Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/umojojkuhinji

Marketing

Biscotti: s parmezanom i maslinama; te pikantni

Slatki biscotti, cantuccini, rolleyes slatki dvopek i slične stvarčice nikad mi se nisu sviđale no, ali zato obožavam slane/pikantne varijante tih stvarčica cerek.



Biscotti s parmezanom i maslinama

Recept je s ove stranice, ali ja se ne držim svega što je u receptu navedeno: ne upotrebljavam sjemenke koromača tuzan i pinjole no. Sjemenke koromača ne volim nono, meni to ima užasnu aromu, ne sviđa mi se ni svježi koromač, to mi je uistinu odurno povrćecry. Ali tko to voli, slobodno nek´ upotrijebi te sjemenke. Ja umjesto tih sjemenki stavim sjemenke sezama, lana ili suncokreta sretan, ali može i bez toga thumbup. Nadalje, u biscotte redovito ide i nešto «orašasto»: bademi, orasi, lješnjaci, pinjoli – ja to ne volim tuzan i zato to ne upotrebljavam, no, tko voli, naravno, da može dodati nešto orašasto.


Image and video hosting by TinyPic

Sastojci
250 g oštrog brašna
pola praška za pecivo
1 čajna žlica soli
1/4 čajne žlice mljevenog papra
2 žlice sjemenki sezama, lana
2 žlice sitno naribanog parmezana
3 jaja
100 g maslina, sitno nasjeckanih



U posudi pomiješajte brašno, prašak, sol, papar, sezam, lan i parmezan. Dodajte jaja pa sve izmiksajte mikserom (najbolje u multipraktiku) da se sastojci povežu.
Tijesto prebacite na pobrašnjenu površinu, dodajte nasjeckane masline i rukama ih umijesite u tijesto. Po potrebi dodajte još brašna da se tijesto ne lijepi.

Dobiveno tijesto podijelite na dva dijela i oblikujte dva oko 2,5 cm debela i oko 30 cm duga valjka.
Stavite ih na lim obložen papirom za pečenje i zatim u pećnicu zagrijanu na 180 stupnjeva. Pecite ih oko pola sata.

Pečeno tijesto ostavite da se malo ohladi, da bude mlako. Tada ga narežite (ukoso) na ploške debljine 1-2 cm. Ploške polegnite na lim obložen papirom za pečenje i stavite ih u pećnicu zagrijanu na oko 160 stupnjeva. Ploške pecite 15ak min. s jedne pa ih okrenite i pecite još 15ak min. s druge strane, da lagano potamne i budu hrskave.

Pečene ploške ostavite da se ohlade.

Image and video hosting by TinyPic



njami


Pikantni biscotti

Kako rekoh, ne volim tuzan orahe, bademe, lješnjake,... pa ih ne dodajem u ovakve recepte.
No, volim kikiriki yes, mogla bih ga jesti svaki dan: ali samo u slanoj varijanti thumbup, gade mi se one čokoladice tipa Snickers ili Lion gdje je kikiriki okovan mad onom nekakvom čokoladom i karamelom eek. Kako volim kikiriki, volim ga utrpati u ovakve biscotte sretan, iako ne utrpavam ga baš često u ovakve stvarčice, jer kad ja kupim kikiriki, odmah ga i pojedem smijeh, nikad ne poživi dovoljno dugo da bi bio ukomponiran u neki recept mah (jedan od razloga zašto u prvom receptu nema kikirikija je i taj što sam ga pojela prije izrade biscotta) cerek.
Ipak, ovaj put sam se suzdržala od jedenja kupljenog kikirikija i napravila sam biscotte s kikirikijem fino. Naravno, ako ne volite kikiriki, ne morate ga upotrijebiti, možete upotrijebiti neke orašaste plodove, kao u originalnom receptu, a možete ih i izostaviti rofl.


Image and video hosting by TinyPic

Sastojci
4 jaja
250 g brašna
pola paketića praška za pecivo
1 čajna žlica sode
1-2 čajne žlice soli
papar, mljeveni čili
1 žlica začinskog bilja (origano, bosiljak, timijan,…; može svježe ili suho)
50 g sitno naribanog parmezana
1 crveni luk (svježi ili prženi)
150 g kikirikija (može i prženi i neprženi) ili oraha, badema,…


U posudi pjenasto umutite jaja pa dodajte sve sastojke osim kikirikija (količinu papra i čilija odredite sami, možete dodati i zdrobljeni sušeni čili ili nasjeckani svježi čili) i zamijesite glatko tijesto. Po potrebi dodajte još malo brašna te u tijesto umijesite i kikiriki.

U tijesto možete dodati svježi (sitno nasjeckani) luk, ali u originalu se upotrebljava tzv. prženi luk, u npr. Njemačkoj se tako pripremljeni luk (tzv. Röstzwiebeln) može kupiti u trgovinama; u Zagrebu ga nisam vidjela. Ako želite upotrijebiti takav prženi luk, možete ga sami pripremiti: crveni luk narežite ne kolute jednake debljine pa ih lagano uvaljajte u oštro brašno i pržite ih u većoj količini zagrijane masnoće (da mogu slobodno plivati); tijekom pečenja nemojte ga miješati žlicom da korica od brašna ne spadne s luka, nego kolute lagano okrenite, kako bi dobili smeđu boju s jedne i druge strane. Prženi luk izvadite na papirnati ubrus i ostavite ga da se ohladi, a onda ga umijesite u tijesto.

Zamiješeno tijesto odmah podijelite na dva dijela i oblikujte dva valjka promjera 4-5 cm. Položite ih na lim za pečenje obložen papirom za pečenje ostavljajući dovoljno prostora među njima.
Stavite ih u pećnicu zagrijanu na 180 stupnjeva i pecite oko 25 min.

Pečeno tijesto izvadite iz pećnice i ostavite da se malo ohladi, da bude mlako i onda ga narežite ukoso na ploške debljine oko 2 cm.

Ploške složite na lim, na papir na kojem se tijesto peklo. Stavite ih u pećnicu zagrijanu na 160 stupnjeva i pecite ih 15ak min. s jedne strane, zatim ih okrenite i pecite 15ak min. s druge strane, tj. da lagano porumene i budu hrskave.

Pečene ploške ostavite da se ohlade.

Image and video hosting by TinyPic




Post je objavljen 04.09.2011. u 08:12 sati.