
_Balada u pravom smislu te riječi: izljevi emocija, grandiozna vokalna izvedba, romantična orkestracija… Nismo veliki pobornici ljubavnih pjesama sa staromodnom porukom, no u uvjerljivoj Beyonceinoj interpretaciji je sve zanemarivo. Više bismo voljeli da su stihovi otpjevani manje predano jer nam je sumanuta tolika ozbiljnost i naboj pri:
-algebri kao iz dva i dva su četiri
-make love, not war bez hippie mahnitosti
-primanju metka za njega od njega…

_'1+1' je pjesma koja zbog sladunjavosti ulazi u izbor za podlogu neke sapunice (remiksirana bi se možda mogla oteti srednjovječnosti i postati glazbena tema nekog chick flick-a), ali ima onih klasičnih trenutaka kada sve postane sfumato osim Beyonceina glasa koji vas ozrači milinom pjevanja s ljubavlju.
Ocjena:3+/5

Britney-'Criminal'
|New age čobanica.|
_Pjevačičin managerski tim je uslišio želje fanova i pustio 'Criminal' kao 4. single s albuma 'Femme Fatale'. Osim glazbenih stratega, i PR kontrolori učinkovito rade svoj posao (čak su i odvjetnici napokon dobili neki spor u Britneyinu korist; spriječili uvid u liječnički karton) pa je dotična sklonjena od problema, a time i financijski isplativa.

_Poslije tri žestoka, kibernetička singla ('Hold it against me', 'Till the world ends', 'I wanna go'), 'Criminal' se čini poput regresije na vremenskoj traci. Nakon kraće prilagodbe, vraćanja u prošlost dobiva smisao kao moguće viđenje naturalističke budućnosti (plesom je skrenula putanju pogubnog meteora, zatim dobila rat protiv terminatora, a sada rudimentarno živi kao eko eko pastirica). Nemamo mi stvarno ništa protiv organskog zvuka, ali flaute u pjesmi o gangsteru nas izluđuju (zločesti dečko iz folklornog ansambla?).
_Kako bi se pokazala raznolikost 'Femme Fatale' albuma, prirodni vokal i biorazgradiva melodija su zamijenili plastificirani glas i metalurške instrumentale. 'Criminal' je kao vezeni goblen: pitom, sladak, pastoralan, naivan, nepokvaren, bezazlen…a mi tražimo suprotno; za sljedeći single očekujemo Britneyinu fatalniju i avangardniju stranu-> 'How I Roll' ili 'Inside out'.
Ocjena:3/5

Leona Lewis-'Collide'
|Sreća u nesreći.|
_Leona je snimila treći studijski album 'Glass Heart' kojega najavljuje prvi single 'Collide'.

_Dance-house pop pjesma je premijerno izvedena u srpnju pa je imala cijeli kolovoz da sazrije u ljetni hit, no to joj nije uspjelo unatoč neospornoj plesnoj i prazničkoj atmosferi. Veliki kamen spoticanja bila je tužba protiv prisvajanja tuđeg djela koja se naposljetku riješila pogodbom pa sada pjesma, očišćena od plagijatorskih atributa, može slobodno napredovati na ljestvicama.
Leona se sudarila sa malo drugačijim glazbenim stilom te ga s lakoćom probila. Collide je netipično strukturirana ljubavna pjesma u kojoj Leonin vokal blista od prve stofe sa ritmičnim recitiranjem riječi iz stihova, preko šaptave rampe do konfrontacije čarobnog, prolomnog refrena.
_Čini se da Britaniji, pored Adele, ne treba još jedna statična pjevačica pa se Leona morala trgnuti i ubaciti svoj vrsni vokal u življu produkciju…uspjelo joj je.
Ocjena:4/5

Kelly Clarkson-'Mr. know it all'
|Dar realnosti za sveznadara.|
_Peti studijski album 'Stronger' izlazi krajem ove godine, a 'Mr Know It all' je prvi single za njegovu promociju.

_Pop rock je stil koji Kelly najbolje odgovara zbog energične i prodorne osobnosti. Međutim, izgleda da je u 'Mr know it all' od rock komponente ostala samo izravnost diskursa, a produkcija se savila prema RnB žanru. Najbolja strana pjesme su stihovi koji govore o Kellyinom prekidu sa dečkom sveznalicom, a neznalicom kada je ona u pitanju.
Problem se javlja u refrenu jer neugodno podsjeća na 'Just the way you are' (Bruno Mars) i onda se mi pitamo kako je moguće da se Kelly ponovno potkrala očita sličnost s proslavljenom melodijom (kao kod 'Already Gone' i 'Halo' (Beyonce)).
_Odlična prezentacija ženske snage, vokal sjajno prenosi scenu u kojoj cura prekipjelo sasipa sve u lice partnera i nepovratno ga ostavlja. Gledano iz drugog kuta, ovo je najslabiji predvodeći single nekog Kellinog albuma, no trebamo uzeti u obzir da joj pjesme prijevremeno, ilegalno cure na internet i biti sretni što je napokon uspjela nešto službeno izdati.
Ocjena:-4/5

Timbaland & Pitbull & David Guetta-'Pass at me'
|Borbe pasa.|
_Timbaland će izbaciti novi album 'Shock Value III' do kraja godine, a dobri kontakti i veze mu omogućuju da rentabilnost prvog singla 'Pass at me' zajamči kolaboracijom s trenutno najmasivnijim izvođačima.

_Klupska pjesma spremna za ludicu, a to je zapravo VSS za ono što se traži na plesnom podiju.
Mnoštvo elemenata je ubačeno u žrvanj i prepušteno vrtnji koja ih ne sjedinjuje, nego samo intenzivira suzvuk muzičkih segmenata. Što se sve centrifugira? Između ostalog:
-navijanje s tribina
-Pitbullovo trabunjanje
-monstruozno izobličen Timbalandov glas
-limena glazba
-Guettina elektronička artiljerija

_Maestro Timbaland zna kome se obraća, a to nismo mi. Kako svaka roba ima svog kupca, tako
nekom besmislen, zbrčkan proizvod, drugome može biti fantazija.
Ocjena:3+/5

Flo Rida-'Good Feeling'
|I've got a feeling i osjećam to.|
_U posljednjem kvartalu ove godine se očekuje i četvrti album Flo Ridae pod nazivom 'Only One Rida (Part 2)' pa valja započeti promociju novim singlom 'Good Feeling'.

_Predosjećamo da je Flo Rida siguran s ovom pjesmom jer može poslužiti za razvojačenu zabavu ili opuštajuće druženje (prilagodljiva i neiritantna).U pjesmi je upotrijebljen djelić hita Ette James-'Got a Hold on Me'; modernu produkciju je zapečatio Dr.Luke prepoznatljivim breakdownom, a Flo Rida unio dobar osjećaj svojim repanjem ; reklo bi se…nešto staro, nešto novo, nešto posuđeno…
_Jednostavna glazbena podloga koja ne ukazuje previše na sebe, nego se mimikrijski svrstava u redove aktualnih hitova.
Ocjena:3/5

Post je objavljen 05.09.2011. u 17:14 sati.