Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/belleepoque

Marketing

44. PIF se sprema...

PIF je po mnogočemu poseban festival. Održava se prije ostatka zagrebačke kazališne sezone, a jedini je festival u Hrvatskoj koji predstavlja lutkarstvo iz svih krajeva Europe i svijeta. Osim toga, PIF je postao , usuđujem se reći, prvi festival koji je kao medijskog pokrovitelja uzeo i jedan blog, moju malenkost (kao što je Valcer to u svibnju predložila i ostalim festivalima :-)

Ovogodišnji PIF premjestio se iz svog tradicionalnog termina u tjedan kasnije, a ove godine će izostati i tradicionalna povorka kroz grad , jedan od zaštitnih znakova PIF-a. Ekipa PIF-a od povorke je odustala zbog termina (jer tko bi mogao doći na povorku u ponedjeljak ujutro), a za sljedeću godinu, svoj mali jubilej, traže novi koncept. Nažalost, dio predstava je zbog "niza nesretnih okolnosti" izostao, ali su nadomješteni raznim programima van konkurencije i dva plesnjaka. Upravo zbog velikog djela programa van konkurencije, PIF će imati i dva otvaranja - prvo, neslužbeno u ponedjeljak predstavom "Priča o konju" ZKL-a, a ono svečano u srijedu, 7.09. predstavom "In retrospect" slavnog off-Broadway teatra La MaMa, čija je osnivačica Ellen Stewart nedavno i preminula. La MaMa je već više puta gostovala u Hrvatskoj, najčešće u suradnji sa ZKM-om, ali ovo gostovanje je posebno jer predstavlja slabo poznato američko lutkarstvo. Predstava će biti izvedena i za "javnost" u četvrtak , 8.09. , u 11 sati u prostoru MCUK-a.

Od ostalih predstava posebno predlažem "Jamesa Blonda" sjajnog češkog kazališta Alfa, čija sam sjajna "Tri mušketira" gledao prije nekoliko godina. Predstava je parodija slavnog filmskog i književnog tajnog agenta, koja će sigurno biti začinjena sjajnim češkim humorom, ali i sjajnim lutkama i animacijom. Slovenska "Četiri bremenska svirača" bit će interesantna zbog sjajnog redatelja Matije Solcea, koji se na PIF-u predstavio prije nekoliko godina autorskim projektom "Male noćne priče", duhovitom i sjajno animiranom predstavom.

Predstava kojom se PIF zatvara, "Izgubljeni ton", posebno me intrigira i naslovom, i tekstom iz programske knjižice. Predstava dolazi iz Slovenije, a radi se o teatru animiranog zvuka koji je razvio sam autor predstave. Da sve zvuči još bolje, inspirirani su tradicionalnom kineskom pričom o gubljenju standardnog tona, kojim se trebalo uskladiti instrumente, ali i čitav život u državi. Predstava igra 11.09. u 21 sat u MCUK-u!


Jedno od događanja koje će zasigurno biti primjećeno je izvedba tradicionalne britanske lutkarske igre "Punch i Judy" na Cvjetnom Trgu, odnosno platou Mamutice 07. i 08. rujna. Punch i Judy su britanska verzija ručne lutke (Ginjola, koji ime nosi prema francuskom im bratu iz Lyona) koja se proširila cijelom Europom pod drugim nazivima, a simboliziraju ih groteskni likovi naglašenih karaktera, poput talijanske Pulcinelle , koja tradiciju vuče još iz comedie dell`arte, njemačkog Kasperla i ruskog Petruške. Punch je poznat po ubojstvima koje vrši predimenzioniranim štapom, a meta su mu supruga, djete, policajac ili krokodil.

Osim toga, tu je i predstavljanje knjige "Punch i Judy" , koja nastavlja PIF-ovu (odnosno MCUK-ovu) tradiciju izdavanja tekstova namijenjenih za lutkarsko kazalište , ali i tekstova o teoriji lutkarskog kazališta. Druga knjiga koja će biti predstavljena je "Omedeto" Milana Čečuka, dramatizacije brojnih narodnih priča , ali i tekstova Ivane Brlić-Mažuranić i H.C. Andersona. Tradicionalnu lutkarsku radionicu održat će PIF-ovi dugogodišnji prijatelji Ljubica Šuturović i Arsen Čosić iz Vojvodine.

PIF je festival sa mnogo potencijala, ali često zapostavljen u medijima. Možda je razlog tome i medijska percepcija kazališta lutaka kao isključivo dječje, ali i zbog toga što se PIF još uvijek ne probija u gradu. Za neke festivale mnogo kraće tradicije na glavni se trg vješaju festivalske zastave, oglašava ih se putem svih elektroničkih i tiskanih medija, a jumbo plakati su u svim djelovima grada. PIF nažalost nema tu sreću (ili nesreću - komercijalizacija i publika koju ne zanima program već "happening" i nisu poželjne), ali se nadam da će njegova publika unatoč pomaknutom terminu naći vremena za PIF i ponovno ispuniti dvorane.

Nažalost, sljedećeg tjedna putujem u Istru i neću moći vidjeti sve što bih na PIF-u htio vidjeti, ali vi...
Svi ste pozvani :-)


(a čitav program možete pronaći ovdje)

Post je objavljen 02.09.2011. u 17:38 sati.