Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/cerovac

Marketing

Topusko - još jednom!

Prošlo je 20 godina da sam otišao u rat i bio 14 mjeseci prvo zapovjednik obrane Topuskog a zatim zapovjednik obrane Južnog Velebita. Nisam tu moju obljetnicu ni spominjao jer sam se već navikao da me obično netko popljuje zbog mog sudjelovanja u ratu.

I onda me iznenadila jedna knjiga!
Ovih dana iz tiska je izašla monografija "2.gardijska brigada Gromovi" u izdanju Ministarstva obrane. Glavni urednik je general zbora Josip Lucić. Knjiga je velikog enciklopedijskog formata i ima 525 str. Ovdje donašam naslovnu stranicu knjige.





Ono što me je, nakon godina pljuvanja po meni i prikazivanja mog sudjelovanja u ratu u najcrnijim bojama, ugodno iznenadilo bilo je to da u knjizi moj ratni angažman nije prošao nezapaženo. Dapače dobio sam i više prostora i pohvala nego što sam se smio nadati. Pogotovo što je bilo onih (a ima ih još uvijek) koji su moje sudjelovanje u ratu na sve moguće načine nastojali ocrniti.
U takvoj situaciji morao sam se brinuti o svemu. Pogotovo što se tiče funkcioniranja i opskrbe vojske ali i o funkcioniranju grada i okolnih sela. Jer naši položaji nisu bili u samom Topuskom nego u okolnim selima.





Topusko je bilo gotovo u potpunom okruženju. Svaki izlazak i ulazak u Topusko predstavljao je smrtnu opasnost. Ovdje preslika karte obrane (plavo) i neprijatelja(crveno) na položajima oko Topuskog. Moram napomenuti da preko 20 km bojišnice nikad nije branilo više od 550 slabo naoružanih branitelja.



Amerikanci bi tako duge položaje branili s barem 4000 vojnika dobro naoružanim s altiljerijom i s obranom postavljenom u dubinu. Svega toga mi nismo imali.



Ovdje donašam stranicu u kojoj me spominju. Moram priznati da mi je to drago. Nisam išao u rat zbog odlikovanja i činova a ni zbog bogatstva. Išao sam braniti svoju domovinu na što sam i danas ponosan.



Evo i na slijedećoj stranici me hvala pa nisam mogao odoljeti a da i nju ne prenesem.





Izgleda da je povijest uvijek nepravedna. Jer ovdje spominju samo mene kao zapovjednika a ne spominju puno drugih, mojih podređenih, koji su to zaslužili. Tako moje dragovoljce iz Novog Zagreba. pripadnike 2.bojne 2.brigade, Riječke specijalce, policiju iz Siska i Karlovca itd.

O mom ratnom angažmanu u Topuskom već sam pisao na stranicama mog bloga pod naslovom Ratni dnevnik Topusko. Ako nekog to zanima neka pročita taj isti tekst na stranicama pollitika.com

Ratni dnevnik Topusko

pa će odmah naći i zlobne i lažne kritike mog djelovanja u Topuskom.


No Ministarstvo obrane je reklo svoje!



P.S. Već su me upozorili da je na jednoj slici jedan vojnik na šljem nacrtao "U". E to smo napravili kako bismo zadovoljili i one koji u svemu prvo traže pogreške.

Post je objavljen 02.09.2011. u 14:24 sati.